Как в с. Пролеша оцеляват без ток и вода по време на пандемия?

Няма как да ми кажат да ходя да си къпя детето на чешмата, обясни Едуард Ненков
30 юли 2020 08:50, Ния Христова
11

 

Покрай водната криза в Перник стана ясно, че има редица населени места, които от десетилетия живеят с режим на водата и пълнят бидони... Кризата в Перник приключи, но това не реши темата за безводието.

В село близо до София непрекъснато има аварии и продължителни периоди без ток, интернет и нормални битови условия. Сред най-засегнатите е и село Пролеша.
 
"От две години живея в селото, липсва ток, водата често спира, правихме протест, срещи... Водих разговори с кмета на Божурище. Има гласувани пари за решаване на проблема, но те не са усвоени правилно", това разказа за Bulgaria ON AIR Едуард Ненков, който живее в с. Пролеша.
 
Той казва, че водата спира постоянно, тъй като авариите са чести, почти всеки ден дори. От два до пет дни няма вода. 
 
"Отговорът беше, че шефът на ВиК вдига телефона само на кмета. Цялата система е много стара, на 70 години", допълни той.
 
Жителите на село Пролеша са 2000 души и всичките са засегнати от огромните проблеми. 
 
"При честите спирания на тока много уреди изгарят, обаждам се постоянно за аварии с интернет. Стоиш без интернет, в студеното време е имало липса на ток, но най-често е липсата на вода. Тук има доста семейства с бебета, малки деца. Няма как да ми кажат в 21 век да ходя да си къпя детето на чешмата в селото", обясни Ненков.
 
"През последните 2 години и половина конкретно в това село сме направили ремонт на резервоара, който съхранява водата. Имаме доклад за 7 сондажа, един от тях е за село Пролеша. Вода в момента в селото има, след сондажа ще има и повече", посочи кметът на Божурище Георги Димов.
 
"Прекъсвания на водата има, имаме входиран проект в МРРБ и чакаме одобрение. Независимо дали има одобрение, с бюджетни средства ще ремонтираме водопреносната мрежа в населеното място. Вода и налягане има, но е нужно време при авария, за да дойде ВиК и да отстрани проблема", допълни кметът.
 
Той увери, че ако до края на годината няма финансиране на МРРБ, догодина от администрацията щели да осигурят пари за подмяна на 22 км от водопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, но това съвсем не е вярно, защото аз живея тук и само един път ни е спирал тока за 5мин., а водата ни е спирала за 15мин. обаче аз живея в долната част на селото, само горната част е без вода и ток.Така че моля, ви не лъжете че цялото село е без ток и вода!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
В Пролеша кмета е неадекватен, но проблемът с водата е актуален за цялата страна. Нима всички кметове в България са изкукуригали?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметът на общината е умствено изостанал (съвсем сериозно), следствен (на свобода е срещу 50000 лв гаранция), но баща му е от криминалния контингет и му напазарува гласовете на последните избори... Докато това *** е начело на общината, в Пролеша вода няма да пият...
6
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
...Бойко иска методическа, техническа и т.н. помощ от неговата приятелка Ангела Меркел? Хора от форума! Много граждани са разбираемо против протестите. Но може ли в 21 векедна европейска, и уж цивилизована , държава да жъдува в буквалния смисъл? И никой отговорен фактор, включително и най-горностоящият не тематизират този проблем и нямат дългосрочна концепция за решаването му. Перник няма вода- всички се втурват да гасят пожара! У нас се работи по пожарникарски! На парче!
5
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
Ние биваме постоянно информирани за всичко... Вчера например БНБ информира за (забравих вече темата) с цифри в сферата на мил. и млрд и в проценти до стотни. Такива информации има бол. Дали някой ден ще четем колко % от населението имат редовно водоснабдяване и колко пък от тях пият вода с чистота съгл. нормите на ЕС? За 46 год пребиваване в Германия (преди ГДР) не съм останал нито минута без вода (изключ. ВИК чисти тръбопровода, 3-4 часа, 1 път годишно) или ток! Защо Бойко не иска помощ от ..
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години още разкарах детето си от тази мафиотска територия. Живее в Белгия в момента. Чудно, там подобни проблеми няма. Чакайте да се върнат младите и да няма демографска криза!Гласувайте за шайката на Тиквата до края на света!
3
3
 
11
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Ее,тия пък! Все недоволни.Магистрали нали има? Да дойдат да живеят в Банкя - всичко ще имат...
2
1
 
9
 
! Отговори
Демек преди 3 години
трай бабо за хубост. Или татко ще ми купи колело, ама друг път.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си пуснат "Песен за Банкя" и ще им олекне!