Умъртвяват 174 000 кокошки в Асеновград заради инфлуенца

Ще бъде извършено цялостно почистване и дезинфекция
3 юли 2020 16:12,
33
Умъртвяват 174 000 кокошки в Асеновград заради инфлуенца
Снимка: Pixabay

Заради установено огнище на заболяването инфлуенца по птиците в обекти на фирма БАБХ е предприела действия по умъртвяването на 174 хил. животни. Във фирмата в Асеновград са констатирани три огнища от април 2019 г. до юни 2020 г. Първото е обявено на 5 април 2019 г., а второто – на 8 април 2019 г.

Още по темата
На базата на завишена смъртност в обекта през юни са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ. Резултатът доказал наличието на инфлуенца по птиците H5N8.

На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 000 птици. Днес се извършва умъртвяването на останалите 174 000 кокошки носачки.

"Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор "животновъдство", се казва в прессъобщение на Агенцията. 

След умъртвяването ще бъде извършено цялостно почистване и дезинфекция.

БАБХ е уведомила писмено Европейската комисия
за възникналото огнище. В отговор от ЕК са подчертали важността от незабавното предприемане на мерки за ликвидирането на заболяването и умъртвяването на птиците.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирмата БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева, което според ЕК е по-високо спрямо други страни членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Да пук дано преди 3 години
Пръво пилците а след тях и,ората
27
0
 
4
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Горките пиленца. Няма да дойдат веме при батко и да кудкудякат сладко, сладко
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така! Ще кълват те!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И увеличаваме вноса от Полша заразени със соломонела
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега плъзнете и из дворовете на бабите да изтрепете хайванчетата та да нямат и едно яйце от къде си вземат с мизерните си пенсии.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пт понеделник промоция на пилешко във всички големи вериги.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То остана ли нещо живо в България? Явно да, нищо де, като свършат с животните, сигурно ще минат и на хората. Очевидно нямат никакви морални скруполи. Ако от ЕК им наредят, ще ни застрелват по улиците като потенциални носители на вируси. Мисля, че такова сляпо и пълно подчинение дори по времето на СССР не е имало. Ученикът надмина учителя.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи заради огнище на H5N8 yмъpтвяват 174000 кoкoшки, а заради огнище на SARS-CoV-2 (COVID-19) в кв. Факултета само еднодневна блокада. Не е честно.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?----кокошките са ги хранили със заразено зърно и са се разболели , освен хляба ще поскъпнат птичето месо и яйцата . да ви е честито ниското ддс .
19
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Сега пък кокошки, на кого пречат мили управляващи на вноса то Гърция или Турция.Няма милост - щом не е на нашия човек -болест, каквато няма и мор.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът е заразно заболяване с летален край, което се предава по полов път!
17
0
 
13
 
! Отговори
кукуригу преди 3 години
Не е инфлуенца, ами кокошивирус.Нас също ни е хванал кокошивирус, ама поради грешка в превода му викаме коронавирус.Накрая всички ще изкукуригаме и пандемията ще свърши.И няма да има никакви вируси!
16
0
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Не се пенете.БАХ просто обслужва винаги интересите на конкуренцията.В случая изпълнява поръчка на "Градус".Всичко друго са свободни съчинения.
15
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нема по-***...дори и наполовина толкова *** СБИРЩАЙН,като този,налазил територията на Великата НЯКОГА България....що стана с нас,бе гласоподаватели?..Ем след евреите сме втори по интелигентност,ем сме НА ДЪНОТО по всички критерии,характеризиращи едно общество...как става тая работа?!?!..и ДА,МУТРѝО носи своята си ГРОЗНА И ТЕЖКА вина,но....той е ЕДИН!!!!!..какво става с ОСТАНАЛИТЕ?!
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 240-те кога?
13
0
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Избирателю, не ми пука за кого ще гласуваш, но явно си мазохист и искаш все да те държат на дъното!!!
12
0
 
23
 
! Отговори
Пипи грип преди 3 години
Няколко стотин хиляди кокошки не струват 5 милиона обезщетение. Пак някаква далавера се върти с участието на БАБХ.
11
4
 
0
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До Анонимен 2А не бе.За тебе ще гласуваме.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ривали като съседка на погребение! Ами хванете една мотика номер 5 за да ви излазот всички бясове.
9
0
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
айдееее!!!ТУРИХА ИЗТЪРКАНАТА ПЛОЧА ОТНОВО на "грамфоня"!!!!..Абе ей,..."*****",в ЦЯЛАТА история на България има домашни птици,домашни овце,крави,магарета,коне,прасета.В ЦЯЛАТА!!!!!!КАК ТАКА СМЕ ОЦЕЛЯЛИ ДО СЕГА,СЛЕД КАТО НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ ГЕНОЦИД над тях?!?!Как сме оцеляли БЕЗ "БАБХ" и "ИНСТРУКЦИИТЕ" от ЕК?!?!?!Като какво ще да е това ЧУДО бре?!?!......Хора, или се събудете,или започнете да спестявате за личните ви въжета,които ще трябва да закупите за бесеницата ви!СРАМ ЗА ВАС!!!