Възрастни по селата са много доволни от топлия обяд

За мнозина това е единственото решение за прехрана
Обновена: 25 юли 2020 18:49 | 25 юли 2020 18:49, Веселина Йорданова
69

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност, ще получават топъл обяд до края на годината. Услугата трябваше да приключи в края на месец юли, но бе удължена.

За мнозина топлият обяд от социалната кухня е единствено решение за прехрана. Най-често това са възрастни хора, които живеят сами в отдалечени села. 

"Няма магазини, няма избор, то в селото няма вече и хора. Топлия обяд е голямо постижение за мен. Навреме е и много съм доволен от услугата", коментира за Bulgaria ON AIR Димо Савов.

Близо 300 души доскоро са използвали услугата в Смядово. След това хората, които получават топъл обяд, са редуцирани до 150. Новината за новото финансиране е радостна и за администрацията.

"Ние кандидатствахме по оперативна програма за 300 човека, но нямаше как - аз издържах с общински пари месец и половина, но повече не можах. Много ми беше трудно да отсея от бедните - по-бедните", каза кметът на Смядово Иванка Петрова.

Кандидатстването ще бъде организирано на два етапа. Първият е за осигуряване на топъл обяд до края на август. Предвиден е и втори етап на кандидатстване – за предоставяне на услугата до края на годината.

Допълнителните 9 млн. лв. ще бъдат преведени на общините, които и до момента предоставяха храна по Целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Африка с оръжие насилствено са ги колонизирали, Българите сами се продадоха, даже доброволно се предлагаха сами, и още се предлагат.
21
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
кметицата на Смядово е от герб-комунисти 2 мандат,преди беше от бсп,ходи с ланците на врата,но храни бедните ,като в онази бълг.поговорка "сития на гладния не вярва"
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма 45 години българина мързелуваше и простите и некадърните взимаха заплати за да си клатят краката, а при демокрацията и американското партньорство умните и кадърните успяват в живота, забогатяват и правят бизнес, а простите и некадърните стават сутрин в пет да бачкат здраво за бизнеса на умните и кадърните, иначе уволнение и на улицата който не работи здраво. Демокрацяита с американското партньорство е най-справедливата система.
19
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Мечтата на БСП - благодетелно да хранят хората с канчета, пък цял живот да им взимат парите с ниски заплати и пенсии...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"че новите ни "приятели" ни накараха да съсипем селата чрез безумната дума "неконкурентноспособност" като решиха, че отглеждането на животни и личното земеделие не са добри либерални неща."Вярно е, че западът искаше това и имаше интерес от това България и източна Европа да съсипят икономиките си, но е вярно също така, че не ви накараха насила, а българите сами се продадоха за тоалетна хартия, банани и "свбодадата" да мият улиците на Запад и да внасят старите коли от Западна Европа.
17
12
 
2
 
! Отговори
Пацата преди 3 години
Айде не ме разплаквайте вече, не можете!Дъртитите боклюци си го заслужават, цял живот са се правели, че работят, а всъщност са ходили на работа колкото да се наспят и да напълнят чантата с крадено.Нито са построили кой знае каква държава, нито са поддържали даже и това, което са създали. 45 години търтейство и миши кражбички.Построили са германските пенсионери, че от едно море от развалини са направили първа икономика.Нашите какво?Нищо!
16
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-8,да сега твоя любим живее по-добре,а по бай тошово време е бягал с филийка,намазана със свинска мас,по банкянските ливади,а сега спи с пълни чекмеджета ,а ти се радваш на подаянията на американския си брат,и знай българина,не проси никога,а ти си ***.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При онова,,лошото време",който се трудеше имаше всичко.Тук не говоря за палати и басейни.Хората си помагаха,бяха усмихнати.Сега,като се загледам в лицата на хората-умислени,посърнали.Беспорно ,имаше нужда от промяна,но не тази,която стана у нас.Всичко се разсипа и унищожи.Не знам как се гради напредък без основа.Като видя ,,демократите" крадци,как лъжат младите,ми става мъчно .Като гледам,младите се пробуждат.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подготвят и програма за предоставяне на прилично голям кашон за всички бездомници а през зимните месеци и найлон, с който да го покриват да не се мокри от дъжда и студа. От хора без капка морал толкоз!
13
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-1 нинова не знам,но любимата ти тиква е виновен за това положение,даже при бай Тошо нямаше,такава беднотия,каквато има сега,при твоя любим.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сменим ГЕРБ и новите да вземат пачките от чекмеджето на Борисов и да ги хвърлят от самолети и вертолети над селата, за всеки пенсиониер по една пачка.
11
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
каква топла храна ,бе хора,слънцето всеки ден ,ни заглушава ушите,че сме били най-добре в ЕС,кредитния не рейтинг скочил,до върховете,3 милиарда излишък,сме имали над 300 завода е открил,тази беднотия и нищета,даже и при бай Тошо я нямаше.
10
1
 
16
 
! Отговори
до8 преди 3 години
Промит мозък,идея си нямаш колко богати бяха българските села.Моята свекърва беше полска работничка,взимаше малко пари,но двора беше пълен с животни.Имаше зеленчукова градина.Всичко екологично.Държавата даваше места където отглеждаха дини и пъпеши.После организираха извозването им до близки места,а който искаше си ги продаваше сам.На сезон изкарваше по 5000 -6000 лева/един двустаен панел беше 7000/.Вярно,много труд,но имаше резултат.Сега яж гумени домати и краставици расли на подложка и дрънкай
9
0
 
4
 
! Отговори
А преди 3 години
Топлият обяд ще си го заплащат ли? Разбирам, че доставката му е безплатна услуга. Това е добре, но ако храната е безплатна, защо? Нали получават добри пенсии? А пък ако са им мизерни пенсиите, защо са такива?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛАГОДАРИМ НА БАТЕ БОЙКО ЧЕ НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА - ВСИЧКИ НА СОЦИАЛНА КУХНЯ ЗАЩОТО НЯМАТ ПАРИ...
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че след 30 години демокрация бабите и дядовците ни мизерстват, а други пълнят чекмеджета с пачки и кюлчета.
6
0
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
каква мизерия мила моя майнольо ....
5
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков по селата беще 100 пъти по-голяма мизерия, а който се оплачеше идваха полицаите и го качваха в джипката и го караха в Белене. Днес живеем добре и страите хора имат топла храна благодарение на Демокрацията и Американското Партньорство.
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 30 години бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, бъгларинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300 годишна история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Много ми беше трудно да отсея от бедните - по-бедните"Виновни са Путин и 45 години социализъм!