Горещ август, идеален за море, градусите от 9 до цели 38° C

Валежите през месеца ще са около нормата, в западните райони дори и над
47
Горещ август, идеален за море, градусите от 9 до цели 38° C
Снимка: Pixabay

През август се очаква средните температури у нас да бъдат около нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса. Най-ниските температури през август у нас ще бъдат между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса,прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около нормата, в западните райони - около и над, а в източните - около и под нормата. Климатичната норма за равнините и високите полета е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието - между 20 и 35 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на месеца, след преминало атмосферно смущение, температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се очаква преминаването на атмосферни смущения и на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и с относително понижение на температурите.

През повечето дни от второто десетдневие на август се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт ще има около средата и края на периода, когато на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност.

През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи ще има около 25 август и в края на месеца.

Според астрономическата справка в началото на август слънцето в София изгрява в 6.00 часа и 19 минути, и залязва в 20.00 часа и 45 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 25 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.00 часа и 51 минути, и залязва в 20.00 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 09 минути.

Фазите на луната през август са: на 3 август - пълнолуние, на 11 август - последна четвърт, на 19 август - новолуние, а на 25 август - първа четвърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Еко Тракторист преди 3 години
Тези дюни на снимкта защо още не са разкопани питам?
30
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Герберите да тръгват с премиера им и министрите им !ТЕ парите са в тях !Ние нормалните хора ще сме на площада това лято !И ще искаме оставката на престъпника Бойко Борисов и Гешев!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години програмата ми е: юли море, август планина.
28
1
 
2
 
! Отговори
До абсурд абсурд преди 3 години
Кво Банско януари в тоя студ и сняг. Я едни Халкидики.
27
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Да вземат да прекарат едни...маркучи в триъгълника на...власта в София,че народа да се пръска на...воля.Явно там ще...плажува през август,щото Боко се е запънал кат...магаре на мост.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръгвам! Слагам в сака 20 маски, ръкавици, кило дезинфектант, кило спирт, намирам безлюден плаж да няма струпване, ще спя на плажа да се пазя от хората, няма да ходя по кръчми. И си чакам похвалата от ковидоманите.
25
0
 
2
 
! Отговори
Съгласен преди 3 години
ама първо трябва да продам орган.
24
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 22:Ти сега пък искаш и авторите да са грамотни. Кой грамотен би изтърпял такава гавра със себе си като да преписва писанията на DW?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците още питат Боко как да се справят с вируса
22
2
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Ще ходим цялото семейство във гърция на почивка, защо тестовете се плащат, вместо да са за сметка на данъкоплатеца???
21
1
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Българки в превенцията за борба срещу коронавируса,когато отидете на плаж,печете се на слънце по монокини!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 градуса през август е доста съмнително
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Август ще е горещ най-вече за Барба Ганьос и за мутрите около него. Идва им края.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
А професор Мутафчийски разрешава ли? Зер есента ще станат 3000 на ден,ще мр ем като мухи,няма да има чу вали за тр уповете, и България ще замирише на мъ рша.За бога,братя,не ходете на море
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Годжи каква я свърши? Взе парите и изчезна.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя тая прогноза са даниите от миналата година. И аз мога да ги препиша но не ми дават 1000 лева заплата както на БАН.
15
9
 
3
 
! Отговори
Ами това не е преди 3 години
втора вълна. Гледах графиката катерим се към пик, който не може да бъде овладян. Мисля че на Борисов му писна да се занимава с неблагодарници. Жалко, че крясъците на малоу-мниците винаги надделяват. Ако хората нямат съзнание и отговорност за ближния никой не може да ги спаси нито да им бъда виновен.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат корона тест от 150 лева и корона застраховка лечение от 1000 лева и евра и то излиза доста солено море.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да държиш Ангелкова толкова време показва колко ти дреме за бранша.Няма да видите Борисов да лежи до фeкалната тръба във Варна. Кунчев първи се нареди на опашката за Гърция. Кaсапина също избяга там да почива.
12
0
 
1
 
! Отговори
По скоро преди 3 години
ми прилича на един плаж в Гърция дето ходим всяка година. Там е Натура и е пълна пустош на километри. Обаче тази май ще пропуснем.