Чуждестранните туристи по морето намалели с 80%

Едва около 300 чартъра са кацнали у нас след началото на сезона
22 юли 2020 09:53, Красимир Ангелов
35
Чуждестранните туристи по морето намалели с 80%
Снимка: Община Бургас

С над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по Българското Черноморие, съобщава БГНЕС, цитирайки данни на в. "Сега".

И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост. Заради това туроператори и хотелиери алармират за масово освобождаване на персонал в туризма.

Още по темата
Информацията за проваления туристически сезон се потвърждава и от данните за чартърните полети. В момента на летище "Бургас" с такива полети пристигат туристи основно от 4 държави – Германия, Полша, Чехия и Нидерландия.

Последната обаче извади на 16 юли България от списъка на безопасните за пътуване дестинации и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна. А това означава, че вероятно ще има сериозен спад на почиващите у нас от тази държава.

Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни.

Това лято на летище "Бургас" са кацнали едва 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август – около 2800 месечно.

На летище "Варна" ситуацията е сходна – от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета (предимно от Германия и Полша). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Южното черноморие е пълно и без чужденците, цените не са мръднали и всичко си е прекрасно !
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните хора не ходят на почивка на море в България. Затова българите почиват в Гърция, Турция, Испания, Италия и т.н.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По морето всичко е ок няма чужденци но всички българи днес са по нашето Черноморие. Това определено променя навиците на търговците които са готови да предложат всякаква отстъпка само и само да имат продажби. Българите нак-накрая станаха ценни и у нас. По морето да говориш за вируси и да изпадаш в истерия е признак за слабоумие. Имаш си маска и си я ползваш когато трябва, но животът там си е като преди, няма истерия.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Морски бейОлеле, аман от баровци като тебе. *** неграмотен продавач на дрога най вероятно. Плацикай се у лай ната и си трай.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, мутрите сънуват немски бабички и се будят плувнали в пот.
22
12
 
3
 
! Отговори
Морски бей преди 3 години
Печа си се на Златните има дупенца наоколо и си цъкам с чашата , а панелните бедняци тука хейтът Вуте ,Вуте айде у лево Боци като ви пусне заемче тогава моренце и да не забравя аз слизам до плажа а мършата се реди на опашка и тест на границата да ,,иде''на море
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По морето вече само мутра, прокурор, мутра, прокурор ... Други хора няма да има.
20
2
 
9
 
! Отговори
Мария преди 3 години
PCR тестове трябват за всички туристи. Не мога да разбера какво толкова ги викат тука да ни заразяват само.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Трицон ЦацовОткакто има СПИН се ползват повече презервативи. И се вземат мерки по болници и зъболекарски кабинети. Не е просто да се завреш под леглото или да се правиш на герой.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да кажем на мутрите, че и догодина ще е така.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от малкото радости за народа в тия пандемични времена.
16
0
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Абе кой е луд да ходи да го обират разни мутри и мошеници за едното нищо?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се плашите,вчера Тиквун"донесе" милиардите,вече какво ще остане за вас а и за всички нас е друг въпрос!
14
0
 
17
 
! Отговори
термометърчо преди 3 години
"...на летище "Бургас" са кацнали едва 203 самолета с организирани туристи..."203х50(минимум туристА)=10150(минимум) чужди граждани и то все от държави с по няколко хиляди заразени на ден - Украйна, Румъния и др. подобни. Нещо като мерки, тестове, карантина - прилага ли се спрямо тях?Значи, ***, лош, про ст, недисциплиниран, а чужденците все стерилни и от добрите.Управниците ни да си сверят часовника! Или ще ни психясват и мачкат заради пандемията, или ще си пълнят хотелите.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалели? Сериозно? Как така нали бойко и мангъров махнаха всички мерки само и само да угодят на кръчмите?Верно, днес сме на 6 място в ЕС по брой нови заразени ама нищо литовците идат с пачките
12
2
 
35
 
! Отговори
BG Море преди 3 години
Вчера се обадих за резервация в Лозенец. 200 лв нощувка без дори закуска.Благодаря!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
11
2
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Голема работа.Ще оцелеят само най приспособените
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо,доста народ изкарваше прехраната от туризма!
9
8
 
8
 
! Отговори
Трицон Цацов преди 3 години
Който го е страх от СПИН, да спинка сам! Който го е страх от корона, да се препича в къщи на балкона!
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още през май беше ясно,че няма да дойдат ,защото хората ги е страх да пътуват и това няма нищо общо със страната като дестинация. Хората останаха по страните си има и друг вид туризъм освен морски.Но тук се видя ,че бълг. хотели са за чужди туристи и колко малка част от населението на Б-я може да си позволи почивка,защото 1 .населението емигрира завинаги или са Gastarbeiter-и 2.в страната са останали бедни пенсионери,които едва свързват двата края, а камо ли да мислят за екскурзия в родината