Още 29 млн. лв. по оперативна програма за саниране на блокове

Парите са за сгради в 11 малки и средни градове в страната
24
Още 29 млн. лв. по оперативна програма за саниране на блокове
Снимка: МРРБ

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

С ресурса се предвижда да бъдат обновени 63 многофамилни жилищни сгради, две училища и една административна сграда в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй. Седем от населените места попадат в Северозападна и Северна Централна България, чието развитие е приоритет за правителството.

С новите средства жилищата на още 2055 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление чрез подобряване на енергийната ефективност на сградите.

В рамките на процедурата бяха подадени 71 проектни предложения. Те се оценяваха на два етапа – за административно съответствие и допустимост, след което бяха извършени техническа и финансова оценка. Работата на Оценителната комисия приключи на 30.07.2020 г. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито проекти са предложени за финансиране.

„Енергийна ефективност в периферните райони-3“ е продължение на процедурите „Енергийна ефективност в периферните райони“ и „Енергийна ефективност в периферните райони-2, по които бяха сключени 202 договора на обща стойност 188 млн. лв. С тях се очаква да се подобри енергийната ефективност на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни сгради с 5907 домакинства и 201 публични сгради на местните централни власти в общините. Вече са реновирани 276 жилищни сгради с 3818 домакинства в общо 28 малки и средни градове.

Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 е предназначена да подпомогне изпълнението на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в малки градове - центрове на общини в периферните райони.
Инвестициите допринасят за подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и емисиите на парникови газове, с което се повишава качеството на въздуха. Подобрява се и състоянието на сградния фонд в малките градове и условията за живот в тях.


 


24
Още по темата: блоксаниранепанелка
Още от Страната
Този август - с 2°C по-горещо от нормалното, жега през целия месец
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Уууу преди 1 ден
По-добре нещо да се прави, каквото е облепването със стиропор, също и площадки, алеи, обаче големи палачори изпълнителите,.. всичко през пръсти. Ето днес отиваме на детска площадка, има счупени има и оправени неща. Обаче в средата на площадката стърчи един винкел и НИКОЙ, никой досега не го е забелязал. Някой баща или майка вързали една торбичка и ..готово! Има табела че е на общината, но като ходя другия път ще взема шлайфчето в багажника и смятам да го отрежа. Ако ме глобят, глобят.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не разбирам от събиране .но например жилищна сграда на 60 г.още не е санирана ,на 50 метра друг блок на 22 год. Саниран ,е как така бря ?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Без паспорт на панелката-продаване няма. Това го измислиха *** от герп. Както и не една тъпотия, сътворена от тях.
21
2
 
14
 
! Отговори
Протестъра преди 1 ден
Охоо,още пари за крадене!Борисов и пристъпната Му група скоро няма да искат да си тръгнат.
20
1
 
10
 
! Отговори
Ново крадене ..... преди 1 ден
Започва !
19
7
 
3
 
! Отговори
spain преди 1 ден
Злобата и зависта ще ви унищожи бре българи. От чужбина изглеждате ноо зле. Все си завиждате. поздрави от Spain
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Оная дето преди две години с такова настървение санираше/дебелото Лили/си купуваше чантички по 18 хиляди лева.А колко стотици милиони са влезли в чекмеджето само тия двамата си знаят.После я скриха в Брюксел,за да я забравим по-бързо.Нейният заместник тогава,сега е министър и ще продължи богоугодното/Бойкоугодното/и дело.Евала,та даже и машшала!
17
1
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 1 ден
Я уточни за къде и кой блок става въпрос да видим дали наистина казваш истината !!!!

Твърденията ти не отговарят на истината !
Категорично !
Дай e-mail
Ще ти пиша !
16
6
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 1 ден
Профан долен,обезлюдяването е следствие на възможността да се емигрира свободно ! Ако имахме тази възможност през 1989 г в момента България нямаше да съществува ! Обезлюдяването не е патент нито на Габрово,нито на ГЕРБ ! Работил съм в Нотингам и Ройре ( Австрия) и много добре знам колко емигранти има по цял свят ,в това число емигранти ОТ Испания и Италия !И ,да,Габрово се превърна в доста модерен град благодарение на ГЕРБ,както и Бургас!
Това е,когато правилно се усвояват евросредствата!
15
5
 
9
 
! Отговори
Аз съм от преди 1 ден
"щастливците",чийто блок беше саниран.Почти 70%от домакинствата бяха с алуминиева дограма,която фирмата изпълнител НЕ смени,но отчете като сменена и усвои парите.Искахме да подадем жалба,но се оказа че никоя държавна институция не е заинтересована от тази измама.А за качеството на санирането не си струва да говорим.Воропем това не е саниране,а програма за енергийна ефективност.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Опппаааа,нека новото крадене да започне СЕГА!
13
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
отделете пари и за техн паспорти на сградите пенсионерите не можем да платим 500 лв за паспорт а съгласно лобиските закони на герб без паспорт не можем да продадем
панелката
12
4
 
6
 
! Отговори
Ss преди 1 ден
Нанопор 10ка - 10тина лв, 5лв за лепене и шпакловане с про контакт, 5лв за маЗилка, 2лв за дюбели около 20лв квадрата, още толкоз за работа а ся си направете сметката колко се краде!
11
4
 
6
 
! Отговори
Васил преди 1 ден
Да изгоним мафията от изпълнителната власт ! Бабуинът от Б... - в затвора !
10
1
 
7
 
! Отговори
Санирива преди 1 ден
В община Тервел колко апартамент и се санираха и колко процента влязоха в куки Диди ,бат живо а сега и на Симо далавера.
9
3
 
15
 
! Отговори
за тези пари преди 1 ден
цял нов град ще изградят ако няма крадене
8
3
 
12
 
! Отговори
квото има за преди 1 ден
опоскване да се доопоска
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Санирането на една сграда е по-скъпо от построяването и отново.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Най-голямата далавера в новата ни история е санирането.
5
3
 
16
 
! Отговори
А дали? преди 1 ден
Бойко сега ще санира и чекмедже? И 29-те милиона ще са изчезнали.