Маските задължителни, но какво купуваме?

Установиха 101 вида несъответстващи на законовите изисквания маски
3 юли 2020 11:37, Петя Славова
14
Маските задължителни, но какво купуваме?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

101 вида несъответващи на законовите изисквания защитни полумаски бяха установени при извънредна едномесечна кампания, проведена от инспектори на Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГД НП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)., съобщиха от контролното ведомство.

Кампанията се проведе в периода от 26 май до 25 юни във връзка с повишеното търсене на пазара на лични предпазни средства (ЛПС) в условията на пандемия с коронавирус COVID-19. Освен това, в ДАМТН са постъпили и редица сигнали от страна на Европейската комисия (EK) за несъответстващи ЛПС (полумаски), както и за маски, които представляват сериозен риск за потребителите при употребата им. Това е видно от публикуваните нотификации в система за бърз обмен на информация за опасни нехранителни продукти към ЕК-Safety Gate, предаде "Монитор".

При кампанията са проверявани полумаски, с обявен клас на защита KN95 и KN100, които се предлагат масово на пазара в България. Констатирано е следното неизпълнение на приложимото към ЛПС законодателство при 101 различни модели маски:

При 70 от тези модели е установена липса на маркировка за съответствие СЕ. По информация 83 модела не са били придружени с ЕС декларация за съответствие и не е обявен достъп до такава в електронен вид. Също така
40 модела са били без инструкция за употреба на български език. 67 модела са били без изискващата се информация за производител и за адрес за връзка с него.

За установените несъответствия и нарушения предстои съставяне на актове за административно нарушение. Ще бъдат издадени и заповеди за спиране от разпространение за всички ЛПС с констатирана липса на маркировка за съответствие СЕ и липса на ЕС декларация за съответствие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: маскиСЕескоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамота е да се предлагат маски- ментета. И се е престъпно.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вирусологМеко казано, не си много умен
10
2
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Брадаткото Кунчев през 2014 г, " Грипът се предава твърде лесно, и носенето на хартиени маски е пълна смехория, тя почва да пропуска вируси още на 15 минута."
9
6
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До вирусологВирусолог си колкото аз съм трамвай.От простотия ще пострадат невинни хора а такива като теб ,само ще пренасят зараза и дано не те хваща короната.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската предпазва донякъде другите, които плюеш когато говориш, кихаш и кашляш. И затова е някакси човешко да я носиш...не че на повечето от вас ви пука за живота на другите....
7
20
 
24
 
! Отговори
вирусолог преди 3 години
Научно е установено ,че маските пазят от коронавирустолкова, колкото гащите пазят от пръдня
6
4
 
29
 
! Отговори
who cares? преди 3 години
само заради глобите се носят в момента, основно на брадичката
5
2
 
34
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
Няма такава държава!Че нали самият министър Ананиев нареди, че може вместо маска да се носи и друго средство прикриващо устата и носа, като шал примерно???Шалът какво баба ми предпазва от вируса?И на тази база сега тръгнали инспекторчетата да следят кои маски съответстват на законоисискващите????Олигoфрения до откат!
4
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Заповедта е за маски и всякакви други парцали - така че все тая каква е маската, важно да си я туря на мутрата.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това ,че крадат не ми пречи но да ме карат да нося маска насила ,не сам съгласен всеки ден ги кълна
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купуваме Китайски продукти за еднократна употреба,внесени от правилните хора струващи 0.8-0.10 стотинки броя,продавани за около ЕДИН ЛЕВ броя.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма значение, трябва да имаш нещо да си скриеш половината лице