По-малко горски пожари през тази година

Част от засегнатите площи ще бъдат възстановявани чрез залесяване
15 юли 2020 18:43,
1
По-малко горски пожари през тази година
Снимка: БГНЕС

236 са регистрираните пожари в горските територии от началото на годината досега, които са засегнали малко над 12 хиляди декара площ", каза Владимир Константинов от Изпълнителната агенция по горите, съобщава БНР.

Още по темата

Част от засегнатите площи ще бъдат възстановявани чрез залесяване, допълни Константинов.

По думите на експерта в сравнение с миналата година нещата не са много сериозни, тъй като за същия период през 2019 година сме имали регистрирани над 300 пожара и над 21 хиляди декара горски територии са били опожарени.

По-добрата ситуация с по-малкото пожари тази година се дължи на общите мерки на Агенцията по горите и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Още в началото на февруари са започнали проверки за готовността за пожароопасния сезон.

Във всички 28 области в страната вече е обявен пожароопасен сезон за горските територии и съгласно Закона за горите е забранено паленето на огън в горски територии и на 100 метра от тях. Допуска се палене на огън от туристи на обозначените за това места и при спазване на мерките.

Земеделските стопани и пастирите са инструктирани да бъдат особено внимателни в летните месеци.

Между 1000 и до 5000 лева са санкциите за пожари в земеделски земи според Закона за опазване на земеделските гори, в зависимост от това дали причинителят е физическо или юридическо лице. При повторно нарушението санкцията се удвоява. В Закона за горите са предвидени и санкциите, свързани с палежи в горските територии и на 100 метра от тези граници, припомни Константинов.

"Миналата година са наложени 18 акта за палене на огън в горски територии. За миналата година няма доказани умишлени горски пожари, за които санкциите са по Наказателния кодекс", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари