Няколко епохи - събрани в китния Несебър

Курортът привлича хиляди туристи с културните си старини
1 авг 2020 21:05, Петя Славова
8

Снимка: БГНЕС

Разположен на брега на Черно море, Несебър привлича хиляди туристи всяка година. Освен морската вода и лятното слънце, курортът предлага отлични условия за културен туризъм, предаде БГНЕС.

Обявен през 1956 г. за архитектурно-исторически резерват, Несебър е сред най-древните градове в Европа, пленяващ въображението със своята над 3000-годишна история, където своята следа са оставили редица култури.
Най-голямата гордост в областта на културно-историческото наследство на града са неговите църкви, което дава основание на редица изследователи да го наричат „енциклопедия“ на християнското строителство.

В Несебър са открити останките на повече от 40 църкви, строени в различни периоди между V и XIX век. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики, а много от храмовете са добре запазени и до днес.
За периода на 5-вековното турско робство пък е издигнат един единствен храм, който също може да бъде разгледан от посетителите.

"Света Богородица Елеуса"

Най-старата църква е базиликата "Св. Богородица Елеуса", датирана от V век. Тя е разположена на самия морски бряг в северната част от полуострова и впечатлява със своите размери – 28 метра дължина и 18 метра ширина. Архитектурният ѝ план е на трикорабна базилика с три апсиди и предверие.

"Света София"

От същия период е датирана и църквата „Света София“, наричана още старата митрополия. Тя е запазена почти цяла, което я нарежда сред най-внушителните от всички несебърски църкви. Намира се в центъра на съвременния Несебър. Размерите ѝ са 25 на 22 метра, за градежът ѝ са използвани тухли и камък. Подът ѝ пък бил украсен с мозайки.

Църквата има два строителни периода, сегашният си облик придобива през IX век, а храмът става и част от комплекса-резиденция на Несебърския митрополит.

"Свети Йоан Кръстител"

Малък археологически музей е приютила църквата "Св. Йоан Кръстител", строена през X век. Тя е кръстокуполна, трикорабна и има четири зидани стълба, поддържащи целия купол. В нея има запазени фрагменти от стенописи, датирани от изследователите през XIII век.

"Свети Теодор" и "Света Параскева"

Двете църкви са изградени в изключително сходен живописен стил. От "Свети Теодор" са запазени само две фасади, но днес вече е реставрирана, със запазени оригинални елементи от украсата. Малката "Света Параскева", с размери едва 15 на 6 метра, също впечатлява със своите орнаменти и украса.

"Свети Стефан"

Наричана "Новата митрополия" и строена през X-XI век, църквата „Св. Стефан“ се намира в близост до пристанището и впечатлява всички със своята живописна украса. Гледжосани керамични фигури и плочки с емайл привличат погледа върху различните архитектурни елементи и компоненти. Вътре има красиви стенописи, датирани от XVI век, а в нея посетители могат да видят т. нар. Владишки трон и дървеният олтар.

"Иисус Христос Пантократор"

В центъра на стария град се издига живописно украсената, внушителна и с изящна архитектура църквата „Иисус Христос Пантократор“ (Вседържител). Строена е през ХІІІ-ХІV век, храмът е добре запазен, но от богатата му вътрешна украса са останали само бледи следи.

"Свети Спас"

През петвековното робство властта в Османската империя позволила изграждането само на една единствена църква в Несебър – "Св. Възнесение Христово", наричана също "Св. Спас".

Храмът е малък по размери и е издигнат и изографисан в началото на XVII век. Както и други църкви през същия период, едната страна е наполовина вкопана в земята, с малки прозорчета, без купол и без камбанария. Така тя външно по нищо не се отличава от останалите сгради. Вътре обаче стените на храма са изцяло изографисани със стенописи, запазени добре и до днес.


8
Още от Страната
Без блокада на АМ "Тракия" при Стара Загора, обещават от МВР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Вертолейшън преди 1 седмица
На мен ми е приятно, че на руснаците им е гадно като четат тези редове за Българската история която се опитват да преписват.....................Приятен ден на всички.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На снимките се виждат църквите от 3ти и 4ти век. Тези църкви са построени с няколко века преди България да приеме официално християнството. Тях имам предвид, когато писах, че в България хритиянство си е имало ощ преди Аспарух да дойде тук.
6
6
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Местните селяци са много прости, ако тях ги няма ще е хубав, но Созопол е по як.
5
9
 
14
 
! Отговори
Готино лято! преди 1 седмица
Несебър е чудесен винаги, а вие си чакайте с доматите и консервите по 8 часа на Кулата за да ви излезе "супер евтино" на Халкидики...
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навсякъде мирише на пържена цаца и урина от бирата,
3
5
 
7
 
! Отговори
Несебър преди 1 седмица
Несебър си е прекрасен , а и "Ах морето. ..."
Нямам търпение до другата седмица..
А за лисиците дето гроздето им е зелено.... Перфектно узряло си е ;)
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако сте решили да си изпразнете джоба и да увеличите холестерола със скъпи мазнотии - не се колебайте !
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-видима е епохата на чалгизма и мутрокрацията, накъдето да се обърнеш те облива на вълни.