Всеки пети в България харчи, а не спестява

Близо 10% мислят само за днешния ден
6 юли 2020 10:50, Петя Славова
61
Всеки пети в България харчи, а не спестява
Снимка: БГНЕС

Всеки пети или 18,5% от българите предпочитат да харчат парите си, вместо да спестяват, а други 9,8% мислят само за днешния ден. 75% от гражданите на страната ни пък твърдят, че следят финансите си, а 62% държат спестяванията си вкъщи. Това са изводите в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за финансовата грамотност на възрастните в Югоизточна Европа, предава "Монитор".

29% се доверяват на банките за съхранение на парите си, а 4% ги влагат в недвижими имоти. Като цяло голям процент от българите (77,6%) спестяват парите си. 39,4% гонят дългосрочни цели, като 33,7% спестяват парите си именно заради такива цели.

Над половината българи – 51%, се оплакват от финансов недостиг през последните 12 месеца, но само 20% вземат заеми от семейство или приятели.

Финансовото състояние на 47% от българите ги заставя да се откажат от важни за тях неща. 39% са в невъзможност да плащат разходите си за живот, а при цели 52% парите напълно контролират живота им.

51% от хората в страната ни имат реална представа за стойността на парите, а 78% са наясно с текущата инфлация. Финансовите знания в Румъния са ниски в сравнение с останалите страни в извадката – 11,2% от гражданите на страната и 49% от всички респонденти, участващи в проучването. За България финансово грамотните от всички участващи в проучването са 58%. Резултатите от финансовите знания на градските жители изглеждат по-високи от тези на селските жители в целия регион на Югоизточна Европа, но и във всички отделни страни с изключение на Черна гора, където оценките са идентични. Градските жители имат значително по-високи резултати в България и Хърватия, но значително по-ниски в Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния.

България е страната с най-голям процент млади хора с финансови познания, превъзхождащи възрастните. Навсякъде в региона безработните са със значителни по-ниски финансови познания от работещите. Изключение прави само Хърватия.

12,3% в извадка от 1047 българи са финансово грамотни, се казва още в проучването, част от проекта за техническа помощ на ОИСР за финансова помощ.

Най-висока в региона е финансовата грамотност на Молдова – 12,6% от всички участващи в проучването граждани на страната и 61% от всички респонденти в проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София . 2294 година . пред парламента - статуя на Б.Б. на бял кон . зад ъгъла се подава старец и мърмори - д***а тоя ГЕРБ , пенсията не стига за нищо , цените като в Германия , здравната каса фалира и трябва да си купувам лекарствата , за какво му беше на правителството да влезне в Западно Африканския съюз , в ЕС си живеехме добре .
50
0
 
6
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Българина е така научен от поколения да спестява и да се лишава от много неща, за да скътае "бели пари за черни дни". Това беше и много характерно по време на социализма особено по селата, където даваха пари само за хляб и всичко друго си произвеждоха сами или гепеха от ТКЗС. Тази народопсихология кара и хора с 500 лева заплата да заделят по нещо настрани. Това обаче обрича много хора на бедност и лишения в името на спестеното. Мислете как да увеличите приходите а не да намалявате разходите!
49
0
 
2
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Аз се мъча, да спестявам по 2хил.лв на месец, ама зор. Почти не успявам.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спестителите си видяха - с паричките от евраци в нощното шкавче и златните кюлчета. Не вервам да има друг такъв пестелив човек по свето.
47
2
 
1
 
! Отговори
Гаден селянин преди 3 години
Не е до това да спестяваш, ами да ввадиш пачки пачкиии от далаверииииии!Да имаш поршета и тигри на въже вързани в имението! Ахааааа!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаАко имаш над 100 000 евро, като правило е, да ги сложиш в някоя инвестиционна банка или поне ниско рисков феджфонд.
45
1
 
3
 
! Отговори
До52 преди 3 години
Имотите,като изключим земята на място където няма поминък си е живо набутване,виж за жълтото си прав то Е непреходно!
44
1
 
6
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Спестявания ама в злато и имоти са спестявания!В банка яко си се набутал! Инфлацията е в пъти повече от лихвата,а и някои такси като ти начислят им плащаш да ти използват и харчат хартийките;)
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които може има от къде спестява.Ето един има пълно нощно шкавче друг няма
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, Толупи!Гепим вашите паричкимного здраве на всичкиКачете се в джипа акъл да ви сипя
41
0
 
7
 
! Отговори
До45 преди 3 години
Те банките ако даваха пари за ежедневно тролене по анонимни форуми,ти най вероятно щеше вече да си милионер!
40
0
 
0
 
! Отговори
Автор преди 3 години
И днес има 1 професор по всичкология. Познайте кой е. :)
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК !
38
11
 
2
 
! Отговори
ЗА КВО ДА ПЕСТЯ.. преди 3 години
БАНКИТЕ ДАВАТ ЗАЕМИ ...КОЛКОТО ИСКАШ!!!!!!!!!!!!!!!ВАЖНОТО Е ДА СИ ПЛАЩАШ РЕДОВНО ....А , АЗ ГО МОГА!!!ТИ , МОЖЕШ ЛИ ГО ...????!Хаха,ха,хааааааааааа....!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Аз нямам пари за катък "Веселина", а не за спестявания.Аз пък имам пари да купя едно ремарке катък Веселина
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Брей че *** си и ти :)
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Честно казано, много хора по цял свят искат това. Работата е необходимост, за много от нас. Аз имам страст ... ама не искам, да работя по задължение. Обаче, нямам особено голям избор.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е всеки пети българин, а повечето българи не спестяват, защото няма откъде да спестят. Доходите у нас най-мизерните в Европа, а цените на стоките и услугите са високи, като европейските, така че няма как да се спести, освен ако човек не е на много висока заплата, а това не са 4/5 от българите или не краде. Надявам се тези 4/5 да не са второто.
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕдна дето няма да ти я кажа, там не е за такива като теб. Там има хора с амбиции и успехи. Ти си лежи и си псувай.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа *** това му е проблема, иска да дреме на дивана, да си пафка фаса, жули бирата и да не барва работа цял живот.