Арестуваният терорист в Бургас не планирал нападения в България

Участвал е в боеве на джихадистите в Сирия, баща му - лидер на групировка
50
Арестуваният терорист в Бургас не планирал нападения в България
Снимка: Спецпрокуратура

На 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП, съобщиха от спецпрокуратурата.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Още по темата
Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". 

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Пьрво беше че баща му е от сирииската правителственна армия която няма нищо обшо с тероризма сега се казва , че бил член на вьоражените терористични банди целящи да свалят законното правителство подготвял атентати в бьлгария сега пьк не било в бьлгария - тия хора льжата я нямат за нищо , *** излагациите
42
0
 
0
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
ако питате наркоманчето ,което уби журналиста и то не е мислело да го убива.
41
1
 
0
 
! Отговори
архелангий архепелаг преди 3 години
скоро всичко ще стане както преди.войната свършва.кулата стрела в париж изгоря.божията майка ще принуди всички да свалят оръжията.в противен случай всички ние ще горим в огъня на войната.когато и последното дуло на войниците на гибелта замлъкне тогава коронавирусът ще изчезне.всички искат мир дори и бегълците от съдбата си.
40
1
 
3
 
! Отговори
Осведомен преди 3 години
Арестуването на тази псевдо терористична група е с цел да заглуши скандала с истинската терористична група от ресторанта Осемтете джуджета. Най-висшите прокурори са замесени в кражби в големи размери, опити за сплашване и убийство, търговия с влияние, фалшифициране на документи, измами...с други думи престъпления по половината състав на НК, за което има и доказателства. Налице е държавен преврат и суспендиране на конституцията.
39
7
 
5
 
! Отговори
Neseriozno преди 3 години
На мен ми прилича на наивно, глупаво момче, накарали са го да облича униформа и са му дали 50 лева и той се съгласил, жалка картина!
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го екстрадират при бай Башар, много бърже ще го превъзпитат.
37
3
 
13
 
! Отговори
Jalko преди 3 години
Абе от сега до изборите ще "хващат терористи, наркотрафиканти, престъпници" и ще "откриват" метростанции и магистрали, които после отново пак ще инспектират и нови ремонти и т.н. Срам ме от нашите служби, държавници и прокурори просто политика и нищо друго имитират дейнност и това е
36
0
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Терорът или терористът винаги се обръща и захапва покровителя си. Защото са свикнали да бъдат пазени, хранени и поени от съответната държава. България с години обучаваше, въоръжаваше и финансираше терористичните организаций в Сирия, долината Бекаа,Ирак... Има стотина български офицери които оставиха костите си по планините на Турция,Ирак и Сирия.Мнозина гният по затворите в Турция-Диярбекир. Така,че нищо чудно един ден да решат,че България не се вслушва достатъчно в техните наставления и хоп бум
35
7
 
9
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Според мен, въпросният терорист, не е нищо повече от млад човек, на който му се е сторило, че е забвано да си играе на война. Едни практикуват wingsuit, други си играят на войници. И едните и другите го приемат като адреналин.
34
3
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Атентатите бяха срещу еевреите , нас защо да ни трескат ?
33
4
 
12
 
! Отговори
Екшънмен преди 3 години
И какво ще го правим сега този убавец мамин??? Строго мъмрене и една година условно... и да обещае, че повече няма да ходи там...
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ja ostsvete mom4eto sportis alo njama dokasatelstva moje da ho pobarkate psihi4eski ujas
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е правил в Бургас?------Български гражданин е, не четеш ли?
30
15
 
4
 
! Отговори
Долни джихадисти! преди 3 години
Друг път не е. Какво е правил в Бургас?Едва ли е бил на почивка.Помните ли атентатите?
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое е това арестувано "лице"?Много е малък и незначителен Каскетя да арестува джихадисти!Няма ду.*** за тая мощна световна организация от която трепери целия свят..щото знае че ще му резнат гръкляна!Кажете имената да знаем и да се пазим ве!Другия път каскетя като арестува г3 пак да се хвали!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега като са го хванали тук, може и да заплануват нещо вече, не дай боже
27
7
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Гешев и Борисов ли са виновни за родното джихадистче?------Не прибързвай, още никой не е доказал, че става въпрос за джихадистче :))) Нещо обърка опорните точки.
26
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Само като видиш,че е именуван на пеофил и е за пандиза!
25
8
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Утре ще се окаже че не бил терорист а само ходил на екскурзии до наСирия!После ще осъди България заради некадърните обвинения на Гейшеф...и ние от джобовете си ще платим поредните милиони обезщетение на терориста!После всички в процеса си разпределят печалбата и така..Обикновено така става!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, снимки у фейса се качват само когато се напиете у БИАД или клатите колежка... Когато се правите на Рамбо в Сирия, Либия и т. н. маймунски държави, снимки НЕ се правят и НЕ се качват никъде! Иначе чл. 108а...