Кметът на Стара Загора убеден: Ще има ред в кв. "Лозенец"

Част от незаконните къщи била давани под наем
26

Снимка: Община Стара Загора

Тази сутрин започна премахването на близо 100 незаконни постройки в ромския квартал в Стара Загора. Точно в 9.00 часа багери влязоха в първата част на терена и започнаха събарянето.

Около 10 къщи са били доброволно премахнати, а за останалите ще бъдат нужни около три дни.

Още по темата
"Това, което днес правим, е поредната акция за премахване на незаконно строителство в кв. "Лозенец". Ще бъдат съборени 97 постройки, имаме точен план по години, от 2015 г. досега са премахнати общо 205 незаконни обекта. Тази акция започна още през 2019 г., преминахме цялата процедура, включително и съдебна", обяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Теренът с незаконните къщи се намира от източната страна на ул. "Витоша" в парк "Борова гора" до Стрелбището. Става дума за масивни постройки, а според собствениците им, те са изградени преди повече от двадесет години.

Живко Тодоров обаче бе категоричен, че няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище. Кметът каза още, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи са се произнесли в полза на Общината, а законът е над всичко.

Стана ясно още, че част от незаконно построените къщи са отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.

"Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в "Лозенец" вече ще има ред", категоричен бе градоначалникът.

Досега само един от обитателите  на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство, уточни Тодоров.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато си изберат кмет, премиер и президент от техния етнос пак ще застроят терена. След има няма 20 години ще е!
В този квартал има повече деца отколкото в цял среден окръжен град.
Техните младежи обаче не лежат по площадите, а се плюш тят за разплод.
Те протестърите нали за това се борят - да оставят на незаконните строители една държава без корупция и кражби. Сигурен съм, че срадост ще я усвоят и развият в същата посока. Тя си им е природно заложена, да спазваш законите и да не пипаш чуждото.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно пи социалистическите и царските кметове се пръкна катуна. Палнаха гората и я застроиха.
20
0
 
5
 
! Отговори
Искам къща на дюна преди 1 месец
А кой ги е карал да секат парка и да си строят къщи там!? Това е най-огледното място над града. Нали се сещате, че за незаконни къщи и никакви данъци никога не са плащали!
Социални помощи и детски обаче са получавали!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на кмета на Стара Загора!
Няма значение от коя партия е
18
6
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
БХК защо спи!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"предизборна реклама"

Ако е такава, работи добре!
16
5
 
5
 
! Отговори
Корон преди 1 месец
Живко,всички ти знаем далаверките
15
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"тези хора са си просвойли една земя която не е тяхна, това е най-тежкото престъпление."

Не точно, ако земята е оставена безстопанствена. В цял свят има закони, толериращи подобно поведение под строго определени санкции. Ако земята не е стопанисвана, не е потърсена и човек се засели там и живее с продължение на определенпериод, вариращ между 3 до 15, но най-често е 7 до 10 години, то земята става негова. Защо и как се прави това е тема за друг разговор.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега БХК ще изпратят армията си от адвокати, за да дръпнат някой и друг милион по случая.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете че това е предвидено да е парк, оставете че къщите са незаконни, тези хора са си просвойли една земя която не е тяхна, това е най-тежкото престъпление. Има хора които притежават имоти които не могат да ги ползват по никакъв начин, защото на тях се е самонастанил катун - после имало дискриминация на етноса и сме били правова държава.
12
10
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
Като не разбираш си мълчи Гоче!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що за хора сте не разбирам... човека(екипа зад него) е направил нещо правилно, нещо което трябва да е масова практика във всяко населено място в цялата държава -те го обърнали на политика. Ако кмета беше от БСП или ДПС или която и да е друга партия и направеше същото пак ли така щяхте да реагирате. В този живот има правилни и неправилни неща и това няма нищо общо с политическата окраска на който и да е. Оценката накрая я дават хората когато ходят да гласуват.... ако ходят и ако знаят какво искат
10
0
 
18
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Ред ще има само когато по Европроект ги пратим завинаги на две места, в Индия откъдето са или САЩ който ни ги развъдиха за 30 г като *** в сладкарница. Това не са хора и на всеки му е ясно. Единствения етнос който за 2000 г не се е интегрирал никъде по света. И от Индия са ги изгонили, което е факт, низша каста шудра, сиреч недосегаемите, в превод НЕ И БА ВКИ!
9
6
 
7
 
! Отговори
Гоче от Увътъ преди 1 месец
Аз най обичам Жифко!Той е умен и мъдър кату нас.Ний гочиата и увалийцити обичами Стара Загоръ и кметя,и заставами за партията герп!Да живей !
8
16
 
10
 
! Отговори
Заралия преди 1 месец
Шш..Живко памперса,я кажи ся колко вдигна данъците на заралии през мандата си?Кажи за великата простотия в тоя безумен център,и края на пешеходната зона с ония мравуняци накрая?Колко време спа бе памперс че сега почна да "слагаш ред в Лозенец?Кажи сега как хора от села на 50км от Ст Загора гласуваа за бъдещето на парк Загорка?Кажи сега как оркупихте с парите на заралии ресторанта на Аязмото..да продължавам ли бе Жифкоу!?!..Ахде хвайщай се с Мануилчо щангистчето и в затвора!
7
24
 
9
 
! Отговори
6 преди 1 месец
До Живко Тодоров Къде беше досега ? Пиар акция ! Гербаджиите вече се хващат като удавник за всяка сламка ! Имайте малко достойнство и самоуважение , не падайте толкова ниско ! Хванали се за *** , а кварталите им са пустини -никакво благоустрояване , а щяха да са приоритет на кмета .Де го приоритета ти , кмете ?
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО на кмета ,закона трябва да е еднакъв за всички!!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО!Да им осигури безплатни билети и жилища в Дойчланд.
4
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво го хвалите този кмет. защо сега се е сетил? досега му е било угодно. изпълнява политичски поръчки.
3
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
предизборна реклама