Станал ли е по-заразен коронавируса у нас?

Разказва вирусологът проф. Радостина Александрова
Обновена: 29 юли 2020 23:03 | 29 юли 2020 20:15, Петя Славова
20

COVID-19 е станал много по-заразен и се адаптира по-добре към човешкото тяло, след като е спрял да мутира. Заключението е на учени от Хонконг, които сравнили щамове, получени от 20 пациенти.

"Смело заключение е, че вирусът е спрял да мутира. В един от вариантите на вируса почти не се откриват мутации. Внесен в Европа обаче, той започва да мутира много усилено. Наложило му се е да положи доста усилия, за да се приспособи в Европа", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Директно".

По думите ѝ у нас са били открити някои от най-първите варианти, които бяха регистрирани в Китай.

"Всеки човек е уникален със своята генетика. Напоследък има наблюдения за различни варианти в гени, които може би обуславят по-висока чувствителност при някои хора за по-тежко протичане на заболяването", стана ясно още от коментара ѝ.

Според вирусолога това може да е едно от обясненията за хора под 30 години без съпътстващи заболявания, които са интубирани в интензивни отделения.

Проф. Александрова съобщи, че чрез различни групи хора вече се изпитва ефективността на някои ваксини срещу коронавируса.

"Авторите на ваксината в Оксфорд казват, че до края на следващата година биха могли да осигурят ваксини за най-уязвимата част от населението. Това е един от най-добрите варианти", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че имунитетът, който създаваме срещу грипния вирус, би действал само срещу него. Добре е да имаме защита срещу поне един от двата вируса, които се разпространяват по сходен начин, изтъкна проф. Александрова.

По думите ѝ коронавирусът крие изненади и учените постоянно научават нови неща, а и възможностите на медицината са по-големи в сравнение с преди няколко месеца.

"Маските никак не са за пренебрегване. Едно от съществените различия в Китай, САЩ и Европа, и това, което е помогнало на Китай да излезе от кризата е, че там в самото начало са се отнесли сериозно към носенето на маски. В САЩ все още се водят дебати "за" и "против". Замърсяването на въздуха също може да помогне за разпространението", обясни гостът в студиото на Димитър Абрашев.

Продължават да са актуални твърденията, че новият коронавирус идва от прилепите. Има още 4 коронавируса, които предизвикват просто настинка, отбеляза проф. Александрова.

"След 2002/03 г. прилепите не представляваха интерес. Изведнъж бяха направени доста проучвания и се оказа, че в тях живеят до 60 различни вируса. Това не означава, че тези вируси са се предавали на хората. Хората, които са прекарали по-тежко заболяването, имат по-дълъг имунен отговор", каза още тя.

Безсимптомните носители не са чак толкова много - средно около 16%. Входна врата за вируса има не само в клетките на белите дробове, а в много от останалите човешки органи, стана ясно още от думите на вирусолога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкият ГаньоКакви сложни материи му поднася пресата ежедневно.Откърмен с ,,Градил Илия килия,, и после с ,, Камъните падат,,, сега отведнъж- вирусология, епидемиология, пулмология.Той си знаеше - чесън и ракия , сега се чуди.
12
1
 
6
 
! Отговори
дедо ти преди 3 години
До Зоя Цолева: Е, що така грубООО, бе другарке!? И ти ли мразиш да се бръснеш!?
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аве много дядо торбалановци за възрастни се навъдиха не ми стига като дете че ме плашиха с него ами сега и като голям
10
4
 
6
 
! Отговори
Зоя Цолева преди 3 години
До село в северозападаМного много МНООООГО си зле
9
3
 
5
 
! Отговори
много си зле преди 3 години
Много много МНООООГО си зле
8
7
 
5
 
! Отговори
Ауу. преди 3 години
Пожелавам на *** , които пишат кухи и некомпетентни писания, да ви пипне ковид, да вдигнете 40 градуса температура и да не можете дъх да си поемете. Прости парвенюта, направете си услуга и млъкнете, ставате за резил!
7
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Вие сериозно ли? КоронавирусА?
6
6
 
11
 
! Отговори
село в северозапада преди 3 години
Добре де, как да й повервам на тая "специалистка", като тя даже не си е направила труда да се избръсне!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще "спре да мутира" бе!!! Аман от тоя развален телефон!! Какво един казал, друг какво написал, трети какво превел, четвърти какво преразказал!? Накрая нищо общо няма, и дори няма смисъл написаното?
4
13
 
19
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Станал е, откакто му създадохте клинична пътека за 1200лв!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За повечето неща мога да се съглася, но не и за маските. Повечето хора смятат, че щом са с маска няма защо да спазват дистанция, а тя е много по важна.
2
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо,не вярвам въобще ,че този вирус убива толкова хора. Всичко е лъжа.Втора,защо не казват ,че ако есин вирус става по заразен,той автоматично става по-малко опасен. Но това в пропагандните медии на правителатвото забравят да го споменат. Целта е манипулация на населението с половината истина.
1
10
 
20
 
! Отговори
Ivan преди 3 години
Как не ви омръзна тая простотия бе?