Кметът на Стара Загора убеден: Ще има ред в кв. "Лозенец"

Част от незаконните къщи била давани под наем
26

Снимка: Община Стара Загора

Тази сутрин започна премахването на близо 100 незаконни постройки в ромския квартал в Стара Загора. Точно в 9.00 часа багери влязоха в първата част на терена и започнаха събарянето.

Около 10 къщи са били доброволно премахнати, а за останалите ще бъдат нужни около три дни.

Още по темата
"Това, което днес правим, е поредната акция за премахване на незаконно строителство в кв. "Лозенец". Ще бъдат съборени 97 постройки, имаме точен план по години, от 2015 г. досега са премахнати общо 205 незаконни обекта. Тази акция започна още през 2019 г., преминахме цялата процедура, включително и съдебна", обяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Теренът с незаконните къщи се намира от източната страна на ул. "Витоша" в парк "Борова гора" до Стрелбището. Става дума за масивни постройки, а според собствениците им, те са изградени преди повече от двадесет години.

Живко Тодоров обаче бе категоричен, че няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище. Кметът каза още, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи са се произнесли в полза на Общината, а законът е над всичко.

Стана ясно още, че част от незаконно построените къщи са отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.

"Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в "Лозенец" вече ще има ред", категоричен бе градоначалникът.

Досега само един от обитателите  на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство, уточни Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато си изберат кмет, премиер и президент от техния етнос пак ще застроят терена. След има няма 20 години ще е!В този квартал има повече деца отколкото в цял среден окръжен град.Техните младежи обаче не лежат по площадите, а се плюш тят за разплод.Те протестърите нали за това се борят - да оставят на незаконните строители една държава без корупция и кражби. Сигурен съм, че срадост ще я усвоят и развият в същата посока. Тя си им е природно заложена, да спазваш законите и да не пипаш чуждото.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно пи социалистическите и царските кметове се пръкна катуна. Палнаха гората и я застроиха.
18
0
 
5
 
! Отговори
Искам къща на дюна преди 3 години
А кой ги е карал да секат парка и да си строят къщи там!? Това е най-огледното място над града. Нали се сещате, че за незаконни къщи и никакви данъци никога не са плащали!Социални помощи и детски обаче са получавали!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на кмета на Стара Загора!Няма значение от коя партия е
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"предизборна реклама"Ако е такава, работи добре!
15
5
 
5
 
! Отговори
Корон преди 3 години
Живко,всички ти знаем далаверките
14
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"тези хора са си просвойли една земя която не е тяхна, това е най-тежкото престъпление."Не точно, ако земята е оставена безстопанствена. В цял свят има закони, толериращи подобно поведение под строго определени санкции. Ако земята не е стопанисвана, не е потърсена и човек се засели там и живее с продължение на определенпериод, вариращ между 3 до 15, но най-често е 7 до 10 години, то земята става негова. Защо и как се прави това е тема за друг разговор.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега БХК ще изпратят армията си от адвокати, за да дръпнат някой и друг милион по случая.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете че това е предвидено да е парк, оставете че къщите са незаконни, тези хора са си просвойли една земя която не е тяхна, това е най-тежкото престъпление. Има хора които притежават имоти които не могат да ги ползват по никакъв начин, защото на тях се е самонастанил катун - после имало дискриминация на етноса и сме били правова държава.
11
10
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Като не разбираш си мълчи Гоче!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за хора сте не разбирам... човека(екипа зад него) е направил нещо правилно, нещо което трябва да е масова практика във всяко населено място в цялата държава -те го обърнали на политика. Ако кмета беше от БСП или ДПС или която и да е друга партия и направеше същото пак ли така щяхте да реагирате. В този живот има правилни и неправилни неща и това няма нищо общо с политическата окраска на който и да е. Оценката накрая я дават хората когато ходят да гласуват.... ако ходят и ако знаят какво искат
9
0
 
18
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Ред ще има само когато по Европроект ги пратим завинаги на две места, в Индия откъдето са или САЩ който ни ги развъдиха за 30 г като *** в сладкарница. Това не са хора и на всеки му е ясно. Единствения етнос който за 2000 г не се е интегрирал никъде по света. И от Индия са ги изгонили, което е факт, низша каста шудра, сиреч недосегаемите, в превод НЕ И БА ВКИ!
8
6
 
7
 
! Отговори
Гоче от Увътъ преди 3 години
Аз най обичам Жифко!Той е умен и мъдър кату нас.Ний гочиата и увалийцити обичами Стара Загоръ и кметя,и заставами за партията герп!Да живей !
7
16
 
10
 
! Отговори
Заралия преди 3 години
Шш..Живко памперса,я кажи ся колко вдигна данъците на заралии през мандата си?Кажи за великата простотия в тоя безумен център,и края на пешеходната зона с ония мравуняци накрая?Колко време спа бе памперс че сега почна да "слагаш ред в Лозенец?Кажи сега как хора от села на 50км от Ст Загора гласуваа за бъдещето на парк Загорка?Кажи сега как оркупихте с парите на заралии ресторанта на Аязмото..да продължавам ли бе Жифкоу!?!..Ахде хвайщай се с Мануилчо щангистчето и в затвора!
6
24
 
9
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Живко Тодоров Къде беше досега ? Пиар акция ! Гербаджиите вече се хващат като удавник за всяка сламка ! Имайте малко достойнство и самоуважение , не падайте толкова ниско ! Хванали се за *** , а кварталите им са пустини -никакво благоустрояване , а щяха да са приоритет на кмета .Де го приоритета ти , кмете ?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО!Да им осигури безплатни билети и жилища в Дойчланд.
4
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво го хвалите този кмет. защо сега се е сетил? досега му е било угодно. изпълнява политичски поръчки.
3
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предизборна реклама
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има повече кметове като този не веднага, но след 10 тина години нещата могат драстично да се подобрят. Не им завиждам на хората, които остават без дом, но пък и никой от тях не е плащал вероятно нито за парцел, нито за проект, нито за разрешително за данъци, ток, вода да не говорим понеже когато не ти е законен имота не могат да ти го вкарат в картнетките. Трябва да има ред за всички и за тези с милионите и за тези без. Когато всички са равни пред закона тогава може да се оправим поне малко!
1
6
 
20
 
! Отговори
Живко Тодоров преди 3 години
Най-добрият кмет!