Пулмолог: Знаем много малко за коронавируса

Не сме очаквали този ръст, каза д-р Петър Чипев
Обновена: 20 юли 2020 22:15 | 20 юли 2020 22:15, Анисия Иванова
12
Пулмолог: Знаем много малко за коронавируса
Снимка: Pixabay

България е с едни от най-високите проценти на нови инфекции на коронавирус в ЕС. Общият брой на потвърдените случаи у нас е 8733, а смъртните - 300.

"Това, което се случи е неизбежно. Няма как хората да бъдат затворени до безкрай. Направи се опит първоначалният удар да се ограничи и облекчи. На всички е било ясно, че това не може да продължи твърде дълго, просто човек има нужда да живее социално. Тези негови права е невъзможно да бъдат нарушени", каза пулмологът д-р Петър Чипев за "Денят ON AIR".

Той допълни, че не може да се каже, че сме изпуснали ситуацията. Това били нормални процеси и реакции.
 
"Не можем да кажем, че сме очаквали този ръст. Никой не може да каже в какъв момент здравната система ще блокира, защото за това има твърде много условности - кои болни ще хоспитализираме, колко от болните, които ще се разболеят, ще са тежко болни. Това са условности, които ако някой ви даде прогноза - ще спекулира", коментира още пулмологът.

И припомни, че заразата се предава, когато сме в близък контакт с човек, който е вирусоносител или е болен.

"Това се говори от месеци. Масовите сбирки създават предпоставка за предаване на вируса, но те са нещо неизбежно, независимо под каква форма са. Коронавирусът е социален, както и човекът. Неизбежно е в един момент да започнат да се увеличават случаите", допълни д-р Чипев пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът призова да се използват лични предпазни средства, когато сме сред много хора и в затворени пространства. По думите това би било по-ефективно, отколкото да затворим цялата държава.

"Ние все още знаем много малко за вируса, нови неща излизат всяка седмица - неща, които се добавят към неговия облик. Необходима ни е ваксина и самосъзнание на обществото, че има проблем и това е като мръсния въздух, който коментирахме преди пандемията. Това е проблем за цялото общество и решението му зависи от цялото общество", категоричен е Петър Чипев.

Медикът допълни, че хората вече са залети от предложения за ефективни терапии, които на база проучвания не са доказани.

"Ремдесивир", който САЩ изкупи, не излекува вируса, а съкращава престоя в болница. Това е единственият ефект. Това далеч не е панацея", подчерта д-р Чипев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера летях от Варна за Хамбург с (Уизаир). Повечето от препечените граждани не си носиха маските в летището или си ги носеха с носа навън. Някой служители на летището бяха също без маски. Някои препечени си свалиха маските и в самолета въпреки моногократните забележки на стюардесите. Ама като кацнахме в Германия всички до един си сложиха маските като трябва. Ето за това в България се увеличават болните защото никой не спазва правилата.Принципа на българиана е ТО И ТАКА МОЖЕ.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава що го казвате бре човек като не знае не говори
8
5
 
15
 
! Отговори
Защо бе преди 3 години
Защо знаете толкова малко бе?При 15 милиона заразени при 7 месеца следенеНякой да не ви крие даннитеИли ви мързи да работитеИли сте полуидиотиНяма друго обяснение
7
5
 
13
 
! Отговори
Бааахти доктора! преди 3 години
Какъв ръст бе, колега?Само в училището на щерка ми имаше поече доказано заразени от грип тая зима, отколкото от коронавируса до момента в цялата държава.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е зле това докторе да прочете нещо за великия Парацелз. Може да му светне нещо по въпроса за вирусите и болестите!
5
7
 
11
 
! Отговори
Блюм преди 3 години
Не ни интересува мнението на този д-р. Ако нищо не беше казал, щеше да е по-добре, вместо да повтаря заучени фрази от репертоара на мошениците от СЗО.
4
9
 
4
 
! Отговори
Рамщайн преди 3 години
Ще се радвам ако в България Коронавируса избие всички социалисти и социалниГрупи !
3
6
 
10
 
! Отговори
Genom преди 3 години
До Анoнимен Геномите са свалени, общодостъпни са. Но нема желаЮщи за учени - с бухалка и наркотици се пИчелело повече, не се учело, А МОЖЕЛО И ПРЕМИЕР ДА СТАНЕШ!!!
2
3
 
15
 
! Отговори
61065 преди 3 години
Борис Джонсън го излекуваха с кислородна терапия. Кирил Домусчиев го излекуваха с хлороквин и беше дал на Ахмед Адемов от по-щадящия вид на лекарството. Това са факти, които не бива да забравяяме.Явно човечеството е напреднало в лумпенизирането и покварата, да злоупотребява с отчаянието на болни и беззащитни хора.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда,и вирусите на Спина още не са ги разгадали и ваксина нема.