Проверяват храната, която се продава в парковете и край плажа

Инспектори от Агенцията по храните с акция в цялата страна
21 юли 2020 14:31, Ния Христова
8
Проверяват храната, която се продава в парковете и край плажа
Снимка: БГНЕС
От Aгенцията по храните започна активни проверки по морето и в големите градове в страната. Инспекторите ще следят дали се спазват изискванията за храната, която се предлага в парковете или в близост до плажа. В същото време през летните месеци рисковете от хранителни инфекции се увеличават.
 
През лятото изкушенията в парковете и на алеите по пътя към плажовете стават все повече. Търговците предлагат палачинки, царевица, дюнери, сладолед, бургери, а понякога дори скара на открито. Рисковано ли е да си купуваме подобна храна? Това ще проверяват и инспекторите от Агенцията по храните. 
 
Николай Драгомиров вече има лош спомен от предишната си почивка на морето. Затова сега обръща специално внимание от къде купува храната, когато тръгва с децата си към плажа. "Месо избягваме. Не взимаме много сосове. Царевици и бургери консумираме рядко. Мен лично не ме притеснява, но за децата, не мисля, че е най-добрият вариант за храна", коментира той пред NOVA.
 
Всяко лято с повишаване на температурите, растат и случаите на пациенти, които са с хранителни натравяния. Такива се получават особено при децата. Когато продуктите не са добре съхранявани, се превръщат в среда за развитие на бактерии, които причиняват инфекции, обясняват експертите. "За минути размножаването им скача с хиляди пъти. Рискът от контаминация от околната среда, от оператора, който обслужва с неизмити ръце – без маски, без шапки, тогава някой път попадат различни артефакти, които водят до развалата на продукта", обясни още проф. Христо Найденски от Института по микробиология на БАН.
 
Тестове от ново поколение, разработени от български микробиолози, ще бъдат в помощ на лекарите, ако стане подобен тип инфекция.
 
Учените от БАН са разработили т.нар. бързи тестове за откриване на патогените в храните. За няколко часа с тях може да се открие точно коя бактерия причинява хранителната инфекция. "Бързото установяване наличието на патоген в даден хранителен продукт помага веднага да се вземат адекватни мерки за лечение, за да може да се намали риска и самите симптоми да се смекчат.  Сега в разгара на лятото много актуални са бактериалните хранителни патогени – предимно тези от род салмонела, ешерихия коли, стафилококос и др. Във всички случаи се започва от едно общо неразположение, гадене, повръщане, в някои случаи главоболие, след няколко часа започва стомашното разстройство, остри болки в корема, влошено общо състояние и това може да доведе до нетрудоспособност в рамките на няколко дни", поясни проф. Найденски.
 
Направена е проверка при какви условия се съхранява съставките в произволна будка за палачинки, бургери и хотдози. "Няма риск, защото имаме хладилници, тук в камерата са ни пържените картофки", обясни собственичката й Ива Георгиева.
 
Тестовете на учените откриват опасни бактерии или т.нар. патогени. Те се състоят най-вече в месото и млечните продукти. Особено, ако не са добре съхранявани. "Проверяват се сурово месо, пилешко месо, свинско, телешко, също така риби и рибни продукти – те също през лятото много бързо развиват микробна микрофлора. И разбира се млечните продукти са много рискове – те са добра среда за развитие на микроорганизмите – това е прясното мляко, сирената – особено такива, направени със сурово мляко", коментира той.
 
Опасните бактерии, които причиняват хранителни инфекции, бързо се размножават и в сладоледа и дори в леда в коктейлите. Експертите съветват също през лятото да избягваме екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на плодове и зеленчуци, които преди това да са добре измити. 
 
"Това, което следим по време на проверките освен изпълнението на хигиенните изисквания, е и спазването на въведените противоепидемични мерки във връзка с COVID-19. Акцентът е върху местата, където има се очаква по-голям човекопоток– курорти, паркове и градинки", обясни Бистра Иванова от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно леко разстройване на стомаха по време на морска почивка,би било доста разтоварващо,а също и детоксикиращо.Така че няма нищо лошо ако налетите на развалено ,мамбо''.Освен снимките от плажа,ще имате и още незабравими спомени от летуването.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента гледам в ютюб - Артем Волф , руски блогер , който ходи по магазините и показва колко много хр. стоки с изтекъл срок се продава в Русия Там магазините са пълни с развалена храна Гледайте и се учете как се действа в такива ситуации
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Честните хора с търговия не се занимават ' - Фридрих Ницше
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само неадекватни хора биха купили такава храна - не се знае от какво и как е приготвена След като преди години министър бе се натровил в елитен ресторант смятайте какво се продава на плажа Мои познати миналата година се върнаха бързо от почивка на морето Има такава приказка - Магазинът е бойно поле на което се сражават търговците с клиентите Ако не внимавате , всеки път ще губите битката Какво остава тия '' търговци '' по плажовете
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да си купиш нещо от подобни места е руска рулетка.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Улична храна ще се предлага, докато има кой да я купува. Демек отговорността на натровения си е първо лично негова и после на някого другиго
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 1 от 5-*** българи можел да си позволи да отиде на море на своя издръжка.Виж командировани инспектори, служители, полицаи и тн колкото щеш.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са предупредени , че ще идва проверка и крият мизерията , а след проверката я предлагат ...