Първи острови от пластмасови боклуци вече са факт в Черно море

Съществуването им прогнозира преди години варненски учен
5 юли 2020 19:25, Анисия Иванова
82

Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. "Заслуга" за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

"Край Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни", каза океанологът доц. д-р Траян Траянов пред Bulgaria ON AIR.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

"Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е - трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат или унищожават", допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха - стотици хиляди микрочастици пластмаса на квадратен метър в нашето море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
9
 
! Отговори
до гърчеещите преди 3 години
Не харесвате нашето море и с право, но да пълните джобовете на подлия народ от който сме видяли само мръсотии, загуби на територии, клане на българи, насилствена смяна на езика(помнете немия пазар в Серес) и сега в Гърция по-хубаво. Това е неуважение към тракийците, ходете на Адриатика, на планина или където искате, но не и при подлите. И аз няма да ходя на черноморието по същите причини, които и вие, но няма да отида при подлите
23
1
 
1
 
! Отговори
гамен преди 3 години
До Вескохахааааааааааааааааааааааааа брао мен
22
9
 
13
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Ай чиститу!Нали се подигравахте как през соца ядяхме кисело мляко и пиехме безалкохолно и бира от стъклени бутилки, които по-късно измивахме и връщахме.Без да съм учен като Доцента от статията мога да ви кажа, че следващия голям проблем на България ще бъде с *** от тези морги коли-катафалки, които накупихме за по 2000 лева от запада и след 10 години ще се чудим какво да ги правим.Соца бе милиони пъти по ефективен и хумен строй от консуматорския робовладелски строй сега.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция си е Гърция, тука лайнна, мърсотия, буклуци в морето, *** вода и алчни хотелиери плюс лоша храна!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава се заминавам за Гърция на море!
19
7
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
За това - Само в Гърция на Море .
18
8
 
6
 
! Отговори
преди 3 години
Аз не ги видях тези "острови" от ***. Видях знимки на замърсявания, но не можах да разбера по какъв начин тези "острови" са свързани с Черно море. Скептичен съм понеже Greenpeace имат навика силно да преувеличават с цел изгода.
17
4
 
13
 
! Отговори
Веско преди 3 години
В нашия вход канализацията се задръсти от ***. Търся ебливата съседка
16
7
 
12
 
! Отговори
анти-Русия преди 3 години
Без съмнение са доплували от Русия. Русия замърсява света от десетилетия.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една пвц бутилка се разграждала за 200 години , един алум. кен - 500 години Правете си сметката
14
5
 
3
 
! Отговори
99% бг скот преди 3 години
няя нищо ва морието е чисто като сълза, къдие ги видяхти тиез баклуци ва, пак ли щаба ви даде по 3 хиляди лева да ги пишете тез нища ба?Щи гласувами за бойку ва тъй да знаити ва
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте да почваме да"берем" пластмасата и да купуваме ударно кувьози!
12
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Няма страшно всички тези острови са от измита и чиста пласмаса събира се на кораб и се дава за преработка в Япония правятот нея пластмасови тръби за отводняване и е много евтина и лесно се прави.Правиме такива неща и ги продаваме на пазара на ЕС, Дунава от там е донесъл по голямата част от тези острови.
11
2
 
17
 
! Отговори
Боклукчийски кораб преди 3 години
Днес специално са наблюдавани струпвания на отпадъци на новото околовръстно на китен и на слънчака, по случай откриването на чалгасезона.
10
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СРЕДИЗЕМНО МОРЕ СЪЩО Е ЗАМЪРСЕНО С ПЛАСТМАСА!!!ПЛАСТМАСАТА Е ЕВТИНА И УДОБНА ЗА УПОТРЕБА!!ВСЕКИ ДЕН САМО НАШИЯ ДОМ ИЗХВЪРЛЯ ПО 1 ПЛИК ПЪЛЕН С ОТПАДЪЦИ ОТ ПЛАСТМАСА ПЛАСТМАСА ПЛАСТМАСА ПЛАСТМАСА ОТЪРВИЯ НЯМА!
9
4
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Природата е толкова замърсена поради човешкото небрежие, а се чудят всички откъде идват коронавируси и всякакви измислени зарази. Цялата работа е точно тези сметища и унищожението на природата. Като модефицират царевицата и други култури с ГМО, ще има още много коронавируси. Колкото повече се опитват да правят ваксини против коронавируси, толкова повече подобни вируси ще се генерират. Когато се месиш в работата на природата, настъпват катаклизми, зарази и болести.
8
0
 
21
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
А скоро към всичката пластмаса ще се добавят и еднократните маски, които също са синтетични...
7
2
 
24
 
! Отговори
ГРОБАР преди 3 години
А, Тулупа се бие в гърдите, че нашето море било "най-чисто" :)))
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не познавам друга нация като българската,която има такова отношение към природата си а съм пътувал много.....
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А водата край плаващите островчета - кафява...