Мерките не трябва да се налагат, а да се спазват, иска д-р Симидчиев

За да се запази и икономиката, не е нужно затягане, смята специалистът
9 юли 2020 09:27, Петя Славова
60
Мерките не трябва да се налагат, а да се спазват, иска д-р Симидчиев
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Случаите на коронавирус у нас растат, а днес надхвърлихме и 200 души. Трябва ли да се върнат някои от старите противоепидемични мерки, за да се спре разпространението на заразата, коментира д-р Александър Симидчиев - специалист по белодробни болести.

"Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, общо взето веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма, обясни пред БНТ д-р Симидчиев.

Още по темата
По думите му в медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, "т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се явява 6 или до 8 лв., вложени в лечение".

Не е необходимо да се налагат мерките, а да се спазват, подчерта той. Д-р Симидчиев каза, че епидемичните мерки не касаят само този вирус, а по принцип общественото здраве. Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето.

По думите му срещи на хора 1 към 1000, т.е. един човек да се среща с много други, са рискови и не е добре да не се провеждат.

Защото това няма да наруши икономиката значително, но същевременно ще ограничи ненужно заразяване, защото на тези места ходят наистина по-млади хора, които са с по-нисък риск, но тези млади хора след това отиват при техните по-възрастни родители и при други хронично болни, т.е. те са така или иначе средство за разпространение на заразата, каза д-р Симидчиев.

Според него в детските градини възможността за контрол е много по-голяма, защото има възрастни, които могат да направляват децата да имат съответно поведение.

Там за мен рискът е по-малък, а ползата е много по-голяма. защото когато едно дете е на детска градина, родителите могат да бъдат ангажирани в икономическа дейност, т.е. от гледна точка на риск и полза, това е точно различното от футболния мач и дискотеките, каза д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно е ясно, че без контрол и санкции мерките няма да се спазват - все едно да призовеш хората "бъдете съзнателни, не карайте в бус лентата, в обществен интерес е"
30
0
 
6
 
! Отговори
25 преди 3 години
Работодателю, да не си работиш сам на края?
29
7
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Това е добре. Цената на човешката стока на пазара на труда ще падне!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това последния грипен вирус ли е, сега като спазваме мерките още 4-5 години и ковид си отиде, други вируси ще дойдат ли, или повече няма да има вируси. Как е било до сега, нямаше вируси и изведнъж дойде ковид, или?
27
1
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Мутри мерки не спазват на морето.Само закона Омерта важи !
26
5
 
5
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
Държавите, които уж се поизчистиха от зараза, скоро пак ще пламнат. Схемата е "Зараза-строги мерки-затихване-отпускане-нова зараза-новите стари мерки-ново отпускане" и така докато на вируса му мине жизнения цикъл, или не измислят истински лекарства и ваксини, което е още химера на този етап. Мерките само забавят разпространението, но не го ликвидират, а няма как да държиш хората под ключ, защото ще умрат от глад, пък и никой не се е родил да стои доброволен затворник заради уязвимите индивиди.
25
4
 
5
 
! Отговори
УЖАС! УЖАС! преди 3 години
Грацкия транспорт да се спре НЕЗАБАВНО!
24
3
 
4
 
! Отговори
Велмазов преди 3 години
АХАХАХАХАХА заболе ме корема от смях. ИМА ЛИ ОЩЕ БАЛ.АА..МУР.НИЦИ , КОИТО ВЕРВАТ В ''ПАНДЕМИЯТА'' КОФИ 19 ??????? Ако наистина има останали такива нека се самоубият, защото само тогава може да се оправиме, като изчезне , МАТРИАЛА !!!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, всичко затворете, правете всичко с нас, само ни спасете от ковида, ох!
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките никога няма да паднат и това няма нищо общо с вируса. Това е един сезонен грип, който вече не съществува в първоначалната си форма и е мутирал както всеки грипен вирус. Просто системата в цял свят рухна и повече не работи, а Путин не дава ресурсите да се развиваме. За това хората трябва да се държат под контрол за да няма размирици и по лошо да стане.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нека ми обясни доктора какви мерки могат да се прилагат в автобуси, влакове, трамваи, тролеи и тем подобни ППС-та. Интересно ми е колко хора от днешните случаи са се заразили именно в градския транспорт. Там си е развъдник на заразата. Като иска да намалеят случаите, трябва отново да премахнат зелени и сини зони.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторанти, барове, хотели,стадиони и т.н. трябва да бъдат затворени НЕЗАБАВНО ако не искате след един месец всички да са затворени по домовете си !!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои мерки бе то мерки няма на луди се правят ето ти сега чартари като ни изолира целия свят ***.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен провал на лекарите и учените. Не могат да се справят с един грип, станаха за смях. Абсолютен провал, напълбо безпомощни!
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такава нация, да си оплюва така лекарите, да ги хули, и постоянно да ги осмива, просто няма, и да не им вярва!!!Това е тотална деградация!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето.", нещата отиват към невъзможност да се различи грип и настинка от коронавирус, както и стомашно-чревни проблеми по морето. Това е най-лошото в цялата работа с този вирус.
15
8
 
8
 
! Отговори
И.Т. преди 3 години
Ако се чувствах реално застрашен, щях да изкопая тунел и да се скрия в него. Само че не се чувствам. И милиони са като мен. Не обвинявайте хората, как да ги е страх от нещо, което съществува единствено защото има писиар тестове, няма писиар- няма и ковид. И въпреки, че не се чувствам застрашен, спазвам от приличие ограниченията. Ковид не е медицински проблем, смъртта я има винаги, в определени отношения тя е и полезна, ковид се превърна в социална катастрофа заради паниката на властите по света.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гробищата са пълни и преди вируса.Ама българинът е невярващ и не уважава мъртвите.Който наскоро е ходил на гробище не може да му види края. С часове трябва да върви. Вирус няма. Има едно съсипване на икономиките , разрушаване на бизнеса и бум на безработни.Ако иматв време кандидаствайте някъде на работа в джобс. Ако ви се обадят , значи сте късметлия. Останалите 1000 кандидати за обявата ще ядат на Боко г...за.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 500 на ден ще има излизане САМО с sms !!!А до 2 седмици ще ударим "целта" 500.П.П. Аз напускам Бг в понеделник. Тук ще стане ЛЕШ !
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без конкретни мерки и без затваряне на места, където се събират хора (кръчми и заведения, стадиони) няма как да се ограничава епидемия. В момента даже е точно обратното. Има всички условия за бързо разпространение.