Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
6
 
18
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Нормалните хора предпочитат да почиват в чужбина.
146
2
 
28
 
! Отговори
11 преди 3 години
На тия цени, няма как да стане. Всичко над 90лв за нощувка е пълно безобразие!Хотелите искат по 220лв за нощувка, докато на туроператорите ги дават за по 50.... Ако искат клиенти трябва да смалят цените за нормалните хора! По заведенията положението е същото! Желаещи има за море винаги, ама ние да не намираме парите на улицата.....
145
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутроморието умре. Чуждениците ги няма. Българите като цяло нямат пари за море. Ако отидат гледат да минат тънко.А който има пари почива в чужбина на спокойствие.
144
5
 
43
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
как да искам да ходя на Черноморието когато преди 2 седмици ми се наложи да пътувам до Созопол и от хотела ми поискаха 15 евро за паркинг, който дори не беше подземен а на улицата. Да не говорим за обслужването.... под всякаква критика едни мързеливци, намусени.... това в Гърция никога няма да го видите!
143
4
 
10
 
! Отговори
гери преди 3 години
И сега какво -видиш ли в БГ нямало работа ,а са съгласни да бършат *** на чужденците , само и само да парадират , че са били примерно в АНГЛИЯ...., а всички останали да плащаме осигуровките на родителите им -мързел има и нищо друго продажници.
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството да въведе мерки, като в Австрия например и да върне България в списъка на сигурните страни. Така и туристи ще има повече, и българите сте могат да пътуват.
141
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гери 146Минке, чуя ли "българско" и БЕГАМ с 200 !!!В Бг всичко е пунта-мара и ИЗМАМА.
140
3
 
47
 
! Отговори
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА преди 3 години
Защо не идват туристи... Та само България и Индия предлагат услугата да плуваш в собствените си ***. И то безплатно!!!
139
1
 
17
 
! Отговори
а преди 3 години
"Томас Кук фалира в първия ден на есента, след сезона, а и не е единствения туроператор. Не би трябвало миналата година хотелите да са имали нулев сезон."Е то е въпрос на това дали е дал кеша или не на хотелите....ако не го е дал, може още да си го чакаш от застрахователите...те не са много бързи, особено когато става въпрос за фалит на МЕГА фирми....
138
2
 
57
 
! Отговори
черноморието преди 3 години
Мутрите тръснаха необезпокоявано гиганстки незаконни хотели на самия пясък - визирам хотела на бившия северен плаж на Несебър, Оградиха плажа да не може да се минава, държавата са прави на ученичка - невидяла и неразбрала, навсякъде хаос, беззакония, свободия, престъпност, бетон, огради, мръсотия, всяка вечер се стрелят по дискотеките, цените като на Карибите, че и по-високи... канализация няма. Всяка година кафяви разливи във водата и епидемии от ротавирус. Каквото почукало - такова се обадило
137
54
 
16
 
! Отговори
гери преди 3 години
Вместо в Гърция идете на АЛБЕНА ,ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ И ред други наши -къде сте хукнали с дисагите , да ядете скрити в някой ъгъл, когато за същите пари ще изкарате като бял човек ваканцията си .Ето защо гърците ни мразят , защото от такива като нас нямат никакъв келепир.
136
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормален българин, който да почива на Мутроморието.
135
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: ...за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор Томас Кук през миналото лято.Томас Кук фалира в първия ден на есента, след сезона, а и не е единствения туроператор. Не би трябвало миналата година хотелите да са имали нулев сезон.
134
0
 
38
 
! Отговори
тъпчо преди 3 години
7800 лв. промоция 9 нощувки апартамент в Несебър....Мммдоообре...
133
3
 
38
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До БорисовА питаш ли колко хора от годиииииииииииини не са ходили на почивка. И защо?
132
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнабелЧовешки ценности ли. Отвори да видиш офертшти - цените на са мръднали от миналата година. Нашите се изравниха с тези в Гърция. Същото е по заведенията в курортите ни. Преди 5-10 години ни казваха ние българи не искаме. Качество на храна, обслужване - нула. Инфраструрата е ад - мръсотия, няма канализация, паркинги, паркове. Уж шезлонги и чазъри са безплатни - да ама не. Всякакви селски трикове да те прекарат. По-добре да ги дам в Гърция - кондумираш и ти е безплатно. Сега да фалират.
131
5
 
76
 
! Отговори
Никога на лaйномoрие преди 3 години
Черни джипове, които ми присветкват още по Тракия, платени паркинги, мутри с ланци, дрифтене през нощта, лaйнянa вода (затова е и сладка). Преди 2 години на служебно пътуване решихме да слезем на плажа до голям (Гранд) хотел - 65 лв чадър + два чадъра, имам снимка. В Слънчев бряг - 5-звездния хотел в началото - 10 лв на ден за КЛИЕНТИ на хотела да ползвам паркинг? Мерси, никога повече.Онзи ден се върнах от Гърция. И ще чакам пак на опашка за хубаво отношение!
130
3
 
47
 
! Отговори
Лапане преди 3 години
Не може бате да се *** само като станем с по 4000евра заплати и пенсии тогава.Пазете си бетона.Желязото ще поскъпне и тогава разрушавайте.Може некой лев да вземете.
129
58
 
7
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Най-лошата черта на *** Балкански е зависта, злобата и злорадството. Сега видиш ли да да злорадстваме едни хора дето са построили нещо и изкарват пари да фалират. Ама не може да разбере с кухата си манерка, че като туризма колабира, много хотелиери и работещите за тях няма да изкарват пари които да харчат в икономиката. И ти злорадстващия също ще го почустващ по-късно като продадеш по малко банички днес, като налепиш по-малко плочки, като ти вдигнат лихвите по кредита за да избият фалитите!
128
4
 
83
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Живея и работя в чужбина и всяка година идвам със семейството си да почивам в България. Да подпомогна икономиката на страната не че не мога да си позволя да отида където и да е по света. Но! Едно огромно Но... От година на година осъзнавам че цените са ужасно високи и се чудя как повечето от средната класа си позволява да почива по нашите курорти? Качеството на услугите е под всякаква критика! Хотелиерите имат нужда от един такъв нулев сезон да им е за урок.