Одобрени са безлихвени заеми за почти 50 млн. лв.

Средно се тегли около 4200 лв.
14 юли 2020 09:26, Петя Славова
5
Одобрени са безлихвени заеми за почти 50 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

 20 677 броя искания за безлихвен заем до 4500 лв са приели търговските банки. От тях потвърдените кредити са общо 11 986 броя, а други 1701 се обработват. Това показват най-новите данни на Българската банка за развитие (ББР) към 13 юли 2020 г.

Одобрените заеми са за близо 50 млн. лв. Средната им стойност е 4200 лв. Продължава тенденцията сред кандидатите да е най-голям броят на наетите на трудов договор – две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се, предава "Монитор".

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, ДСК, Инвестбанк, ОББ, ПИБ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв., отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисисионни и неустойки.

След разширяване на мярката вече могат да кандидатстват и граждани с неплатени, но декларирани осигурителни вноски. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г., както и не е нужно кандидатите да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Само за наши хора преди 3 години
Ако не си част от управляващите ПАРИ ЗА ТЕБ НЯМА!!! От личен опит го знам!!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аде,да живеят банките,мам ..Ка,ви
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим ти бог Тиква!Ти ни спаси с тия кредити!Да илядиш в затвора дано!
1
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Да не забравите че после трябва да Връщате тези Кредити!! най добре взимайте и Бегайте далече!!! Тук в БГ се очертава да има КОВИД до 2030г!!!