Над 13 000 са одобрените безлихвени кредити у нас

Общата стойност на вече потвърдените заеми е над 55,6 млн. лв.
28 юли 2020 13:14, Петя Славова
6
Над 13 000 са одобрените безлихвени кредити у нас
Снимка: БГНЕС

13 377 искания са одобрени от търговските банки по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица. Общата стойност на вече потвърдените заеми е над 55,6 млн. лв.

Това показват данните към 27 юли т.г. на Българската банка за развитие (ББР) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд вследствие на пандемията от COVID-19, съобщиха от банката.

Към търговските банки- партньори по програмата са постъпили 22 853 искания за кредити. Средната стойност на заемите е малко над 4 200 лв. 73% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите 27 на сто са на самоосигуряващи се.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях приемат заявления на кандидатите, предаде БГНЕС.

Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Разширяват обхватът на програмата на ББР за безлихвено кредитиране на физически лица

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Kандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията.

Съгласно обновените изисквания, желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигурените лица трябва да декларират 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването да декларират заплатени осигуровки за период от 6 месеца назад.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.


6
Още от Страната
Откриха канабис в гората до Петрич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бяха обявени нови по-достъпни условия,но уви...само поТВ.
Нищо не се е променило и всичко е направено да не се ползва.
От личен опит в ОББ.
Сами виждате по статистика ,че самоосигуряващите лица са много малко ,а именно те имаме нужда
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 50 милиона лева лихвата е 25 милиона лева и повече..
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повечето са мафиоти и теглят без лихва за да ги раздават срещу 50-60 % лихва като бързи заеми на другите които нямат право да теглят.
3
0
 
1
 
! Отговори
Безмесен кренвирш преди 1 седмица
Можете да го получите изведнъж или на три пъти. Стискайте палци (на краката).
2
0
 
3
 
! Отговори
забележете преди 1 седмица
кредити, а не безвъзмезна помощ ...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анто преди 1 седмица
Моите селски от с.Енево-автокъща Шапо и син също кандидатстваха,и за безлихвени кредити и за безвъзмездни обезпечения. Само ,че за тази цел не е ли необходимо до имаш изрядна данъчна история Алоооууу Нови Пазар,спите ли??? И на мошенниците ли раздавате кинти.Хубаво се огледайте,те че ще ги връщат тъпкано ама да не закъса и някой служител.