В разгара на коронавируса: Българите купуват къщи, англичаните – продават

Защо хората у нас се насочват да купуват имоти?
14 юли 2020 09:35, Петя Славова
43
В разгара на коронавируса: Българите купуват къщи, англичаните – продават
Снимка: БГНЕС

Засилено търсене за купуване на самостоятелни къщи с голям двор има в Банско, Разлог, но най-вече в село Баня, отчитат от агенциите за недвижими имоти в района.

В същото време десетки наследници на англичани, които закупиха имоти преди повече от 20 години, сега са ги обявили за продан.

Хората с по-добри финансови възможности са се насочили към закупуване на този тип имоти по две причини. Едната е свързана с притесненията и неясното бъдеще заради пандемията от коронавирус и търсят достатъчно просторно място с двор, където да се усамотят и да не се чувстват като затворници между четири стени при евентуални бъдещи ограничения и забрани за излизане, предава "Монитор". Все повече хора залагат на това, за да имат независимост и да се чувстват защитени сред чиста и сигурна среда, твърдят специалистите в имотния бизнес.

Втората причина е свързана с прогнозите за евентуална финансова криза и нова инфлация, което прави недвижимите имоти най-доброто и сигурното средство за инвестиция, и с почти нулев риск от загуби.

В Разложката котловина вниманието е насочено най-вече към село Баня. Търсят се основно къщи, защото това спестява на купувачите редица административни процедури, свързани с комуникациите – ток, вода и т.н., и пести време за издаване на всички необходими документи за ново строителство. Цените варират в широк диапазон, в зависимост от къщата и местонахождението. Ако тя е ново строителство и обзаведена, цените могат да достигнат и до 1200 лева на кв.м, което се изравнява с хубавите имоти в Банско. Предимство е и ако имотът има издадено разрешително за водовземане на минерална вода. Това обаче го оскъпява с поне 100 лева на квадратен метър.

Търсят се и парцели в регулация, което също спестява доста нерви, време и средства в сравнение с имотите извън регулация, които изискват куп административни процедури по преотреждане на имота и смяна на начина му на трайно ползване, за да може да бъде реализирано строителство. Още по-сложни са процедурите, ако според ОУП имотът попада в зона, за която не е предвидено застрояване. В тези случаи цените варират в широки граници, като за парцел в регулация те са около и над 100 лева, а за имот извън регулация и в зависимост от близостта му до комуникации цените падат между 30 и 70 лева на квадратен метър.

От агенциите за недвижими имоти отчетоха временен спад на търсенето по време на извънредното положение в страната, но на този етап не се отчита спад в цените в сравнение с миналата година. Основните купувачи си остават българи, а продавачи -  англичаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
До Анониман 18 Не се хабете, драги, няма кой да ви плати заработеното от плюене днес. Снощи го качиха Бойко на 747 американците заедно с шкафчето!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18,Ти май скоро не си влизал в сайт за недвижими имоти да видиш на какви цени са къщите в повечето села. Жълти стотинки. Чак е тъжно.
17
1
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Май не си ходил в Лондон. Къща 4-а зона на 1 час с метро от центъра ти е 400 хиляди паунда и то ако си късметлия.
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От "глад" българите започнаха да купуват къщи и да се спасяват по плажовете на Гърция, а Радев едва е събрал два файтона потомствени номенклатурчици от софийската Шикария да обикалят като гламави по жълтите павета и да търсят чекмеджетата на "мутрата".
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще пребъде въпреки кафявоте въпреки Световният Заговор въпреки Коронаизмислицата въпреки Герб въпреки Китай Русия Турция и Судан.Това е!
14
8
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ КЪЩИ НА СЕЛО В БЪЛГАРИЯ, А АНГЛИЧАНИТЕ ... КЪДЕТО СИ ПОИСКАТ...
13
1
 
14
 
! Отговори
sa преди 3 години
Никой не плачка за вас брокери. Нема кво да ни лъжете.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям интерес, да има кой реално са каже колко сделки има. Сигурно 1 или 2.
11
3
 
5
 
! Отговори
Kalin72 преди 3 години
До мрачна прогнозаНа село тъпли от метежници е много малко вероятно да има :) Въоръжението е също едно от нужните неща, в случая, освен къща с двор, джип или пикап.
10
5
 
10
 
! Отговори
Хиихихих преди 3 години
Познавам брокерка, която толкова си повярва че всичките си хляди левове ги наби в нов апартамент като 30% от цената му. Сега като има срив, ще и паднат доходите , ще разсрочва кредита и ще потъва бавнооо, бавно.. Дано не се разболее или нещо лошо, че покупката ще се ипотекира срещу кредит за лечение... Мислете като пазарувате и не влагайте 100% от заделените си финанси (максимум 30-40%)!!!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Презерватива е творение на Сатаната
8
8
 
14
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Глупусти,най-сигурно и най-търсени са апартаментите в София.Купувайте апартаменти в София...Цената не е от значение важно е да се купува.
7
1
 
19
 
! Отговори
Палатка с климатик преди 3 години
Винаги е имало къщи (2-3 етажа) с двор - няколко декара за 5-10 хиляди, в отдалечени села (с гаден път) и преобладаващо индианско население.Обаче, вода няма през повечето време, а така е с променливо напрежение, от 150 до 300 волта, което не позволява използването на други електроуреди, освен крушки с нажежаема жичка и нагреватели.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшива новина.
5
11
 
16
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
Влизам за да чета как групата на вечно чакащите цените да паднат на 50% ще пръскат слюнка в коментарите "бфддрокирииите мииичтаят", "гляааадниии бруокккиирии", "циннити ши падняттт на 30% на ииииееесен, крииииизаааа еееее" "балиооооннньаааа щииии са пукниииии"Никой не е виновен че нямате пари, събирайте и си купете имот, и аз нямам пари ама не злорадствам, има си хора с пари и те ще си купуват къщи ,ние ще гледаме това е истината
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брокерите са огладнели.
3
4
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
пълни фантазии
2
9
 
39
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Имотите в Родината стават мъртъв капитал. Непродаваеми! Знам го от личен опит. Иначе изводите в тази статия са логични и е добре написана за заблуда на вярващите в задгробния живот. Ако човек си има бол пари - купува имоти на запад, където цените растат с по около 10% годишно. Това е положението.
1
4
 
37
 
! Отговори
Вай-Вай-Вай преди 3 години
Продали една къща -> Оп, тенденция!Де гиди мокри брокерски ***. :))