Джипове в нарушение на Рилските езера от години, ще има ли промяна?

Ревизоро: Няма такъв лиценз, нито разрешително!
Обновена: 2 авг 2020 19:52 | 2 авг 2020 18:55, Веселина Йорданова
54
Джипове в нарушение на Рилските езера от години, ще има ли промяна?
Снимка: МОСВ

Нерегламентирано движение на джипове, които в нарушение на правилата превозват туристи и багаж към Седемте рилски езера. Това установи проверка на министъра на околната среда и водите Емил Димитров

Проблемът е от години, но общината в Сапарева баня отказва да затвори единствения 4-километров път към езерата, който по регламент трябва да се ползва само от планински спасители, хижари и туристи.

Още по темата
Министър Димитров даде импровизиран брифинг при бариерата на проблемния път над курорта Паничище при затворената по негово разпореждане бариера за преминаване, предаде БНР.

"Този път попада в общинските имоти. Кметът е казал, че тази бариера не трябва да се затваря, защото се нарушавали гражданските права на негови съграждани. От друга страна нито един джип няма разрешително да вози граждани, хора, превоз на пътници в гората и изобщо по пътищата. Няма такъв лиценз, няма такова разрешително.

Вчера бях горе в планината, заваля ни дъжд и се събрахме в хижата. Бях изпратен да направя проверка на Седемте рилски езера. Искаме да стартираме проекта, искаме да направим база за планинските спасители, защото се събират няколко хиляди човека. Винаги може на някой да се наложи да получи помощ. Хората дойдоха. Докато беше дъждът, вътре се събрахме, казаха - това, което виждаме от лифтовете отдолу, не може да се случва, не е нормално. Джипки, пълни с хора, карат нагоре-надолу и взимат пари", коментира екоминистърът.

Следващата седмица ще бъде подновен проектът за реновирането на пътеките по циркуса на Седемте рилски езера, спрян, след като там беше качена тежка техника - багери. Работата ще продължи, но с коне.

Министърът заяви, че проектът не е бил горе да се качва техника.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ште обият торизамите ако спрат тези джипове. нетрябва да има ограничения. ас не сам сагласен както колегата доло е казал
25
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зашто да ниямам право да ходия на планината сас джипа??? попринцип карам бмв е60 осма опотреба от италиа но имам и джиб чироки! ас сам торист и от мен даржавата само пичели. зашто дане мога да ходия на планината кадето си изкам?????? откаде накаде?????????? ас сам патриот винаги имам на колата окичен флак на балгариа!!!! честен сам усигорияват ме на минимална ама вав склада взимам 2000 чисто и сам честен не окривам данаци
24
0
 
1
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Не.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това пък да отидеш из природата и вместо да се повозиш с лифта ,да се возиш в кола до горе. не го разбирам. Ако няма *** туристи да ползват услугите и те ще изчезнат от там
22
6
 
14
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
Разбира се, причината за тези показни акции е някаква друга и няма нищо общо с природата. Явно приходите на лифта са понамалели и сега някой извади някаква история от нафталина. Чак пък този очилат хитрец отишъл на място да си прави ПР. Същият този удобно си затвори отите за "подпорната стена" на Алепу. Ако ги е толкова грижа за природата, да спрат лифта. За какво е този лифт, да стоварва селиинджърите горе пред хижата, че да си ядат мазните банички, и да си хвърлят ***?!
21
1
 
9
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Оффф, как безобразно се опитват да преместят центъра на дискусията, и претоплят някакви стари манджи. Дааа, дааа, това с джиповете на рилските езера е безобразие, и е от мнооого години. Дааа, трябва да се забранят. Това ли е основаната тема в момента?! Извинете, изсякоха Странджа, бетонираха цялото черноморие от край драй, унищожиха де що има дюни и природа по това море, но министъра се развява на някаква бариера на рилските?! Че и лично отишъл и дава брифинг?! Сериозно ли бе, Ревизоро!?
20
1
 
4
 
! Отговори
асфалта се яде преди 3 години
Джипките не са с лиценз от ГЕРБ. Багерите дето сипват асфалта горе на езерата ги е разрешил Бибитко.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е от години, а от десетилетия. До хижа Седемте Рилски езера има АСФАЛТОВ ПЪТ, наистина наместа пътят е черен или разбит, но се стига общо взето с всякаква по-висока кола или джип. Нарушенията са безброй, а ако идете да спите в хижата, дупе да ви е яко. Буквално дупки между етажите, запушени с тоалетна хартия. Лифтът пък докарва кашкавал туристи, още "пресни" от снощната чалготека. По полички, кецове, сандали, дънки. Мият си краката в езерата, изхвърлят си ***, където им падне.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за багерите и самосвалите в Централен Балкан ? И там проектче усвояваме ...
17
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ако обещаете на Буби тлъст процент, ще ви разреши да направите дори автомобилен път там. Решението - ОСТАВКА!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагате един знак и който го наруши солидна глоба *** парите да отиват в общината не в държавата ония *** да ги краде
15
3
 
4
 
! Отговори
Магистрала до Окото преди 3 години
Ако оставим Бацьони на Власт ще построи магистрала до Окото. Видими резултати ГЕРБ!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне на 03.08.2020 г.!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на бас че според калинките тиквата не е виновен.
12
2
 
23
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Два пъти съм се качвал на езерата, два пъти без лифт или джип. Лифта добре, но тези джипове са поне от 18 години и никой не спира незаконната им дейност . Съсипаха навсякъде природата от алчност и простотия. Ех, народе!
11
3
 
15
 
! Отговори
КАТАРЗИС преди 3 години
ГЕРБ се промени рЕзко и започна да работи по неща, за които народа пищи от ГОДИНИ!НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОЗИ КАТАРЗИС? :)))))Няма да мине номера - ОСТАВКА МУТРИ!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони :))Европейска страна сме все пак, с привкус на ориентал :))
9
1
 
9
 
! Отговори
МАЗНА ХРАЧКА ОТ ЛИФТ преди 3 години
АМА ПОЗДРАВЯВАЙТЕ ГИ С ХРАЧКИ ОТ ЛИФТА. АЗ ТАКА ПРАВЯ - НАCИРАТ СЕ ОТ ЯД.
8
1
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Народ от комплексари, привикнали нa безаконие!
7
1
 
11
 
! Отговори
Тежък Побой с Гаври преди 3 години
ДАНЪЧНИТЕ КЪДЕ СА? ТИЯ НЕ СТИГА ЧЕ УНИЩОЖАВАТ ПРИРОДАТА, АМИ И ОЩЕТЯВАТ ХАЗНАТА, КАТО НЕ ПЛАЩАТ ЕДИН ЛЕВ ДАНЪК!ДЪРЖАВАТА КЪДЕ Е?!?!??!?!/!?!?!??!!?!?ОСТАВКА БЕ МУТРОООООООООО!!!!!!!