Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
14
 
! Отговори
Роро преди 3 години
Аз пък имам излишни пари и ще отида за няколко дена на някой малък семеен хотел да подпомогна туризма . Но ще отида при семеен бизнес. Вече бях в Гърция, голям съм им фен, но трябва да се подкрепяме в трудни времена.
106
13
 
3
 
! Отговори
F преди 3 години
Вие дето пиете празни хапчета физиологичен разтвор по психиатриите и сте престъпници, това е уловката на Холивуд, те следят всичко и ви подлагат на истински отрови във вода, храна, цигари и навсякъде, да ви убият по-лесно и да ви разболеят. То има и такива, дето са на ти със секретните технологии, но това друг въпрос, а въздухът около себе си как ще пречистиш? Защото и със самолети отгоре те обгазяват.
105
12
 
3
 
! Отговори
F преди 3 години
Цялата психиатрия корумпирана, вместо лекарства дават химически оръжия каквито са и Солиан и Халоперидол, на психично болните да ги тровят, но така искат от Холивуд, да извършват убийства по-лесно.
104
51
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** шопи. Заради тях цялото море и хората там, ще пострадат. Никакви мерки не спазват в тая София. Тръгнаха по празниците, седат на магистралите, а за капак и се събират хиляди на бемзислени протести... Сякаш знаят, кой или какво ще променят. Поредните малоумнии опити да дестабилизират държавата. Нищо повече не правят. ***. Доакто се правите на интересни България, ще загуби милиарди от туризма.
103
2
 
46
 
! Отговори
niki преди 3 години
Ако бяха пуснали навсякъде чадъри и шезлонги без пари можеше и да се замисля да отида на бг черноморието. Поне всичките собственици и концесионери са си нагли по природа, за това няма никакви хора
102
3
 
17
 
! Отговори
някой си... преди 3 години
До Анонимени сега е така -заплатите са мизерни а пове4ето персонал е ромски от съседните села-но така е не само в Албена а и на пове4ето на6и курорти,6тото кой нормален би работил 3-4 месеца в годината и то за без пари,а и мизерувал в това време -само на6ите талибани ги устройва тази схема.лятото понакрадът по морето докато уж работят-зимата в Германия,Пол6а или на соцялни помо6ти и т.н-жива скръб-о6те по-зле и от преди е и за това който може да бяга и да се спасява от туризма инак горко му
101
4
 
42
 
! Отговори
Поп Харитон преди 3 години
Сега не е модерно да се попива в хотел, модерно е на подпорна стена... за това всички ходят към Гърция. Там модпорните стени са по-хубави, а и бетона е повечко. Дано фалират всичките хотели по черноморието и да ги срутят!
100
12
 
20
 
! Отговори
Харабейшио преди 3 години
Кунчев, Бай Шиле и Мутавчийски да отидат и да обяснят на хилядите хора, останали без работа колко вирулентен бил вирусът! Може да заделят по 10 - 15 000 лв от заплатките си и да подпомогнат хората.
99
2
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Потник е велик поне колкото Кешев. Единият съсипа сезона, другият - господаря си.
98
11
 
32
 
! Отговори
неблагодарник преди 3 години
Нали герберите намалиха ДДС-то? Нали даваха 60:40, безлихвени кредити? Нали от 4 месеца само за мерките за задвижване на икономиката ББ и сие говорят? И каква стана - българите на Кулата и гърците се чудят как да ни приемат, други затвориха границите си за нас, хиляди по площадите и улиците на градовете. Ей, как не можете да оцените "мерките" на мутрата "слънце".
97
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг хотелите не струват и един долар !!В тази клоака да правиш туризъм е мисия НЕВЪЗМОЖНА.Заобиколен от паввиани каквото и да правиш качеството ще е НУЛА.Само ултра селски бек може да ползва бг туристическа услуга.Не съм ползвал бг хотел от началото на новото хилядолетие.
96
2
 
46
 
! Отговори
Генче преди 3 години
Докато не почнат масово да бутат хотели и не разчистят плажовете нищо няма да се промени, а до тогава има толкова добри алтернативи около нас, че не виждам какъв е зора да бързат да ги бутат :)))
95
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая година няма да могат да вдигнат още един етаж на вилата.
94
7
 
26
 
! Отговори
Правило Първо преди 3 години
Ако те грижа за здравето на теб и твоето семейство, чуеш ли че нещо е българско БЕГАЙ колкото ти краката държат !!
93
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А питахте ли ме какви ценности имам, Анабелче, като ми искахте една торба пари за стаичка, по-малка от хола ми? Като си паркирах колата в някаква нива, защото иначе нямаше къде? Или докато блъскахте хотел до хотел, та човек се чуди на морето ли е, в Люлин ли е? Като ми продавахте цаца на цената на сьомга? Тогава що не дойдохте да поговорим за ценности, а?
92
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като огладнеят мутрите, ще се сбият за пари, а държавата е мутренска. Напечено ще стане и ще гледаме кой кого. Но без жертви няма да се мине, тая криза скоро няма да свърши.
91
8
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Да е жив и здрав корона вируса и все повече подобни новини !
90
12
 
13
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Истината е, че всички хотелиери са комунисти които гледат само печалбата, а трябва да ни дойдат едни честни капиталистически хотелиери които не работят за печалба, а работатят за нашето благо и да почиваме евтино на черноморието да лежим на безлпатни шезлонги и чадъри да ядем цаца и да пием бира за 96 стотинки както е при капиталистическия строй.
89
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърката на туризъмите освен да си протрие коленцата от дълбоко гърло за абсолютно нищо друго не става. Поредния анимационен народен представител...
88
0
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
Алибега, ти ли си?