Скокът на заразени заради динамичните ни контакти

Да не подценяваме ситуацията, предупреди лекар
Обновена: 10 юли 2020 09:30 | 10 юли 2020 09:22, Петя Славова
19
Скокът на заразени заради динамичните ни контакти
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Драстичният скок в броя на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията, заяви пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

"Не се гледат просто бройките тестове, трябва да се отчита и контекста. Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове.

Д-р Стоицова подчерта, че се наблюдава не броя направени тестове, а процента положителни тестове - "на всеки 100 теста колко са положителните".

"Ние наблюдаваме това на седмично ниво... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест положителността се увеличава", съобщи тя.

По думите ѝ в момента важното е, че у нас се покачва заболяваемостта и това налага да сме по-внимателни.

"От един човек сега се заразяват повече от един човек, което е лошото. От 10 случая възникват 12-15 нови, това число варира. Ако нямаше никакви мерки, обаче, това значи от 10 случая да възникват 20", обясни епидемиологът.

На практика ние продължаваме да ограничаваме заболяване, макар и не толкова ефективно, че да затихне епидемията, добави д-р Стоицева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Розыгрыш призов в ра преди 3 години
Розыгрыш призов в размере от 50 до 5 000 бакинских США https://microsoft/
17
0
 
2
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
На тези, които все още вярват, че бройките заразени от ковид са реални нека да отидат в Пирогов на преглед или в някоя от останалите болници за да им се изясни картинката и моля ви, попитайте лекарите там, защо преглеждат пациенти без всякакво предпазно облекло след като положението е толкова страшно. На мен дори лекар от Пирогов ми се подигра, защото съм с маска и ръкавици
16
0
 
0
 
! Отговори
christinats4 преди 3 години
Hot photo galleries blogs and picturesbabeporntubepov.alypics/?kamryn sick insertion *** free *** max hardcore mirage active duty *** straming piss *** video download voyeur 3d movies ***
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ви мине номера. Мислите че всички ние ползваме медиите вместо мозък, объркали сте се
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Динамичните контакти, значи са проблема. От тук нататък - само стационарни контакти!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнало ще подминем Италия Испания и Англия ,но кой вярва на тия лъжи!
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е че хората мислят само за себе си А народа е станал негостоприемен Защотото когато им влезеш в дома им питат следното кога ще си тръгнеш и второ българина е егоист човек и и затова сме на тоя хал от злоба завист лецимерие
11
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скокът на заразени е заради страх от протести придвид политическата обстановка в страната и последните действия на правителството. Хората искат да им е спокойно докато си разчистват пътя. Вервайте вие в приказки от 1001 нощ
10
12
 
13
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
До АнкетаАко обичаш баба си и дядо си, *** и ги виж докато са живи хората. Не се хващайте на извратена пропаганда
9
20
 
16
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
Няма увеличение на болни и заразени! Всяко друго мнение е шилалкавене или лъжа. Навремето го наричахме Стъкмистика.
8
10
 
11
 
! Отговори
Той преди 3 години
Пълна лъжа! От рзи нищо не вършат, нито проверяват карантинираните, нито им казват какви мерки да вземат, а най-скандалното е ,че когато ги уведомиш, че си бил често контактен с болни, те отговарят -ами чакайте симптоми и тогава елате..сега ви няма нищо. Народе просто български, влекат те за носа, боко е на...*** гащите, а ти се чудиш къде да се напиеш или надрусаш
7
21
 
3
 
! Отговори
Анкета преди 3 години
След няколко дни брат ми се прибира от Белгия, за да си почине на село при баба и дядо.Според вас кое е по-разумното решение:ПЛЮС - ако мислите, че и аз трябва да ги посетя, за да се видим всичкиМИНУС - ако не трябва да ходя, за да предпазя баба и дядо (и ако трябва да кажа на брат ми да не ходи)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По точно и ясно няма как да се обясни. И въпреки това, уж умни продължават да обясняват увеличените случаи на новооткрити с по големия брой обработени проби.Извода е, че не са достатъчно умни, или са манипулатори на не умни. Изглежда глупост е по страшната епидемия в дългосрочен план. Тази ще отмине до година две.
5
8
 
19
 
! Отговори
Zlatena преди 3 години
До дебилните егоистични безсъвестни безмозъщни безотговорни безчовечни българи с егоистично мислене много скоро всички страни от ЕС съюз ще наложат карантина за българите които желаят да ги посетят така че кои каквото си надроби това ще сърба.
4
11
 
22
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина в България има дебилни егоистични безсъвестни безмозъщни безотговорни безчовечни българи егоисти с егоистично мислене които се интересуват само единствено от себе си и от своето благополучие за живота на другите Българи въобще не им пука заради такива дебелокожи егоисти в България страдаме ние нормалните Българи
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сте длъжен да се тествате и никой не може да ви накара надила да го правите.
2
12
 
6
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 3 години
Лятно време, най-добрия период на годината, ако спра да следя медиите, ще стане още по-добре, по улиците никой няма посинял, да му капят месата по тротоара, и да тупва мъртъв.
1
16
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Лъжа е !!! Заради протестите срещу другаря Бойко Борисов е !!!