Първи острови от пластмасови боклуци вече са факт в Черно море

Съществуването им прогнозира преди години варненски учен
5 юли 2020 19:25, Анисия Иванова
82

Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. "Заслуга" за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

"Край Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни", каза океанологът доц. д-р Траян Траянов пред Bulgaria ON AIR.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

"Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е - трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат или унищожават", допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха - стотици хиляди микрочастици пластмаса на квадратен метър в нашето море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
13
 
! Отговори
До зофиянец преди 3 години
А вие отде си мислите, че е тази пластмаса. От Марс? Ходете и в Гърция да си мятате *** и фасовете и там скоро ще е същото.
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1има, има. Едно момче още на 16 разработи система за прибиране на отпадъците от океана и дори тази система работи в момента експериментално. Само че хората не ги интересуват такива хора, които реално решават проблемите - вълнуват ги продукти като Грета, която "вдъхновява" населението...
2
8
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Остров от пластмаса, а искате да ходим на море там. Не, благодаря!!!Гърция хем ми е по-близо, хем 100 пъти по-чисто.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте риба само от развъдник.