Започна ремонтът на жп гарата в Стара Загора

Договорът за проекта е на стойност 9 726 944 лв.
Обновена: 28 юли 2020 20:31 | 28 юли 2020 20:21, Красимир Ангелов
9
Започна ремонтът на жп гарата в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

С тържествена първа копка стартира ремонтът на жп гарата в Стара Загора.

"Сградата на старозагорската  гара е емблематична. Това е  реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и статутът на града,и качеството на обслужване на пътниците. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран един хубав проект, който ще бъде извършен в качествено", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров при символичната първа копка за стартиране на проекта.

Той припомни, че само преди дни започна и реализацията на проекта за реновиране на Станционната градина, която е се намира в непосредствена близост до жп гарата.

На церемонията присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Росен Желязков, който посочи, че обновяването на гарата ще даде нов облик на града и ново усещане за модерност и удобство на пътуващите.

Предвидените по проекта дейности имат за цел пълното архитектурно и функционално преустройство на гаровия комплекс за повишаване на комфорта на гражданите и постигане на оперативна съвместимост на системата – ангажимент, който ДПНКЖИ има като управител на инфраструктура в рамките на Европейския съюз.

Конструкцията на приемното здание ще бъде приведена в съответствие със съвременните изисквания. Инсталациите и системите ще бъдат осъвременени, ще се повиши енергийната ефективност на приемното здание и ще се създадат комфортни условия за гражданите.

Предвижда се гарата да разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. Договорът за ремонта е на стойност 9 726 944 лв.

Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години, като е влязло в експлоатация през 1982 г. и оттогава не е извършван основен ремонт.
 


9
Още от Страната
Откриха канабис в гората до Петрич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Zagora преди 1 седмица
Наистина не е ясно докаде ще я докараме с 10 милиона. И гарата не е входно източната точка на града от 30 години.
7
2
 
4
 
! Отговори
Старозагорец преди 1 седмица
Хахаа Смешници!И какво ще направите с 10млн./поне 3млн отсега са откраднати/?На тази огромна сграда само фасадата не може да оправите.А че тече покрива,пероните са за ремонт,за подлеза отдолу не ми се коментира.#ОСТАВКА
6
2
 
4
 
! Отговори
Wc преди 1 седмица
ЧОЧООЛУ
5
1
 
0
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
То ако гарата возеше хората, супер ще е. Сега е пустош и причината не е грозната сграда.
4
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скапн град!
3
8
 
5
 
! Отговори
x преди 1 седмица
И ще папкат и ще лапкат.
2
4
 
12
 
! Отговори
Samrof преди 1 седмица
За четвърта година на гарата се прави трета първа копка !
1
16
 
7
 
! Отговори
Zara преди 1 седмица
Може и да има лапане,ама вие къде спахте 40 г и не правихте ремонти.Ходете още на митинги и на Бузлуджа и лапайте мухите.