Рила е спасена от бетона, но какво се случва в Пазарджишките Родопи?

Тракийско светилище попада зад двуметрова ограда на ловно дружество
Обновена: 6 юли 2020 19:22 | 6 юли 2020 18:45,
27

Снимка: Павел Гълъбов, Dnes.bg

Рила бе спасена от „бетониране“ след скандални снимки и видео материали, на които се вижда как в защитена местност се правят пътеки, разрешени след изготвен проект. Реакцията на обществото, политиците, а и дори на Симеон Сакскобургготски бе светкавична - „Това е нередно“.

„Спасихме“ Рила, но знаете ли какво се случва в Родопите?

Още по темата

Вероятно не сте чували за древното тракийско светилище „Гарванов камък“, намиращо се в родопския рид Каркария. Мястото е било популярно след пазарджишките туристи. Има няколко маркирани пътеки от селата Паталеница, Ветрен дол и Дорково. Светилището се намира на 1400 метра надморска височина, а гледката, която предлага е зашеметяваща – виждат се множество родопски върхове над Батак, Ракитово, Велинград, голяма част от чеписнкото землище, крепостта „Цепина“, съседните добре облагородени „Милеви скали“. Освен тях при хубаво време се забелязват и Пирин, Рила и частица от язовир „Батак“.

Още през 2001 година, след заповед на министър Венцислав Върбанов, билото на рида Каркария се загражда с висока ограда, а земята, в която попада и „Гарванов камък“, се превръщат в ДЛР „Каркария“. Въпреки оградата е било мислено за бъдещите туристи – поставени са няколко високи стълби, през които е можело да се минава.

Но всичко приключва през 2017 година, година след като „Гарванов камък“ получава нов арендатор. Сигнал след сигнал постъпват в най-различни планинарски групи, но без видим ефект, туристите започват да се отказват от прехода до тракийското светилище. Продължителността му не е кратка – около 4 часа в посока.

След наше запитване до самото ловно стопанство „Каркария“ и областната управа на град Пазарджик, получихме обяснение, че достъпът не е бил спиран, но е трябвало да се позвъни по-рано, за да дойдат хора от стопанството, които да отключат вратата, намираща се на 100 метра от светилището. Тук се открива един проблем – къде е този номер, в сайта на дружеството има номера, които не са актуални. Според управителя на ловното стопанство са поставяни табели с актуален номер, които били чупени от хората, но защо само те са счупени, а табелите, които предупреждават за наличието на камери си седят цели? Обещани са нови табели, но месец след обещанието все още ги няма.

Конфликти не липсват, чупят се катинари на вратата
, според стопаните на планинското било. И всичко това заради уникалната гледка, която е заключена. Туристите с право са бесни, вървят 4 часа до крайната цел, но биват спирани 100 метра преди финала – маршрутът е 11-13-километров, зависи от коя пътека се тръгне. А решението е много лесно, смятат любителите на Родопа планина - трябва да се върне старата дървена стълба, която да позволи прескачането на оградата. Нищо ново няма да бъде направено, само ще се възроди доброто старо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли най накрая прокурора Гешев,да се поинтересува от кмета на Пазарджик...Доказан крадец и дупелизници...Да се каже и кой е неговият попечител ,с именно Пеевски...Толкова ли е трудно....Като се върви на чистка,са се кара наред...
19
1
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
То т.нар. ловни стопанства са за богоизбрани. На входа има бариери и не допускат никого. Трябва да има закон и много яки такси за ползване на най-хубавите части от Българската природа и за избиване на жиеотни. Акцизни такси драконовски
18
2
 
17
 
! Отговори
New York преди 3 години
ужас! никакъв ред няма в тая бананова република!
17
0
 
19
 
! Отговори
В Родопите преди 3 години
Е страшно,строи се яко
16
1
 
36
 
! Отговори
бай х преди 3 години
Аз съм израснал в този балкан , много е красиво .Само не разбрах защо трябва да има арендатор на върха на планината ???Всичко това със разрешение на цялата крадлива държавна администрация .....
15
1
 
26
 
! Отговори
a преди 3 години
СКАНДАЛНО!!!
14
4
 
25
 
! Отговори
ТУРИСТ преди 3 години
Относно Рила: Има все още калливи улици в села и градове ,а Гербаджиите тръгнали планина да чакълират.Целта е ясна. Да крадат парите / това май не е новина/. Ами и първенеца на Родопа планина ,се доближаваш до стотина метра,но неможеш да отидеш до него, било военна база/Голяма тайна/
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. като се ходи до това светилище трябва човек да си носи в раничката и клещи резачки.
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувството за собственост над нещо е придобило уродливи измерения. Човек по човек трябва да се превъзпитаваме. А този е лесен, пратете му братята роми да "берат" ограда.
11
4
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
АМи така си е човече!Забравихте как се молехте като пред стената на плача,доктор да ви приеме в кабинета си,въпреки че редовно плащахте здравни осигуровки,роднините ви умираха като кучета по-улиците,вкъщи,по-болници,няма линейка за вас,на тел 112 вие давахте диагнози и лекувахте като шамани!После да опазим възрастните хора,ръкопляскайте на докторите!Вие мазохисти ли сте бе?Къса ви е паметта!Стотинка повече не вкарвам в тази държава под формата на осигуровки!Сега ще харча и ще живея!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог изчаква забавя но не забравя,окен-цвайте държавата после 2 на 2 на 1 и 50,и 2 куб,пръст или бе-тон
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе всичко да бетонират най-накрая, та да мирясат. Тракийски светилища, за какво ще ходят хората до там, след като сме предали всичко, в което траките са вярвали позволявайки да се застроят и/или обезлесят и/или унищожат с токсични *** техните свещени земи. #БетонЗаБългария
8
0
 
11
 
! Отговори
прой-доха преди 3 години
Под мен,ще строиш после на клон ще те вържа да висиш
7
28
 
7
 
! Отговори
АСАН ГЕРБАЖИЯТА преди 3 години
НАЕСЕН КАТО ВИ ЗАТВОРИМ ЩЕ СИ БЕТОНИРАМЕ КЪДЕТО СИ ИСКАМЕ СЪС ЕС ЩЕ СТРОИМ АМАН ОТ ЗЕЛЕНИ ГЛАВИ И ЕКОТАЛИБАНИ
6
0
 
62
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"""Но всичко приключва през 2017 година, година след като Гарванов камък получава нов арендатор.""Ама каква е тази неолиберална и демократична глупост,та те съсипаха една добре уредена държава и я върнаха в късните десетиления на 14-ти век.Арендатор на планината,звучи като директор на водопада и то има такива партийно назначени
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бърза Помощ не отказва само на цигаромите, защото много обичат да ги бият! Сад-мазото излиза на мода. Нищо, че българите им плащат заплатите.
4
5
 
28
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
РИЛА Е СПАСЕНА ОТ """СПАСИТЕЛЯ И УКРАСИТЕЛ """ БОЙЧО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
3
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Рила незнам дали е спасена ама бездушието на бърза помощ уби човек от Герман на 57 години на последната спирка в Гео Милев. Шофьор от междуградските линии съобщил на 112 за паднал човек на спирката на автобусите. Преди да тръгне шофьора и още двама преместили човека на сянка купили му вода и другите двама зачакали линейката. Шофьора тръгнал да прави курса и когато се върнал заварил човека на същото място починал. Попитал защо човека е починал а те му каззали че линейката не го взела.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След бетонирането на морето, тези, които са "КРАЛЕ" искат да се усамотят в планините, които според тях също са им частен имот.Не мислите ли, че е време организираната престъпност да бъде спряна?Ако трябва и със сила!Мисля, че след 45 години, вече ни стигат и следващите 30 години на Същите ***.
1
16
 
11
 
! Отговори
Konche преди 3 години
Ако българин не направи някоя лошотия или беля няма да спи.