МОСВ проверява скадове за загробени пестициди в Плевенско

Местата са край с. Радомирци и град Койнаре, където е имало ТКЗС-та
4 авг 2020 15:50, Анисия Иванова
11
МОСВ проверява скадове за загробени пестициди в Плевенско
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-главен прокурор Десислава Пиронева провериха два склада, за който има сигнали за загробени пестициди, съобщиха от МОСВ.

Започва обезвреждане на най-опасните обекти, заяви министърът. Това са първите от серия проверки във връзка с разпореждане на Прокуратурата относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Местата са край село Радомирци и град Койнаре, област Плевен, където е имало ТКЗС-та, каза министърът.

По думите му проблемите датират от 90-та година, а пестициди са от 60-те и 70-те години и са местени от склад в склад. Димитров посочи, че тези обекти постоянно се увеличават. "Днес са два склада тук и в Койнаре, но има десетки складове в страната със заснети самосрутили се сгради, поляни, на които е ясно, че отдолу ги има, и местните още помнят, че там са заровени. Включително има и резервоари, които са пълни с течни препарати“, обясни Димитров.

"Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина“, категоричен беше министърът. Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има опасност за хората там. „Отваряме склад, за 2-3 дни го изчистваме и отиваме на друг склад. Не искам да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци“, обясни Емил Димитров.

„Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е състоянието им и какви количества заровени препарати за растителна защита има, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени и да не се създава никаква опасност както за замърсяване на водоизточници и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората“, заяви зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на обект в село Радомирци.

По-късно министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-главният прокурор Десислава Пиронева и наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов провериха и обект в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище.

„Намерихме един огромен резервоар, в който има два по-малки и всичките са пълни с пестициди. През 90-те години са сложени в тях, покрити са с найлон и пръст и там са скрити и останали до днес. По спомени на хора, които са били деца тогава, намерихме на две места около 4 тона пестициди и търсим евентуално още 10 тона“, заяви министър Димитров.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. Тук има около 4 тона загробени пестициди, на втория обект са видимо около 15 тона, но колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Разрушиха малкия и среден бизнез на повечето българи-Избиха животните- овце, кози крави и др. на бг животновъди с измамата че са заразени,отровиха реките и малките градове ии села с *** пестициди и отровни производства и заедно с грабителската политика в полза на свързаните с властта олигарси оставиха бг народ без средства за оцеляване без земя за отглеждане на реколта, без животни за продаване без средства за оцеляване още по-малко за здравеопазване и посегнаха и на децата и на свободата
9
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Калинка до калинка, цял калинарник...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тия "скадове".... , Резовиро има много ядове. Алооо списвача, абе ти ходил ли си на училище?
7
0
 
7
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 1 месец
На думи звучи добре, проблемът е че някой сгъна парите от разпродажбата на ткзс- то, а сега се чисти с пари на държавата
6
0
 
1
 
! Отговори
Радо преди 1 месец
Пълна забрана на ПРЗ и пестициди.
5
1
 
1
 
! Отговори
Хаахх преди 1 месец
До Анонимен

Да бе да .Сега даже и никотиновите се опитват да забранят.А спрямо отровите от едно време това си аспиринче.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сегашните отрови са дооста по-лоши.
3
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 1 месец
то и в с. Телиш, в същата община има такъв стар склад. Да го проверят и него.
2
1
 
4
 
! Отговори
скадове??? преди 1 месец
нямате ли предвид думичката "скадове" ?

Кога ще завършите основно образование?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак тичат след вятъра не се ли знае, че трябва да се претърсят всички някогашни ТКЗС-та кой знае колко отрови има които тровят земята и водата.