Адв. Марковски: Не е хубаво да има промени в Конституцията!

"Съдебната реформа е тема, която се дъвче от много години, обясни той
7 авг 2020 08:00, Петя Славова
34

Все по-често има искания за промени в Конституцията. В последно време те идват от президента Румен Радев и протестиращите срещу правителството.

"Много е лошо, ако промените на основния закон тръгват в момент, в който трябва да бъде даден определен отговор на определени очаквания. Промяната не бива да бъде под давление на политически цели и интереси. В такива стихийни моменти, какъвто е настоящият, това не е добро решение. Не е добре да се прави "ремонт" на Конституцията, това няма да е полезно", заяви адв. Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите може да бъдат решени с леки промени в действащия Наказателно-процесуален кодекс и с назначаването на независим прокурор, който да контролира главния прокурор.

"Съдебната реформа е тема, която се дъвче от много години наред. Има необходимост от някои промени, които могат да бъдат извършени без да се стига до "ремонт" на основния закон", настоя още веднъж адв. Марковски в предаването "Денят ON AIR".

Той се съгласи, че има някои проблеми при прокуратурата, но по думите му няма безконтролна власт на главния прокурор.

"Всяка година той излага отчета за свършената работа на прокуратурата в самото Народно събрание. Да се сложи независим прокурор, който да контролира главния прокурор, е доста разумно. Въпросът е дали властимащите ще намерят добрия подход с избора на този независими прокурор", обясни адв. Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Тази работа преди 3 години
с хубост не става, адвокате. Почти 30 години имаме тая конституция, и се вижда, че не работи. Парламентарна република, ама друг път. Пълномощията на президента са орязани, превърнат е на деловодител на МС, всичко да съгласувал с МС, вотът му трябва да се минава само с 2/3 , при вот на доверие на правителството също трябва да се преодолява с квалифицирано мнозинство, прокуратурата трябва да е извън съдебната власт, не трябва да има главен прокурор, има ли главен адвокат? Местната власт е зависим
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще си трябва оценка с колко са се отклонили законите приети след влизането им в сила след влязлата в сила Конституцията и спрямо нея тестове с тълкувания за практически приложения и резултати как изпълнения от преднарчетани направления как изисквания в нея.
28
2
 
6
 
! Отговори
Ники Владимиров преди 3 години
Хора, СЛАВ МУЛТИТРУПСКИ е един шут на мафията! ТОЯ ДА ОБЯСНЯВА КОЕ Е МОРАЛНО И КОЕ НЕ, е СМЕШКА и половина :D А той и драскачите му, да обясняват как да се управлява държава е все едно свинарчето Динко, да ни учи на ядрена физика :D
27
2
 
7
 
! Отговори
Иво Илиев преди 3 години
От коментарите по-долу: "Народа да определя: "Директори на училища", "Главен прокурор" и "Шефове на полицейски управления"". Стига сте ми цитирали МУЛТИТРУПА Слави Трифонов, който срещу месечна издръжка, обслужваше месеци наред МУЛТИТРУПА Илия Павлов (един от босовете на мафията по това време). Тоя ли ще ми дава "съвети" как се управлява държава :D Вечния студент, дето не може да изкласи дори музикалната академия :D
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и власт да има главният прокурор, той е върхът на айсберга. Аз не помня някой от главните прокурори след избухването на демокрацията да е бил харесван. Имаше даже дума нататарчване по повод Татарчев. Дяволът е в детайлите. Фактът, че Гешев е бил единствен кандидат, показва най-вече страх в цялата система. Кандидати няма и за министри, даже за народни представители, за директори на училища, културни институции, за нищо.
25
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ако по време на криза не се промени гл.закон/конституцията/, то кога ? -Когато всичко е мирно , тихо и всички са доволни ли?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото по скапано законодателсткво толкова повече пари за адвокатите
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Форма на корупция е и влаченето на делата. Ето сега повече от явно е, че Горанов и с него комисията по хазарта умишлено са причинили огромни щети на държавата. Нито завеждат дело срещу Горанов, а делата за членовете на комисията вероятно ще се влачат повече от 5 години. Междувременно резките действия уж срещу Божков фалираха поне 2 000 души, които държаха будки. Дело за причиняване на вреда поради лоша държавна политика не се предвижда.
22
2
 
12
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 3 години
А кой ще контролира "независимия" прокурор?
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейство Ненаедникови е най-лошият защитник на правото от всички възможни.
20
1
 
13
 
! Отговори
Курти преди 3 години
Ало, набеденият за "адвокат",!!!??! Ка'жи моето момиче, защо в чужбина живеят повече булгари отколкото в България? Май извин шаблона на комунистическото правораздаване Не можеш да вегитираш.............ЧАО Мутро.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде и тоя дебеловрат тарикат се обади! Много им се иска на всички ояли се мутри нищо да не се променя и да продължат да си тъпчат шкафчетата както досега
18
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 години
ей платен ***, до 19, кой го назначи тоя каскет? защо само един кандидат - ами защото всеки знаеше че ще е той, защо да се кандидатира и да се излага като беше 1000% ясен избора му. защо не тикне тиквата в пандиза, има достатъчно доказателства за това, пачки, мачки, телефонни разговори, миналото му на крадец и осъждан в прага и млн други???? защо гешев каскета бутна първо червените милионерчета, с някакви скалъпени доказателства??? не че ги защитавам, ама да действа с герб отрепките първо!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно не е в Конституцията, но категорично трябва да се промени откъде се изплащат обезщетения за неправомерни присъди. По времето на дерибействането на Цветан Цветанов имаше куп дела в съда в Хага, по които уж държавата загуби. Всъщност бяха поръчкови политически акции. И данъкоплатците платихме стотици милиони заради ГЕРБ-аджийската полицейщина.
16
1
 
11
 
! Отговори
дамн преди 3 години
Главен прокурор контролиран от независим прокурор, който пък ще ко контролира БАШ прокурора.Бе я у лево
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че е абсолютно необходимо да има промени в съдебната система по посока заплащане. На следователите трябва да се плаща в зависимост от ползата им за държавата. Ако разследват дело за умишлена безстопанственост, за корупция и т. н. да им се плаща в зависимост от щетата. Парите да се изискват от нанеслия щетата. Също: когато съд отсъди, че някаква държавна служба е ощетила някого, щетата да се плаща ЛИЧНО от отговорния държавен служител.
14
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Марковски е умен бан.дит, който живее богато от глупаците.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички политици и активните им симпатизанти в една структура. Вътре да си воюват, разправят, манипулират и пр. Които фракции оцелеят, само на тях да се дава по един час седмица преди изборите да си кажат платформата и толкоз.С тази политика всеки ден, за всякакви глупости побъркаха хората.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правото на магистратите да си правят отвод, т. е. да не поемат воденето на някакво дело също недвусмислено показва, че съдилищата никога не са независими.
11
10
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Няма лошо протестите да се забранят. И при Живков беше така, па оживяхме.