Канализацията на Каспичан оцвети в оранжево р. Провадийска

Екоинспекцията започва проверка по сигнала
8 юли 2020 21:12, Анисия Иванова
7
Канализацията на Каспичан оцвети в оранжево р. Провадийска
Снимка: БГНЕС, архив

Подаден е сигнал за оцветяване на река Провадийска от градската канализация на Каспичан, която се използва без изградена и въведена в експлоатация пречиствателна станция за отпадъчни води.

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Шумен, Басейновата дирекция "Черноморски район" /БДЧР/, Регионалната лаборатория към ИАОС и представители на "ВиК - Шумен" са направили проверка по сигнала, подаден от жител на града, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Анализът на експертите сочи наличие на утайки с оранжева цветност по руслото на дерето след изхода на канализацията на града в една от точките на заустване.

За установяване на качествата на отпадъчните води и дали има замърсяване към реката са взети водни проби от изхода на канализационния колектор. Извършена е и проверка на обект за преработка и производство на консервирани плодове и зеленчуци и обект за производство на картон и каширано велпапе.

Установено е, че при двата обекта се формират производствени отпадъчни води, които се заустват в канализацията с цветност, различна от битови отпадъчни води. В тази връзка са взети водни проби на заустваните към канализацията отпадъчни води от ВиК оператора.

По заявка на БДЧР са взети три водни проби - 300 метра преди мястото на замърсяване, от мястото на замърсяване и 150 метра по течението на р. Провадийска, след мястото на замърсяване. Резултатите от анализа на водните проби ще бъдат оповестени допълнително, допълват от РИОСВ - Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
rogo преди 3 години
Някой се е ycpaл яко.Кво чудно има цвета.
4
0
 
4
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
Оранжево небето, оранжево морето...
3
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
момент!....Къде е Великия Санитарен Инспектор /под прикритие/,който обикаля пречиствателните станции и реже лентички?Нали вонден ни осигури "най-чистото море"!..Да оприпка веднага тук и да реши проблема с един замах!..обаче що да са тръшка?..-Нали са "зети проби" и един ден,"след милионите години",както се казва в египетските папируси,"резултатите" ше станат известни,макар че вече отдавна никой нема да си спомня за какво става дума...."Секо чудо-за три дни"..Само простотията е безкрайна.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко са яли тия в Каспичан бе?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооооранжево небето, кафяяяво морето (до Варна)Ораааанжева реката...Останахме си у дома, ама докога ли?