Радомир поиска от Перник вода от язовир "Студена"

Ситуацията в общината е предаварийна, алармират съветници
30 юни 2020 17:22, Красимир Ангелов
3
Радомир поиска от Перник вода от язовир "Студена"
Снимка: Pixabay

Общинският съвет в Радомир единодушно даде съгласие общината да предприеме необходимите действия за възстановяване статута на помпена станция "Крапец" като резервен водоизточник, съобщи общинският пресцентър.

На заседанието съветниците възложиха на кмета Пламен Алексиев да представи решението на МРРБ, МОСВ, кмета на Перник, Общинския съвет в миньорския град и "ВиК".

Още по темата
"Очаквам Общински съвет - Перник да излезе с положително решение и да прояви съпричастност към нашия проблем. Още повече, че от областния център получиха подобна помощ от Столичния общински съвет, а язовир "Студена" в момента е близо до пълния си капацитет", заяви Светослав Кирилов - председател на Общинския съвет в Радомир.

Съветниците са определили ситуацията с водата в Радомир като предаварийна и очакват колегите им в Перник да дадат зелена светлина за възстановяването на резервното водоподаване от помпена станция "Крапец".

Към момента съоръжението е запечатано, съгласно протокол от 1 декември 2019 г. на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград. Водоизточникът е резервен за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ "Батановци" и махала "Андрейна" на град Батановци и в момента тези населени места се захранват единствено от помпена станция "Сиреняците" в село Стефаново, твърдят от община Радомир.

Напоследък се наблюдава сериозно намаляване на водните количества в извора и все по-чести изключвания на помпите.

В свое писмо от началото на годината община Радомир вече алармира МОСВ за предприемане на спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до град Радомир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но и останалите големи консуматори на вода също плачат за вода от този язовир отново. Явно перничани ще ги спасяваме всяка година от водна криза, Ок но въпросът ми е какво ще правим при реално суха година?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно този язовир просто не е вече с нужния капацитет за новите нужди от вода за региона, проблема е че региона има завишени нужди от вода,доколкото си спомням Радомир миналата година към тях се отлоняваха 150 литра на секунда вода от язовир студена.