Машинното гласуване не би трябвало да е пречка за предсрочен вот

Трябва добра организация и воля, смятат експерти
12 авг 2020 09:30, Ния Христова
51
 
Един от основните призиви, които се чуват на протестите през последните дни, е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 
Още по темата
Експерти обаче изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори няма как да има, тъй като техника липсва.
 
"Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване", коментира адвокатът Петър Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Политологът Ваня Нушева е категорична, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.
 
"Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване", заяви тя.
 
Според нея имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.
 
"Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват "много е сложно", това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата", заяви Петър Славов.
 
Той изтъкна, че след 2019 г. вече е бил направен опит за машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ не може добре да организира нищо друго освен кражби и измами. И няма никаква воля да намали способностите си да върши измами. Така че машинно гласуване - след 45г.
24
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Идеално, един гербер по- малко.
23
0
 
2
 
! Отговори
Политически внушения преди 3 години
Адвокатите са свикнали да се врат в нечистотиите.Няма лошо,има нуждаи от такива.Лошото е,когато не се търсят логични обяснения,а се правятвнушения.Планират се машинни избори.Търси се как хем да се постигнатцелите,хем да се генерира вътрешен продукт(ние да произведем машините),хем да е приемливо съотношението цена-качество.Не става бързо,веднага щедойде засегнат да оспорва и обжалва.И винаги ще има недоволни и съмненияза предрешен избор и корупция.Тежки мудни комисии от опоненти ще избират.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естественно ,къв в проблема,но май на партиите не им харесва ,не могат да купуват гласове на 100%
21
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Ти ди досъа зле!
20
1
 
9
 
! Отговори
епа преди 3 години
не само електронно, но въведат и минимално степен на образование, поне 8 клас. Със сигурност ще има изненади на изробите след тези промени.
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ГЛУПОСТ!1-2-ХАКЕРИ, МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ И МАНИПУЛИРАТ ЦЕЛИЯ ВОТ.НАЛИ ТАКА ИЗБИРАХА И ТРЪМП ..С РУСКИ ХАКЕРИ.. ХАХАХААА.... АЙДЕ, СЕГА И.... У НАС!!!!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15: доколкото си спомням другарката Нинова най-силно ревеше защо няма осигурени машини за машинното гласуване лани. Сега кво, на принципа "зайо със шапка, зайо без шапка" машинното ни става ли? Ай сиктир с тия комунистически номера бе.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се не е пречка. Само малко ги няма, и няма начин да ги има, освен бутиково в някоя и друга секция.Иначе не е проблем, и после да касираме избора, и пак след няколко месеца, докато се доставят или произведат. Междувременно няма да има парламент да оправи закона, но иначе няма проблем, само неумие, на което ще се смее цел свет.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До zeus. Това, че си някое набедено it чудо не означава, че електронното гласуване е достъпно, разбирая възможно по един или друг начин, за всички. Към момента опциите са с бюлетина и машинно. Като въведем електронното ще може да не излизаш от вкъщи, за да си пуснеш избора.
15
7
 
7
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 3 години
ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ.ТИЯ от улицата не стават за нищо.Идват тука, щото и за чужбина не стават.И там искат работа... ХАХАХААА... а не лежа е по улици и кръчми.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13: абе мен. това да не ти е холивуд или кварталния бардак? Това е държавата. Да ти решава проблемите и да ти осигури добри условия за живот. Какво ново и свежо искаш? Формулата е, че по-добрия живот е право пропорционален на приходите в държавата. При 50% сива икономика и факира Мити да дойде все същите гойна ще забърка. И т.к. държавата не е за всяка уста лъжица има избори и си избираме свободно хората, които да я управляват. Свободно избираме, според акъла си.
13
3
 
11
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Никой никога не е искал машинно гласуване, исканията са за електронно и дистанционно гласуване. Защитата на вота отдавна е измислена, нарича се blockchain и се използва при криптовалутите. Разбирам защо управляващите се правят на ударени, това не е като да носиш в чували предварително подготвени в Костинброд бюлетини ;)
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11: нарича се постоянство. Избери си твоите хора и ги подкрепяй. Ама не на всеки кръг най-новите еднодневки, а хората, които наистина правят нещата да се променят. Промяна от днес за утре има само в приказките.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинно, писменно, гласно. Все ми е тая. Важното е да има за кой да се гласува. Едни и същи постоянно. Само рокади се правят. Трябва нещо свежо. Старите са се овълчили яко.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко създадено от човек може да бъде изманипулирано от човек. И както има едно известно изказване не е важно кой как гласува а кой брои гласовете
9
1
 
5
 
! Отговори
дядо Вълко преди 3 години
До 1 : И без тебе ще съмне !
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6: имаше бусове и въпреки това знаеме какъв беше резултата на изборите. И да, сигурно се нареждат, сигурно се купуват, но какво е твоето предложение? Ето, на път сме да гласуваме с машини, но ненадейно някой реши, че е по-важно да гласуваме по-рано, па макар и без машини? Или пък за да не е с машини? Удобно, не мислиш ли? Кой ли се готви да изпълни нареждането на изборните резултати тоя път?
7
2
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
като пишеш такиваглЮпости, бюлетините се броят в изборните секции, не се карат някъде си, а във всяка комисия има или секретар, или зам. председател или председател от БСП, ако нещо е ставало, което не ми се вярва то е ставало СЪС знанието и съгласието на комунистите
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВота се подменя от години. Имаше скандали с бусове, които карат чували с уж попълнени бюлетини. Обаче не отиват директно в комисията за преброяване, а... някъде другаде. И се връщат след няколко часа с уж същите бюлетини, от които 99% са в полза на партия СИК. "Гласуващи" мъртви, неграмотен ромски вот, платен вот, държавни калинки, гласуващи под принуда, за да си запазят работата. Ти наистина ли мислиш, че изборите в България се печелят? Не, нареждат се.