Чорбанов: Възрастните заразяват децата с коронавирус, а не обратното

Вероятността от ново огнище заради протестите е малка
14 юли 2020 10:52, Петя Славова
50
Чорбанов: Възрастните заразяват децата с коронавирус, а не обратното
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нарастващият брой на заразени с коронавирус у нас, коментира ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Още по темата

"Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници". Това заяви специалистът пред Нова тв.

Той коментира и факта, че за последното денонощие са починали осем души с коронавирус: "300 души умират всеки ден в страната от различни болести и един голям процент заболели от този вирус също ще бъде висок".

По думите му, картината не е по-различна от тази през април. "Колкото повече тестове правим, толкова повече положителни проби ще има", каза още той. Според него има реципрочност между двете неща.

"По-големият брой тестове дава една по-добра картина за ситуацията, но тя не е по-различна от тази през месец април", каза още доц. Чорбанов.

Според него няма данни за пренасяне на вируса от деца към възрастни, а напротив – той се предава обратно.

"Възрастните заразяват  децата, а те пък са изключително слаби вирусоносители", посочи той.

По думите му вирусът се предава основно в затворени пространства и то на хора, които имат чест контакт, а не на случаен принцип.

Според него вероятността да се получи ново огнище заради протестите в страната е малка, тъй като хората спазват разстояние.

По думите му, може да се говори за позитивни по отношение на вируса, но не за заразени и тази дума всява страх. "Хубаво е да се прави обективна статистика. Грипът е много по-заразен", коментира Чорбанов и допълни, че все още не може да се направи коректна сметка, тъй като не при всички положителни с коронавируса има проявени симптоми, докато при грипа има поне малка симптоматика. "Вирусът поразява много отбрана група хора", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Ама верно сте тулупиНе по врат, а по шия! По време на извънредна ситуация, когато като вожд на НОЩ трябва да пази като орлица орлето си здравеопазването и здравето на целокупния народ!Ама верно си кожух от овча кожа и ти!
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблем вируса. Вируси е имало и ще има винаги. Проблем на държавата е тъпата мутромилиционерска хунта, която управлява. Проблем са и медицинските й слуги, която тъпо и упорито ни плашат от сутрин до вечер с вируса. Знаем, че ще има умрели, но знаем, че много, ама много повече ще го преболедуват и ще оздравеят.
43
0
 
7
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Само дето още на казали, че марсианците заразяват земляните, или обратното - ние заразяваме тях.
42
2
 
5
 
! Отговори
BILBO преди 3 години
До Сократис Глупости, не само децата, но и възрастните, не трябва да се движим в обществото ако има вероятност и симптоми да заразим някой друг с каквото и да е. Въпрос на морал, култура и отговорност.
41
0
 
4
 
! Отговори
BILBO преди 3 години
Още един *** с диплом и без акъл. Разбира се, че количеството на поетите вируси определя верочтността от развитие на заразата, всички останали изводи които си позволява да прави, могат да се изговорят единствено след анализ на хиляди случаи от различни раси, социални групи, възрасти и с определено здравословно състояние. Такива изводи не си позволяват да правят нито китаски лекари нито испански, а там опитът е огромен в сравнение с нашия. Така че е по-добре мнението да си го завре при диплома
40
2
 
10
 
! Отговори
Ама верно сте тулупи преди 3 години
Мутафчийски бил затворил парковете и отишъл на гръцко? Затворени бяха до шести май, той замина на море на десети юни. Един месец разлика, нещо? Като ви плащат да пишете поне си проверявайте фактите.
39
3
 
1
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
До Този вирусПо принцип сме доста тъпоглави, едва ли в случая с вируса ще има промяна, след като ни управляват вече десетилетия откровени и открити ***
38
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Добре де, само писаниците на *** против вируса четем, нека да пишат хората, които са го изкарали, тежко ли е, с какво са ги лекували, колко време се възстановяват. Аз имам трима познати, двама починаха, единият едвам се възстанови, тоя дето го е срещнал вируса, с глас му се реве. На некролозите ли да вярвам или на незнайни списвачи?
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33А на кой вярваш?На Мутафчийски, който те затвори вкъщи и ти забрани да ходиш в парка, а ориде на Халкидики?
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли има хора които вярват, че тоя вирус е истински ? Конспирация за да ни държи във вкъщи за да могат илуминатите да продават повече тоалетна хартия.
35
4
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
33, щото може би не си дочел?! Ставаше въпрос за поне 70% от населението да го изкара, това с мерките от март и април нямаше как да се случи. А и все пак вирусът е нов, не изследван, оказа се не толкова силно заразен, което ще рече че години ще живеем с него. Със сегашният темп на заразяване около 6-7 години и то без да броим мутациите във вируса.
34
4
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Да бе, изобщо не е по-различна карантината! Само дето през април всичко беше спряло...икономиката ще е в такъв колапс, в какъвто никога не е била, иначе не била по-различна карантината?!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СократисМангъров се кълнеше, че до юни вируса ще изчезне и ако това не стане, ще си скъса дипломат? Скъса ли я? Защо да му вярвам?
32
0
 
2
 
! Отговори
Докато се плаща преди 3 години
Такива като тоя ще стават все по заможни. Сигурно вече си е купил нова кола.
31
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
имам 7 червени пръста - насаждате омраза, ще ви съдят за подбудителство
30
2
 
24
 
! Отговори
Този вирус преди 3 години
изглежда е по-скоро политически, отколкото медицински проблем. Остроумните гърци отново ни изпреварват в стратегическото мислене, нищо чудно че ни презират като нация на тъпоглавци. За да не им се трупат положителни тестове и да излезнат опасна туристическа дестинация прехвърлиха туристите да си правят тестовете преди да влезнат при тях. Така си поддържат ниски нивата, а ние се хвърлихме да правим все повече тестове и скоро ще ни обявят за опасна дестинация и ще ни затворят като овце в кошара.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй ако това беше толкова 'смъртоносно' и 'заразно' първите които щяха да се покрият са тези от властта. Вие медиите много обичате да манипулирате хората с тези стряскащи думи. Пак казвак ако това беше истина 'елитът' да се беше скрил първи, а и да не говорим, че политиците по цял свят са от 'РИСКОВАТА ГРУПА'. Станахте кало лъжливото овчарче
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй ако това беше толкова 'смътоносно' и 'заразно' първите които щяха да се покрият са тези от властта. Вие медиите много обичате да манипулирате хората с тези стряскащи думи. Пак казвак ако това беше истина 'елитът' да се беше скрил първи, а и да не говорим, че политиците по цял свят са от 'РИСКОВАТА ГРУПА'. Станахте кало лъжливото овчарче
27
13
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Вчера, в един град, от една детска ясла, се обаждат по телефона на една майка, да се яви и си прибере детето.Жената притеснена излиза от работа и тичешком влиза в яслата, за да и кажат, че детето се "изходило с малко разстройство", и майката да го заведе на лекар и утре ще го приемат само с бележка, че е здраво.Ето до такава невиждана истерия докараха хората с постоянното плашене от политизирани "лекари".Чорбанов и Мангъров говорят с езика на науката и вместо да ги подигравате ги слушайте!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До девалвацияСПИН по друг начин се разпространява, не знам защо го споменавате.