Машинното гласуване не би трябвало да е пречка за предсрочен вот

Трябва добра организация и воля, смятат експерти
12 авг 2020 09:30, Ния Христова
51
 
Един от основните призиви, които се чуват на протестите през последните дни, е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 
Още по темата
Експерти обаче изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори няма как да има, тъй като техника липсва.
 
"Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване", коментира адвокатът Петър Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Политологът Ваня Нушева е категорична, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.
 
"Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване", заяви тя.
 
Според нея имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.
 
"Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват "много е сложно", това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата", заяви Петър Славов.
 
Той изтъкна, че след 2019 г. вече е бил направен опит за машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз един протестиращ несъм чувал, звучи ми по скоро гроб да иска да ***
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не!: Това са глупости. Къде отиде тайната на вота? Айде стига с простотиите. А ако ти подменят вота ти как ще докажеш, че е така?
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона"Но гербаджиите нямат нито едното, нито другото. С една дума не изпълняват закона.ОСТАВКА!!!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ли това, че сега бързаме с предсрочните машини за да:А) гласуваме по стария начин с възможност за манипулиране на резултатаБ) използваме опцията "няма машини" и удължаваме мандата на служебното правителство колкото ни е удобноА сега да видим кой драпа за предсрочните избори?
1
8
 
3
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Не! И пак не! Гласуването явно с единен регистър, до който ВСЕКИ да има достъп. Всеки гласувал вътре да стои с ЕГН и за кого е гласувал! Гласуването САМО по интернет. Никакви машини, никакви комисии по преброяването. Иначе аз няма да гласувам!