Пандемията накара хиляди да останат по домовете си

Силно търсене на недвижимите имоти по селата
12 авг 2020 15:39, Петя Славова
27
Пандемията накара хиляди да останат по домовете си
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус и наложената социална изолация, която принуди стотици хиляди българи да останат по домовете си, буквално взриви пазара на недвижими имоти у нас. Най-голямо търсене се забелязва при сделките с недвижими имоти по селата и селските къщи. Преди кризата такъв тип имоти можеха да бъдат намерени на цени от 1000 лв. в лошо състояние и с къща за събаряне, до максимум 25 000 лева за обитаема постройка с двор на до 40 километра от София.

В момента цените на имотите отбелязват няколкостотин процентов ръст, като за парцел извън регулация на до 100 километра от областните градове се плаща колкото за две къщи в прилично състояние преди пандемията. Така къщите, които са пред срутване и не стават за живеене, но са до 40 километра от областен град, вече могат да бъдат купени за около 30 000 – 50 000 лева, предава БГНЕС.

Резкият ръст на цените на селските имоти се дължи на желанието на хората да могат да излязат на въздух и сред зеленина на своя територия, без да се съобразяват с евентуални наложени бъдещи рестриктивни мерки при свободното движение на хора предвид следващи вълни на епидемията.

С оглед новите обстоятелства и новите цени на имотите, обаче, не всеки може да си позволи да си купи парцел или къща на село, дори имотът да е далеч и в лошо състояние.

Това е повод за поредното потвърждение на истината, че българите са изключително изобретателни. Във Facebook дори вече има група "Имот под наем без наем", в която потребители от цяла България се обединяват в това едни да отдават, а други да намират имоти за стопанисване без наем. В групата вече членуват над 44 хиляди потребители, които търсят да стопанисват чужд имот, без да плащат наем.

Обявите са изключително разнопосочни – част от хората търсят просто селска къща за обитаване, понеже след пандемията нямат средства да плащат наем или са останали без квартира; а друга част искатда имат къща на село без ангажименти да плащат ипотека, трети пък искат някой да обитава селската им къща, за да я опазят от крадци, а двора – от подивяване.

Въпреки богатото предлагане на къщи и имоти из цялата страна, подходящи за скромен начин на живот (стаи, здрав покрив, кухня, тоалетна и двор), основното търсене на къщи е около столицата и около морето. Разбира се, там се намират и най-малко свободни имоти.

Немалко хора търсят и чужд дом за стопанисване по планините и планинските села, за да се усамотят там, или да гледат свои възрастни близки на чист въздух и собствена храна. Има и такива, които желаят да гледат животни на свобода, да развиват пчеларство или да стопанисват собствена зеленчукова градина.

Популярност сред родителите набират и т.нар. „родителски кооперативи“, които действат на доброволни начала като летни детски лагери. В тях децата имат възможност да посетят място в провинцията – било сред гора или до езеро, в което се учат да садят и отглеждат зеленчуци, плодове и дървета, както и изучават света и природата около себе си.

Домове под наем, но без наем, търсят и множество творци, които имат нужда от рестарт и търсят вдъхновение от природата, но не могат да си позволят целогодишно поддръжка на имота, нито пък имат познания или желание да се занимават със зеленчукови или овощни насаждения, но биха се радвали на природата.

За да бъдат гарантирани правата на собственика, но и на ползвателя, между двете страни се сключва специален двустранен договор. В него са описани правата и задълженията на двете страни, като документът задължително трябва да бъде нотариално заверен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
не е идилия преди 3 години
Голямата част от селата имат етнически състав 80-85% млади..(сещате се) и 10-15-20%баби+някой друг дядо на 75-90год. Ако има на средна възраст, се занимават с животни и земята. На село е нормално да удариш една бира в 1000ч, ако има вече някой заседнал пред магазина. Дори да направиш отлична къща, най-често няма канализация и ако си съвестен, се плаща 120-150лв за т.нар. камион-лайн..ка. Мухите и комарите не се броят за проблем. Трябва да се пътува 50-150км/ден за да свършиш нещо.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Ооо къща с двор до София е минимум милион, как само 400000. Абе тук само откачалници ли пишат?
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам откъде са тези цени, но къща с двор до София обикновено е над 200000 евро, т.е. над 400 хиляди лева.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз чакам всички инвестирали в родното черноморие да пият една студена вода и да пуснат до средата на септември кочините си за без пари, нямат избор просто, а ако не искат ще се запознаят с господин съдия изпълнител.
20
3
 
21
 
! Отговори
Мокър сън на брокер преди 3 години
В момента цените на имотите отбелязват няколкостотин процентов ръст.....Смея се на глас. Уважаеми брокери, преквалифицирайте се! Няма смисъл да се борите срещу тенденциите с нелепи платени статии. Съществува устойчив за оцеляването ви вариант - да усвоите тайните на фотосинтезата и да изчакате следващия икономически цикъл на подем, ако въобще се случи.
19
1
 
15
 
! Отговори
гладен брокер. преди 3 години
от бг политиците единствените по-големи лъжци и спекуланти са брокерите.
18
6
 
19
 
! Отговори
Тъпа платена статия преди 3 години
Бъзикате ли се ?! Кой купува на днешно време ?! Да не говорим че има стотици обезлюдени села където една къща не струва и 1000 лв. В момента предлагане има, но за търсене не знам. Прилична къща до 100 км от София би могла да се вземе за 15-20 хиляди пък и по-малко. Кви глупости говорите, все едно падате от небето.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На около 50км от София има села, в които не се краде, и могат спокойно да се ползват за вили. Цените наистина полудяха, но то е и нормално. Хората с някакви доходи вече не виждат смисъл да пазаруват жилища в града и се ориентираха около него.
16
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
Животът на село в БГ е като GTA 5 сървър...
15
3
 
39
 
! Отговори
Broke broker преди 3 години
Имам родна къща на точно 100 км от София в Ловешко. Нашите са там, затова е и цяла. Останалите празни се оглозгват за дни до тухла, токът спира по 15 пъти на ден, водата поне два пъти на седмица. Като четеш статията все едно става въпрос за Рейн вестфалия. Какво спокойствие на село. Кючеците дънят от съседните къщи, по шосето се пилят гуми като за последно, а ако те няма два дни, не е ясно какво ше завариш. Така че, гладните брокери, хайде малко по-спокойно. Има хора, които знаят от първа ръка.
14
0
 
3
 
! Отговори
До12 преди 3 години
От тая гад която ни споходи,каква по добра причина искаш да се вдигнат цените на имотите извън големите градове!
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има ли достъп до къщата? Какво става при дъжд или сняг? Ако ме няма няколко дена, какво ще заваря от къщата или градината? Пък и там да съм, като дойдат глутница тъмни, какво правим? Ако повикам доктор/пожарна/ полиция, ще дойде ли? А ток и вода има ли? И искате пари да дава за това?! Бежанците от война и мизерия бягат, но не искат къщи по селата, а да ги регистрират като бежанци в Мюнхен. Защо ли?
12
2
 
17
 
! Отговори
Т преди 3 години
Вечерта като дойдат тумбата ман*ли с брадвите, и ще падне веднага себестойността на имота...
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма реална причина в най-бързо топящата се нация в света старите имоти да растат.Западните купувачи отдавна се отказаха от България, а "мигрантите" търсят някоя друга държава, която да ги храни на социалка цял живот. След 2 години спират и парите от присъединителните еврофондове.
10
2
 
6
 
! Отговори
до Зинка преди 3 години
По твоята логика ако вдигнем летвата / да има 2 гаража, 5 спални с бани, 2 дрешника, винарна, басийн , изолация, зала за фитнес, да е с немски тухли и на 15 км от областен град/ може да кажем , че няма такъв имот и за по-малко от 350 000 евро. Въпрос на финансова възможност и желание на клиента.
9
5
 
1
 
! Отговори
Ив.Станев преди 3 години
Верно - доста се раздвижи пазара , но типично по български - всеки иска да мине "тънко" и се продават невероятни *** - по местоположение, достъп , наличните сгради изобщо не коментирам - купуват се от хитреци , които събарят старата къща и построяват чисто нова с по.голяма площ естествено без никакви строителни книжа...така се спестяват време и пари... а властите си затварят очите и бездействат - що пари може да се налеят в хазната от глоби и други санкции
8
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Парцел /!!!/ извън регулация / !!!/ - ужким парцел , а извън регулация - т.е. - неурегулиран.... - големи професионалисти , няма що.....
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнеш да задаваш въпроси за технически параметри на сградата на брокера и почва да мънка и ека и да говори небивалици защото ще е бил я фризьорка я пазач на паркинг. Не си губете времето с агенций, търсете си обяви от собственик и евтин адвокат.
6
2
 
11
 
! Отговори
Zina Zoeva преди 3 години
Може и да има под 35К обаче са коптори и не стават. Говорим за нормални добри къщи в нормално чисто от *** село. Като сложим и стойността на двора и нещата си идват на място. Комуникации, инфраструктура, стабилен водоизточник, близост до голям град - всичко това са плюсове и вдигат цената много.
5
0
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Брокера само ще надуе цената защото е на процент и ще ти уговори огледа. Търси си директно продавача оговаряй се с него а който и адвокат да хванеш ще ти разпечата за минути договора и уреди изповядване на сделката при нотариус