Доц Кунчев: Хората приеха проблема с епидемията за маловажен

За приетите в болница, става въпрос на живот и смърт, обясни той
12 юли 2020 15:20, Петя Славова
68
Доц Кунчев: Хората приеха проблема с епидемията за маловажен
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Още по темата

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла":

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението".

Доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България:

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".

Според него намесата на политиката в епедемичната опасност няма да доведе до дори резултати:

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого".

Той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза:

"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
9
 
! Отговори
До Златена преди 3 години
Бойко е пътник - не му давам повече от 1 месец до оставката - моите съболезнования.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е оня Герберейус шефът на СЗО.Никога няма да позволя черен или Жълт да ми дават нареждания.Кои са тия фк офф.!.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много напред в списъка сте, кунчев. Видов ден иде.
8
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Когато Бойко подаде оставка и Златена ще изчезне. Съвпадение.
7
6
 
9
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина в България има дебилни егоистични безсъвестни безотговорни безчовечни безмозъщни българи егоисти с егоистично мислене които се интересуват само единствено от себе си и от своето благополучие за живота на другите Българи въобще не им пука.Жалко че заради дебилните българи егоисти в България страдаме ние нормалните Българи.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените нали имат фонд за събиране на пенсионерите от провинцията за първи Май ама тая година нямаше митинги и сега използват останалите парички за протести. Да видим колко хора ще уморят сега за каузата.
5
1
 
11
 
! Отговори
Санта Клаус ис комин преди 3 години
Коремен хирург излезнал прав.Те просто изпълняваха нарежданията на СЗО да се затворим в Пещери и стана ясно че това бяха глупости при първото отваряне и пак пламнахме.И за кво седяхме затворени.Да можела да приема здравната система болните на порции.И кво държавата почти фалира.Всички отрекоха тия мерки а Тръмп дори излезе от СЗО защото са неадекватни.
4
6
 
15
 
! Отговори
Умници преди 3 години
Прав е, правят каквото могат. За съжаление то не е много. Какво да стане: всеки ден в осем да излизат по ТВ и да казват слагайте маската преди да тръгнете на работа? Измийте си ръцете 29 секунди като се приберете? Не се доближавайте на по малко от метър до друг човек? Това са простите правила, но, както българите го доказваме, тия правила не са за прости хора
3
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Хората в България просто имат по-големи проблеми от епидемията. Защо, всеки може сам да си прецени.
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо не са приели, Борисов клекна на чалгари и кръчмари и неглижира проблема като лансира Мангърщините. И сега си трае и се яде с Радев вместо да вземе мерки. Мутафчийски ще излезе прав но вдигна ръце от безхаберието на Борисов
1
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на страха другари, всички на площада да защитим Божков и любимия ни президент!