Майката, била детето си, е в психиатрия, момиченцето е добре

Какво е да си приемен родител и да се грижиш за травмирани деца?
27

Майката, която малтретира собственото си дете в Перник, е настанена в психиатрична клиника със съдебно разпореждане. 3-годишното момиченце вече е настанено в приемно семейство и е в добро здраве.

Мария Благоева става приемен родител за първи път преди 11 години. Протяга ръка на момченце, с което продължават да живеят заедно и до днес, предаде Bulgaria ON AIR.

"Установих, че децата имат нужда от мен. Аз лично нямам нужда от деца, но те имат нужда от мен. Имам си свой собствен син, който отдавна вече е голям и ми помага много, но някой трябва да им протегне ръка", сподели Мария.

Децата, за които досега се е грижила, са били основно жертви на домашен тормоз.

"Това, че е имало насилие, е ясно от белезите по телцата им. Tе се виждат отдалеч. В "Приемна грижа" има ужасни случаи. Там децата идват като от филми на ужасите", допълни тя.

Според психолозите домашното насилие има много проявления, а децата от свидетел на семейни скандали понякога стигат до пряка жертва. А белезите - физически и психически - остават завинаги.

"Децата, които са жертва на насилие, както и тези, които стават свидетели - ефектът върху тяхната психика е огромен. Това води до обезценяване на личността, до повишаване на тревожността, страх и липса на доверие. Цялата им представа за света се променя. Те започват да виждат света като страшно и опасно място, в което не могат да имат доверие на никого", коментира психологът Ния Лютакова.

Най-важното за децата, жертви на домашен тормоз, е след намесата на институциите те да останат далеч от насилника си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега луда ли ще я изкарат? Вместо да се включи в една друга секта, където много, ама много ще я обичат (намира се в Сливен) и ще избият от празната й глава всички мисли за насилие над по-слаби същества. Дано детенцето никога не се върне в това "семейство".
19
1
 
7
 
! Отговори
До Ники преди 3 години
Абсолютно съм съгласна! Това беше първото нещо, което ме изуми в този репортаж!!! Такива неща се правят със сърце, с ясно вътрешно убеждение в смисъла на тази кауза...тази май е за парите..очевидно е, че у нас схемите са на всички нива, но за каквито и пари да става въпрос...психиката на едно дете трябва да е приоритет. Ако и останалите приемни родители са от същия тип...тежко им на невинните душички...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да е урок за онези,които се включват разни религиозни секти,които им промиват мозъците и унищожават бъдещето им и съсипват живота на техните семейства,има дори самоубили се млади хора попаднали в лапите на разни сектанти,други пък си подаравяха имотите или даряваха средства,тези секти използват религията,за да промиват мозъци и в своя изгода,вървейки по труповете на заблудените овце!В Гърция,полицаите ги преследваха и затваряха подобни сектанти,за да не промиват мозъците на хората.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата родители не стават,егоисти са и не им пука за това дете,каквото и да говорят,дайте детето на родителите на майката,ако са свестни хора и не са религиозни фанатици!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе виждаш ли,че майката освен,че е нанасяла побой над детето е и религиозна фанатичка с промит мозък,какво ще излезе от това дете,ако го оставят при нея?Ще убият бъдещето на детето!Ако има свестни баба и дядо и не са религиозни фанатици,най-добре да го предложат първо на тях,те ще го гледат по-добре от чуждите!Религията е опиум,забранете да се изучава религия до 21 годишна възраст!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали съм прав, но тази бърза реакция на службите е най-накрая нещо положително в тая страна. Дано да не се бъркам!Защитата на децата е едно от най-съкровенните неща които властта трябва да прави. В края на краищата точно тези деца ще се превърнат в успели възрастни или в криминални нещастници.
14
1
 
14
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Забележете изказването на приемния родител-"Аз нямам нужда от деца, те имат нужда от мен"Явно всичко за тази е заради парите.... Представям си кооолко ще е загрижена за мъничето.
13
0
 
20
 
! Отговори
До 11 Аз преди 3 години
Щото тези деца за да се гледат се искат пари, дрехи, лекартства ако се наложи...нали се сещаш че жената няма фонд най-вероятно... айде най-сетне раздвижете ги тия мозъчни клетки. ако не сте забелязали всичко е с пари и никой не кара на фотосинтеза.МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ СМЯТАТ, ЧЕ ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА РАСТАТ ПО ДЪРВЕТАТА. НЯМАТ НУЖДА ОТ ПАРИ. КОЯТО ЖЕНА ТЪРСИ ПАРИ Е МЕРКАНТИЛНА! ДЕЦАТА СЪЩО! ТЕ НЕ БИЛИ КАСИЧКИ. САМО ЗА ПРИЕМНИТЕ МАЙКИ СЕ ЗАЧИТА, ЧЕ ГЛЕДАНЕТО НА ДЕТЕ СТРУВА ПАРИ! НО НЕ И ЗА БИОЛОГИЧНИТЕ!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля, че майката е луда, от това, което видяхме. Тя е религиозна фанатичка и член на някаква секта очевидно, тъй като профила и във фейсбук е пълен с подобни простотии.. След като може да върши всичко това, очевидно не е луда. Детето нямаше вид на недохранено, но въпреки това за него ще е по добре да го гледа някой друг, тази ще го по бърка или ще му промие мозька на тема религия.. Видяхме, че тя вече го е научила да и целува ръка... Лошото в случая е, че и таткото не става, явно...
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова красиво момиченце,колко трябва да си сдухан за да му посегнеш?!не мислете че приемната майка ще го гледа като свое!според мен е добре да се даде втори последен шанс на истинската майка!инак тежко и за двете!инак финишно насилие се случва когато насилника е отчаян и депресиран!офф ,толко е тъжно...!
10
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До ?Щото тези деца за да се гледат се искат пари, дрехи, лекартства ако се наложи...нали се сещаш че жената няма фонд най-вероятно... айде най-сетне раздвижете ги тия мозъчни клетки... ако не сте забелязали всичко е с пари и никой не кара на фотосинтеза...
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истанбулската конвенция! Жените са само жертви на насилие, мъжете са само насилници!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано детето да е добре и адекватно да се погрижат за него. Милите същества, не заслужават такава съдба.
7
0
 
14
 
! Отговори
баце преди 3 години
До IvoБрат - за да пуснеш подобни клипове в мрежата, или трябва да си наистина луд, или да изпълняваш поръчка. Не мога да ти кажа кое от двете е истина.
6
15
 
8
 
! Отговори
баце преди 3 години
Сачева, клипа изкуствен ли е за да си оправдаеш инстанбулската конвенция в социалния закон или сте се постарали да докарате жената до лудост с герберащината си. Не вярвам на подобни новини. Нещо не се връзва.
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го дадат за осиновяване в България, а не да го гледа някоя си за пари. Толкова много семейства чакат за дете.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А улавия Минчо Терориста няма ли да го вкарате в психиатрията?
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на посещение в психиатрията кога може да и отидем. Часовете за свиждане ме интересуват. За едни приятели питам
2
6
 
24
 
! Отговори
? преди 3 години
Да бе, няма нужда от деца, ама взима заплата и помощи за приемни деца. Защо не го прави безплатно?
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тълпата сега ще започне да защитава майката и да обвинява църквата, Васо е прав, че тълпата е бавна, защото е тълпа