Протестът в кадър: Ден 34

Отново блокирани кръстовища в няколко града в страната
Обновена: 11 авг 2020 21:20 | 11 авг 2020 20:00, Петя Славова
320

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонстрациите в столицата и страната продължават вече 34-и ден. В София остават блокирани кръстовищата на "Орлов мост" и бул. "Цар Освободител". Към сградата на МС летят домати и яйца.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" се премести от Ректората при булевард "Дондуков".

 "Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

Още по темата

 "Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

В същото време Арман Бабикян коментира на брифинг сред протестиращите за процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България. По думите му, е била избрана австрийска фирма, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 месеца. Компанията обаче не била готова. АПИ не глобила изпълнителите, а сключила анекс, с който опрощавала 60% от задълженията по този договор.

Демонстрации се организират и в други градове в страната. Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината, предава БНР. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Демонстранти се събраха и в Пловдив. Шествието тръгна към 19 часа от общината. Очаква се да се подготви поредния мащабен протест за четвъртък, когато може да има блокирани ключови кръстовища в града, както и да се построи палатков лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има няма едно стадо овце и няколко овчаря лежат на сламата.
230
1
 
0
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Тази вечер Диктатора пада!!!
229
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Къде да си вземем 610лв.помощ за семейство с деца ?Бойко?Със джипа ли ще ни ги дариш?
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТол система нема баце, режеме с флекса!
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше правиме като в латинска америка с тея партизани.Едно мачате струва колкото половин палатка. Да фащаме по едно и да ги почваме!
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГостАко бяхате толкова смели, щяхте да сте отишли и 100 полицая АБСУРД, да бяха спрели тълпа от 50000 ядосани човека. Да не казваме, че има и много ядосани полицай. Я някой пистолет ке гръмне, я някой протестиращ ще падне, да се наръга на някое стъкло, я се обесели 5-10 от зор ... ама няма.
225
3
 
0
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 3 години
АКО НЕ СЪМ СПОМЕНАЛ
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майките от протеста са личности, от постоянния миманс на МАЯ Манолова.
223
1
 
1
 
! Отговори
ТУЛУП С 200 преди 3 години
ОСТАВЕТЕ НА МИРА БЕ
222
3
 
1
 
! Отговори
Йохохо преди 3 години
ГЕРБ ПРОСTИ КИPЛИBИ ОBЧИ ПYTKИ
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези двете повлекани - майки с увреждания седят на гюме на жълтите павета, докато държава плаща някой да им гледа децата.С тези черни знамена са като вещици, а не като нормални жени, които са напълно задоволени, както и тяхните деца !Да не искат лично министрите да им гледат децата, а те да се търкалят по паважа !?
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата не разрешава на безотговорни майки да използват децата си за политически цели.Просто агенцията за закрила на детето трябва да се самосезира.Записите от кръстовището да се изискат и децата да им се отнемат.
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ги пази полицията, всяка баба с бacтyн ще ги разгони за десет минути.
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34-ия е като всички останалиСрам за народа
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лyмпeни
216
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
НЕ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКА! Махнете полицаите, които ги пазят. За тормоза, който ни налагат-сами ще се справим с тях. 200 души няма да определят живота в града и да ни пречат.
215
1
 
7
 
! Отговори
Както ви казах преди 3 години
Освободиха Ректората колкото общината да им почисти свинщините на пиянките бабикянки.. И пак се върнаха пак да осеърът и опикаят...Софиянци...????
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко,че парите за болните деца Мая ги изхвърля публично.Децата в буса плачеха от град, а майките им изхвърляха тонове скъпа храна пред всички.Държаха ги гладни, написани и некъпани на студа цели нощи.Трябва да им отнемат правата.Явно .
213
0
 
4
 
! Отговори
До 217 преди 3 години
Не се напъвай.Друго име е изписано там.Не е на това недоразумение Радев
212
0
 
4
 
! Отговори
До 232 преди 3 години
Който веднъж( като Радев) веднъж е станал предател, той и втори път ще стане предател.