Над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. са разсрочени

Статистиката е за три месеца от началото на банковата ваканция
Обновена: 15 юли 2020 10:22 | 15 юли 2020 10:18, Петя Славова
4
Над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. са разсрочени
Снимка: БГНЕС

За близо три месеца от въвеждането на банковата ваканция, клиентите на банките у нас успяха да разсрочат над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. Те представляват почти 10% от кредитния портфейл на банките, съобщи Асоциацията на банките в България (АББ).

Още по темата

Според АББ това показва съществения успех на мярката за облекчаване на кредитополучателите в условията на пандемията. Малко по-рано днес стана ясно, че действието на схемата се удължава.

По предложение на АББ крайният срок за подаване на искания се променя на 30 септември. Последната дата за отсрочване на задължения пък се измества на 31 март 2021 г. От АББ изразиха удовлетвореност от взетото решение. "Приетото удължаване на срокове по Реда за отсрочване ще позволи на банките да продължат да оказват подкрепа на икономиката и своите клиенти, предвид ситуацията, породена от разпространението на коронавируса", пишат от асоциацията.

Предложението на УС на АББ до БНБ беше отправено след съгласуване с членовете на Асоциацията и е във връзка с решението на Европейския банков орган (ЕБО) от 18 юни 2020г. за удължаване на крайния срок за прилагане на Насоките на ЕБО относно мораториумите (EBA/GL/2020/02) до 30 септември 2020г.

Съгласно т. 2 от Допълнителните разпоредби от утвърдения от БНБ и прилаган от банките Ред за отсрочване, евентуални промени в него, включително по отношение на сроковете, се прилагат след изричното одобрение от Българската народна банка и такова решение беше взето от Управителния й съвет на 9 юли 2020 г.


4
Още от Страната
Преустановявават доставките на горива у нас от септември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хората теглят повече и накрая парите ще свършат а банките или затварят или си искат заемите принудително с продажба на имота.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тъкмо мислех за Коледа да пазарувам имоти от банка или ЧСИ, а сега отлагат неизбежното с половин година, за след изборите. Балона само ще продължи да фъска, а гърмежа ще е след гладната зима, към лятото. Поне гърмежа ще е по-силен.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Супер, отлагат ги за след изборите, а след това идва времето за разплата и голямата сеч. Пестети си парите за промоции.