Опасно в жегите: Цялото Черноморие заплашено от воден режим

Нужен е спешен ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой“
110
Опасно в жегите: Цялото Черноморие заплашено от воден режим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие, предупреди министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

Още по темата

„Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие... на Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60.Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой“, каза той.

Според него с 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон.

В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, мястото на багерите не е в Рила, допълни министър Димитров.

В четвъртък ще има възстановяване на пътеките, материалите за пътеките ще се качват с коне. Ще има и информационен център с база на планинските спасители.

Според министър Димитров проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.


 


110
Още по темата: водаЧерномориережим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 1 месец
Казал съм, че данни за качеството на водите може да се намерят на сайта на БДЧР-Варна. Макар и непълни и с някои изключения, в общи линии качеството на водите на Цонево покриват изискванията за кат.А1 по Наредба 12. Това донякъде обяснява защо не си имал определени приключения след пиенето на вода от язовира. Друга част включва доброто здравословно състояние и имунитет до момента, но те не са вечни, нито се разпростират върху всички. Така че, някой друг може и да не сподели твоите впечатления.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лакомията ще ни затрие! Бетонираха Черноморието, протягат алчни ръчички и към планините.
Симеоновските езера са съвсем до София, който не е виждал залудо похарчени европейски пари, да отскочи до Симеоново и ще види няколко бетонирани гьола пълни с *** вода. Те това са им езерата! Това са замислили и за Рилските езера. Трябва да ги спрем!
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 102
Добре, нека да има хиляди отрови в тази вода на Цонево.
Що не ме хвана нито един път разстройство, както твърдиш ТИ че ще ме хване, ако пия от този язовир вода?
А не съм пил един или два пъти...
10 години през летните ваканции като съм за риба почти всеки път съм пил вода от язовира, защото на 35 градуса и водата от раницата бързо свършва.
Що един път не ме хвана разстройство от тази вода?
Нали си ЕКСПЕРТ?
Кажи????
98
0
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 1 месец
И аз съм ходил на Искъра под Самоков и над язовира за риба като ученик, и аз съм пил от реката. Тогава все още нямаше пречиствателна станция, въпреки че ма'алата пак си беше там на брега и *** имаше бол. Бил съм дете, правил съм го, но сега ще си го спестя.

Липсата на цвят, вкус и мирис на една вода не я прави автоматически чиста. Ако те интересува какво още съдържа видимо чистата вода на яз.Цонево, влез в сайта на БДЧР Варна и чети. После ако искаш, пак може да пиеш на воля, няма да преча.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 100 от 98 и 99
Ти ли си тоя с 97-ми пост който твърди че ако пия вода от яз. Цонево и ми е гарантирано разстройството???
Ако си ти..няма какво повече да си кажа с теб!
А ти си говори там за пречиствателни станции.
ИНАЧЕ много ясно че трябва да има пречиствателна станция за водата идваща от който и да е водоизточник на тази Планета за населението!
96
0
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
Схемата на водоснабдяване е простичка и се състои от:
- водоизточник - язовир, река, кладенци, езеро - водата се улавя със съоръжение
- външна водопреносна мрежа - водопровод, тунел, деривация затворен тип или комбинация и от 3-те
- пречиствателна станция за питейни води - някъде по трасето
- деривация/тръбопровод, може и помпена станция - до резервоар над населеното място/места
- локална мрежа - от резервоара до къщите, по улиците
- чешма

Никой никого не води на водопой направо на реката
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от 98 до 97
Забравих да допълня- ако водата миришеше на нещо или имаше някакъв вкус- нямаше да пия колкото и да съм жаден!
А тя е все едно от чешмата.
Малкото язовирче до соц. ресторанта Тихия Кът... ей там ходех за риба! На 2 километра от стената на язовира!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 97
Най- голямата глупост каза в момента!
Израснал съм на язовир Цонево...от село Цонево съм родом!
През лятната ваканция като бях ученик почти всеки ден бях за риба на язовира и като ни свършеше водата взета отвкъщи пиехме вода от язовира. Пил съм вода от този язовир безброй пъти през живота си.
Нито един път не ме е хващало разстройство от нея.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 94 Ти що си мислиш че Луда Камчия която се влива в язовир Камчия не е мътна? Ходил ли си преди да се влее в този язовир? Аз щото да- ходих в село Везенково- пълен батак е водата!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 94 Аааааа...посредством тръби водата е влизала в Цоневоооо от Голяма Камчия!
Така кажиии, а не ЕСТЕСТВЕНО Голяма Камчия да се влива в Цонево. То и изкуствено направиха морето чак до Повеляново бе брачед!
91
0
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 1 месец
Я пак!

Вярно е, че двете реки се сливат преди с.Гроздьово, но на завоя на Голяма Камчия между селата Партизани и Комунари има речно водохващане с към 150-200 м канал и помпена станция. Едно време, сградата и съоръжението се виждаха и от влака, малко преди да навлезе в гарата на Комунари. Така водите от Голяма Камчия се улавяха от въпросното водохващане и после посредством тръби и помпената станция се прехвърляха и изливаха в яз.Цонево. Днес дали и доколко това съоръжение се използва - не знам.
90
0
 
6
 
! Отговори
метео преди 1 месец
Обаче забелязвам нещо интересно в климата на България. Това лято в Западна България се сцепи да вали, последните 2 седмици почти всеки ден вали, а в Източна България има места дето с месеци не е валяло дъжд.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 91 То по колоните на моста на Чудните скали може да видиш че е било 6- 7 метра дъбочина когато е имало вода сега е на НУЛА и расте трева.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей сега не знаете как си го на*укахте! Затова ли язовир Цонево при чудните скали така "чудно" вода НЯМА! Който е минал от там по моста може да се види. А хвърляхме въдици от скалите до преди няма и 2 години! Ей сега с картофите...
87
0
 
11
 
! Отговори
Луди хора! преди 1 месец
Този поне го смятах за човек с малко повече мозък - Пич, иди на Рила и виж каква грозна кръпка, какъв кич са тези алеи. Отвратително променяне на естествената красота на това недокоснато от пошлостта място. Паркови алеи са за парковете в градска среда, езерца в парковете в градовете. В Рила си е красиво! Туристите само вървят и се любюват, с нищо не нарушават природата. Няма да изтрият планината с обувките си! Кой турист, който катери планини и върхове ще иде да ви въвви по кичозните алейки?!?
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 84 Язовир Цонево няма как да се пълни от река Голяма Камчия!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 84
А аз като се сетя как се пълни язовир Камчия от мътната река при село Везенково- ще спреш да ми пишеш глупости.
Влиза мътна в язовирите водата и след това се избистря от дълбочината като частиците попадат на дъното защото е дълбоко и спокойно, бе мой!
84
0
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 1 месец
Разликата се нарича пречиствателна станция за питейни води и тя се разполага на избрано подходящо място по трасето на водопровода/деривацията. Водата в язовира и до пречиствателната станция е необработена и може да е мътна, замърсена, и т.н., но след нея отговаря на ред изисквания и има съответните питейни качества.

Що ли не се пие вода направо от Черно море? Нали тази от Луда и от Голяма Камчия, че и от язовирите по тях, в крайна сметка стига до него. За някои може и да им е по-наблизичко...
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 78 Нещо не можеш да смяташ...според твоите данни 500 хиляди души на месец ако изразходват средно по 1,5 кубика вода..това са 750 хиляди кубика.
Тия 60 милиона кубика в Камчия ще им стигнат за 80 месеца не за 3!
))))
82
0
 
9
 
! Отговори
44 преди 1 месец
Ъъъъъ, осъзнавате ли, че черноморието не Перник и ако всички се вдигнат вече ще ядете боя? Заради непрокопсаници няма да страдат хората, ей! Време е да ви уврат тъпите крауни. Явно с барикади няма да ви свалят, но с бой ще стане!