Резултатите сочат: Нитрати, нитрити и амониев азот в р. Марица

Завишението е 350 пъти в река, която се влива в нея
29 юли 2020 08:55, Александър Попов
80
Резултатите сочат: Нитрати, нитрити и амониев азот в р. Марица
Снимка: БГНЕС

Резултатите доказаха високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот в река Марица в близост до Димитровград, където се отровиха преди два дни стадо крави се отрови.

Пробите от реката, която се влива в Марица, сочат завишение 350 пъти, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Лабораториите са изследват всички извори, разположени по поречието на Марица, а готовите резултати на някои от тях показват, че са чисти.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод, като те ще захранят с вода жителите на населените места в община Димитровград.

"Още днес ще пуснем водата и ще бъдат захранени осем села. Кметът на община Димитровград ни увери, че има техническа възможност за захранването на Райново и по този начин ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните показатели на водата. Няма отклонения в остатъците от пестициди, няма и наличие на тежки метали", обясни здравният министър.

Тя обаче не трябва да се ползва за пиене и готвене, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. 

"Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии", поясни проф. Ангелов.

Екоминистърът Емил Димитров пък обяви, че е установено предприятие, което произвежда торове. 

"Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите", обясни той.

Очакват се останалите резултати от лабораториите, за да бъдат захранени с вода всички населени места, които пострадаха. Те са близо 50.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екоминистъра в затвора !Има еко катастрофа !Всички рибари по Марица да го питат колко пъти за една година е тровят тая река ?Колко пъти е тровят и никой не е зарибява .
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ко излиза отровил реката ама никой не знае как и защо ?350 пъти над нормата и рибите били идеално ...Аз гледам рибки в аквариум и ако имам отклонение от три процента на норматаУмират веднага .Коя порода или вид риби издържа на 350 пъти над нормата отрови ?Маришка мряна,кефал,распер,бяла риба,алай,карабалък,костър,шаран,амур, все рибикоито изчезват от водоема на Марица .
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим дали мерките ще бъдат както с Бобокови или зависи кои са собствениците. При едни собственици, прокуратурата действа смело, при други собственици мълчи гузно.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11ти си заблудения май, нищо не разбираш
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе някой есемес на собственика на тоя завод не са ли хванали та да кажат на кого е заводамълчат като бити задниципа да го сложат с белезници и да го показват по телевизията
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Течният азотен тор е UAN. Включва уреа (карбамид) и амониева селитра (амониев нитрат).
58
1
 
11
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Поредното доказателство за продънената гербаджийска държава в която се вихри беззаконие и шуробаджанащина! Има отровени животни -факт! пили са вода в която са изсипани отрови и то от предприятие което е близо до мястото на инцидента и НИКОЙ не желае да каже кое е и кой е собственика за да бъде наказан! Крайно време е да се слага край на тази идиотия в държавата като тези престъпници от герб бъдат насилствено изринати от управлението на България,защото е пагубна за нас!
57
1
 
1
 
! Отговори
Дедо ви Ванго преди 3 години
От имане глава не боли!
56
5
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
Бе туй амониев азот да не е нещо кат сулфатната сяра или пък кат вкиснатия кислород? Бах мааму, колко заблудени овце има!
55
1
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Тровете,тровете Природата,ама и тя ще ви трови при това 100 кратно повече....
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че, Винету направо да я продава на Кубичен/метър на химическите заводи и лаборатории в чужбина, бе!
53
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Водата за населените места не минава ли през пречиствателни станции???? Как ще им пуснат от чешмата отровна вода??????
52
1
 
17
 
! Отговори
факт преди 3 години
Амониевата селитра лесно се разтваря във вода, но никой не пише, че има почти 100 % вероятност да са изпуснали фосфорни торове, които са в пъти по-отровни... Пак ще прикриват престъпниците. Никой не очаква да напишат истината, дори и част от истината. Само лъжи и заблуждаваща информация, докато успеят да замажат цялата тази трагична ситуация и водите да отмият повечето токсини... Тези престъпници, забравят за онова Всевиждащо Божие око и всесилната Божия ръка. Божият съд тегне над злодеите.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, ако не си отидеш сам, ще те изкъпем в Марица или Варненското езеро!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До водороден кислородТъпчо - това е характеристика/показател, а не съединение ;)
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до к.46Уреята (карбамидът) е твърдо кристално вещество. И уреята и селитрата се разтварят във вода.
48
5
 
13
 
! Отговори
водороден кислород преди 3 години
"Резултатите сочат: Нитрати, нитрити и амониев азот в р. Марица"Ооооофффф по колко пъти трябва да ви се набива в *** журналистически ***, че ТАКОВА СЪЕДИНЕНИЕ С НАИМЕНОВАНИЕ "АМОНИЕВ АЗОТ" НЕ СЪЩЕСТВУВА!21-ви век сме бе мама му стара, отворете си гугъл и си проверете информацията!
47
4
 
5
 
! Отговори
Химик преди 3 години
До АнонименТочно така се казва показателят Амониев азот или Азот - амониев. Така че не се прави на много отворен/а като не разбираш, а тия дето са ти сложили + -ове също
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н министър, сигурен ли сте, че около мястото, където се изпускат отвреме навреме съпътстващите продукти и непрореагиралите суровини за производство на амониева селитра, въобще има риба? Тя е много по-чувствителна на нитрати от кравите. Разбирам, че сте икономист и разбирате от всичко и ви съчувствам. То и премиврът е пожарникар и има научна степен д-р, но вижте докъде ни докара - на последно място. PS Търговското наименование на селитрата е амониева селитра. Има още калиева и калциева селитра.
45
2
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Не ме интересува какво сочат пробите а кога и кой ще покрие загубите на семейството с кравите по пазарна цена и кога този ще го вкарат в панделата? Ако не бяха изтровени кравите хората щяха да оберат заразата чрез водата .