Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново

В града не помнят по-тежък туристически сезон
Обновена: 4 авг 2020 15:22 | 4 авг 2020 14:38, Анисия Иванова
54
Без туристи, хотелиери и занаятчии пред фалит във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес във Велико Търново е на ръба на оцеляването. Туристите в града рязко са намалели, твърдят от бранша.

По-тежък туристически сезон в историческата стара столица не помнят от години. В делничните дни градът е пуст, а познатото оживление в почивните дни също е само спомен. Няма ги организираните туристически групи.

Борислав Йорданов, управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, определя ситуацията не като срив, а като осезаем спад. Казва, че в бранша запазват своя оптимизъм за края на лятото.

"Поне да са излезли от ситуацията, от сезона 0:0, да няма кой знае какви загуби", коментира той пред БНР.

Сред най-потърпевшите са къщите за гости, които във Велико Търново са в изобилие. Владимира Тончева има дълъг професионален опит в туризма, но сега е песимист и описва положението като плачевно.

"Няма хора, няма движение, няма ги румънците, въобще чужденци много малко. Българи за по една вечер, преминаващи, на път за морето, от морето към друга точка. Един ден и толкова. Много трудно могат да се вържат сметките“, коментира тя и допълва:

"Вижда се краят на един бизнес, на една сфера. Всички са потърпевши. Малки къщи за гости, малки хотелчета. Сезонът е нулев.“

По старинната туристическа улица „Гурко“ е пусто, механите са празни. Галеристката Галина Маркова споделя, че с турист не си е говорила от поне седмица. Тя е пенсионер, признава, че сега изкарва "колкото за наема“.

Много от дюкяните на Самоводската чаршия са затворени, а занаятчиите нямат никакви приходи. Свалили са цените заради липсата на чуждестранни туристи, но не могат да си платят наемите на общината.

Грънчарят Димитър Нешев припомня, че двете писма с искане за намаляване на тези наеми до края на годината засега остават без институционален отговор. "Това е начинът, по който може би бихме оцелели до края на тази година", смята той.

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов коментира, че архитектурният резерват „Царевец“ е загубил около една трета от туристите в лицето само на чуждестранните гости. „Загубихме ученическия туризъм, загубихме организираните групи от България. Може би около 70% от потока сме го загубили, специално за „Царевец“.

Спрямо 40 хиляди посетители през юни миналата година, тази година имат само 8 хиляди.

Сред новите атракции на „Царевец“ е фотография с ретро облекло. Удължено е работното време на крепостта. Така може да се влезе до 19 часа и комплексът да се разглежда до 20 часа вечерта.

Всяка събота до септември спектакълът „Звук и светлина“ от площада на „Царевец“ ще бъде безплатен. Подготвя се и фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“. Към края на лятото на туристите ще бъдат предлагани десет маршрута за еднодневни екскурзии около Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
11
 
! Отговори
финансист-гербер преди 3 години
Мярката 60/40 ще ги спаси !
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроатлантическата чума овърша България - едно предприятие не остана в Търново. Кроношпан, който обагазява целия град с някаква помия не се брои....
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ви сега катайски ефтини талафони.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необходими са преструктуриране, преквалификация и реформи.Продавайте бизнеса за 1 лев, както Костов продаваше, и хващайте нов печеливш бизнес.
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради бизнеса и туризма отворихме всичко и пуснахме коронавиуса.Мангърите и чалгарите искаха да се отвори бизнеса да печели.Напразни жертви дадохме, които ще тежат на съвестта на МБАЛ "Седем-осми", чалгарите и мангърите.
6
3
 
25
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Ковид уби бизнеса в целия свят.В половин Лондон магазините фалираха.
5
3
 
20
 
! Отговори
В София преди 3 години
На пазара само киргизки и египедски БОБ.Националното ястие стана банана
4
7
 
39
 
! Отговори
хах преди 3 години
Ще им се наложи да започнат работа на 800-1000 лв като 95 % от населението в БГ. Няма драма
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според заглавието, някой е бягал от часовете по български език.
2
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще ви оправи беее!Ей сега ще даде 20 млн. на обръчите си от фирми!
1
7
 
55
 
! Отговори
Azz преди 3 години
Ама няма ли кой да обясни на тези хора, че частния бизнес не е с гарантирана ежегодна печалба?!Има и години на загуба, сега ли го научават?Или си мислят, че загубата може да е докарана само от счетоводителя, за да не плащат данъци?!