Кметът на Русе остава в болница, състоянието му - стабилно

Пенчо Милков е имал контакт с 31 души
3
Кметът на Русе остава в болница, състоянието му - стабилно
Снимка: БГНЕС

Стабилно е състоянието на кмета на Русе Пенчо Милков, който постъпи преди два дни в Белодробната болница в града с коронавирусна инфекция и пневмония, съобщи на брифинг  директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Тя поясни, че към момента е установено, че градоначалникът е имал контакт с 31 души. От тях двама са от София - началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната и началникът на Централното военно окръжие, информираха от Областния оперативен щаб.

Още по темата
Д-р Николова определи като небрежност факта, че Пенчо Милков е имал симптоми още на 2 юли, изразяващи се в леко повишена температура, лека кашлица, отпадналост, общо неразположение, но се е изследвал пет дни по-късно.

"Би трябвало още от самото начало, когато е получил симптомите, да вземе мерки, поне да се изследва. Не се знае къде се е заразил, не е обърнал и внимание на здравословното си състояние покрай многото ангажименти, които има един кмет", коментира още Николова.

Тя уточни, че досега са тествани 10 души, с които Милков е имал контакт. От тях положителни са заместник-кметовете Златомира Стефанова и Енчо Енчев. Останалите общински служители ще бъдат тествани днес.

Установяват се и контактните на двамата заместник-кметове. Епидемиологичното проучване продължава.

Николова каза още, че при най-малки симптоми служителите на общинската и на областната администрация трябва да предприемат мерки и да не идват на работа, за да не се предава инфекцията.

Николова съобщи още, че в Русе тази нощ е регистриран и първият смъртен случай от коронавирус. Починала е 72-годишна жена от разградското село Вазово. Тя е била на апаратна вентилация от дни, като е имала и придружаващи заболявания - хипертония, диабет и наднормено тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
zzz преди 3 години
Оауу, в дописката има продуктово позициониране. Все пак доста парици струва на червения бизнес и сделката трябва да се осребри
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стабилно като на здрав човек.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да ми каже колко струва един ПСР тест в Бг и къде може да се направи? Просто искам да сравня цените с тукашните.