Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново

В града не помнят по-тежък туристически сезон
Обновена: 4 авг 2020 15:22 | 4 авг 2020 14:38, Анисия Иванова
54
Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес във Велико Търново е на ръба на оцеляването. Туристите в града рязко са намалели, твърдят от бранша.

По-тежък туристически сезон в историческата стара столица не помнят от години. В делничните дни градът е пуст, а познатото оживление в почивните дни също е само спомен. Няма ги организираните туристически групи.

Борислав Йорданов, управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, определя ситуацията не като срив, а като осезаем спад. Казва, че в бранша запазват своя оптимизъм за края на лятото.

"Поне да са излезли от ситуацията, от сезона 0:0, да няма кой знае какви загуби", коментира той пред БНР.

Сред най-потърпевшите са къщите за гости, които във Велико Търново са в изобилие. Владимира Тончева има дълъг професионален опит в туризма, но сега е песимист и описва положението като плачевно.

"Няма хора, няма движение, няма ги румънците, въобще чужденци много малко. Българи за по една вечер, преминаващи, на път за морето, от морето към друга точка. Един ден и толкова. Много трудно могат да се вържат сметките“, коментира тя и допълва:

"Вижда се краят на един бизнес, на една сфера. Всички са потърпевши. Малки къщи за гости, малки хотелчета. Сезонът е нулев.“

По старинната туристическа улица „Гурко“ е пусто, механите са празни. Галеристката Галина Маркова споделя, че с турист не си е говорила от поне седмица. Тя е пенсионер, признава, че сега изкарва "колкото за наема“.

Много от дюкяните на Самоводската чаршия са затворени, а занаятчиите нямат никакви приходи. Свалили са цените заради липсата на чуждестранни туристи, но не могат да си платят наемите на общината.

Грънчарят Димитър Нешев припомня, че двете писма с искане за намаляване на тези наеми до края на годината засега остават без институционален отговор. "Това е начинът, по който може би бихме оцелели до края на тази година", смята той.

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов коментира, че архитектурният резерват „Царевец“ е загубил около една трета от туристите в лицето само на чуждестранните гости. „Загубихме ученическия туризъм, загубихме организираните групи от България. Може би около 70% от потока сме го загубили, специално за „Царевец“.

Спрямо 40 хиляди посетители през юни миналата година, тази година имат само 8 хиляди.

Сред новите атракции на „Царевец“ е фотография с ретро облекло. Удължено е работното време на крепостта. Така може да се влезе до 19 часа и комплексът да се разглежда до 20 часа вечерта.

Всяка събота до септември спектакълът „Звук и светлина“ от площада на „Царевец“ ще бъде безплатен. Подготвя се и фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“. Към края на лятото на туристите ще бъдат предлагани десет маршрута за еднодневни екскурзии около Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
0
 
! Отговори
Стамболов преди 3 години
До АнонименМрънкаш, , защото представа нямаш за днешната икономика във В. Търново.
30
12
 
17
 
! Отговори
Велмазов преди 3 години
Най-прехваленият български град, сенчест, сив, мръсен, беден, ако не беше университета и младите хора покрай него отдавна да е изчезнал от картата......
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхм-Добре дошъл ***!
28
8
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Най-прехваленият български град, сенчест, сив, мръсен, беден, ако не беше университета и младите хора покрай него отдавна да е изчезнал от картата......
27
16
 
16
 
! Отговори
мхм преди 3 години
какъв туризъм в това село? най-гадния български град
26
1
 
17
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Е те така се задвижва колелото на рецесията за да докара депресията. Тея нямат клиенти и затварят в резултат на което спират да потребяват други услуги и стоки и затварят още бизнеси.
25
1
 
24
 
! Отговори
и Тръмп е фалирал преди 3 години
Няма начин да се налива в нещо в което ще продължи да фалира --- виждате ,че каквото и да се прави туристи няма откъде да дойдат ,затварят и който оцелее отваря след като пандемията отмине . До тогава работят на полето ,ама да се наливат милиарди в частна собственост ,а после да ги връщаме всички-- за вечния длъжник няма солидарност 30 г. Еми да не са инвестирали в хотели !
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не помнеха търновци толкова слаб туристически сезон.. Пълна пустош. Освен двама бекяри от Шереметя, един от Дебелем и един от Присово, никой. Градската управа бе информирана, че ония от Беляковец били си купили далекогледи и от баира само гледали тежката орисия на старата столица и се дори подхилвали.. несретна работа.. И толкоз. Това Арбанаси, това Оряховица, Самоводене, Килифарево, Хотница, Поликраище и прочее източници на туристи все едно бяха изчезнали от картата. Погромително тежко.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радиозавод,Мавриков,Победа,Вакумтерм,ЦМИ и още десетки предприятия в града отидоха в небитието,същите даваха поминък на населението в града!"Избрахме"лесният начин да битова ме и да живеем,но това "вирусче" ни показа Кон Боб Яде Ли!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кон ШонъриКовид не обърка бизнеса а хората които взеха мерките.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Държавата не се крепи само на туризма, но има много хора в този сектор.
20
2
 
16
 
! Отговори
Кон Шонъри преди 3 години
Търново е хубав град, но да си оправят хотела "Велико Търново". Да си оправят района около Янтра. Иначе вярно е , че се научиха да печелят от туризъм досега защото всеки чужденец преди минаваше през Царевец задължително. Но Ковида им обърка сметките.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AzzАко нямаше обявяна епидемия хората, които се издържат от притока на туристи нямаше да са в криза.Кажете ми кой гражданин на града ще си купи сувенир. Никой понеже сувенирите се пазаруват от туристите.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Има си предприятия в Търново, но често произвеждат некачествена стока.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В града почти няма туристи.
16
1
 
17
 
! Отговори
ЛЪЖЕ преди 3 години
Това е Фалшива Новина - Борисов каза че дал стотици милиони евра на Туроператорите , Милиарди на Земделците , и Десетки Милиарди за заплати на Партииците в Държавната Администрация , 300 милиона Лева на Пенсионерите , на Децата даде НИЩО - Те нямат Право на Глас(детските добавки се дават на дете на ром , партиец или държавен служител) .
15
1
 
15
 
! Отговори
До13 преди 3 години
Цялата държава не,ама виж в Търново доста хора си вадят хляба покрай туризма!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според лекарите , болшинството от хората са с наднормено тегло и имат нужда да отслабнат около 20 килограма Така и с тия хотелиери и занаятчии Всички са направили едни големи шкембета и сега е момента да свалят по 20 кила да си оправят здравето
13
1
 
20
 
! Отговори
Кон Шонъри преди 3 години
Браво на 1. Много точно. Частния бизнес печели, но не е сигурен. За това частника си заделя част от печалбата за гладните години, които неизбежно се появяват циклично. Частника да не реве , а да си харчи резервите/тлъстините.
12
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цлята държава май се крепи на туризъм.... Нямаме ли промишленост и индустрия ?