Строят Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера"

Ще има и база за спасителите на БЧК
19
Строят  Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера"
Снимка: Pixabay

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов ще участват в церемония „Първа копка“ за изграждане на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Официалната церемония с водосвет ще се проведе утре в района на хижа „Рилски езера“, на територията на Национален парк „Рила“.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители от парковата охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на интерпретативни и образователни програми и кампании за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели. Опазването на ландшафтното и биологично разнообразие на района е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „Национален парк Рила”.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


19
Още по темата: РилаБЧКспасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16 с бариерата

Джиповете возят след барирерата. Таксата на бариерата се събира от общинска фирма. Няма как превозна услуга да конкурира паркинг, така че всичко, което сте написал, са бръщолевини.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ли никой не казва нищо за бариерата на пътя преди лифта където събират по 5 лева на кола. Руснаците държат там ВСИЧКО.
Джиповете ги конкурират затова ги и забраняват.
15
6
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
Добра идея е да има постоянен пункт на спасителната служба. Но разни индивиди, чийто най-дълъг маршрут е от миризливата им панелка до магазина са против. Защото мразят правителството и герб и заработват като хеътъри.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди се правеха,че не знаят за някой строеж а сега вече не се и крият
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ли беше насипването с камъни там? А след като строят нещо,вместо багери и бетон,защо не го направят от дърво,тип финландска зглобга бе?Не ги е срам,развалиха и планините.Не им стигна морето
12
2
 
13
 
! Отговори
Мемет преди 1 месец
А едно МОЛче няма ли да стройнете ма езерата?
11
3
 
10
 
! Отговори
Don Zucca преди 1 месец
Половин милион?? Бъзикaтe ли се?? У Софето ГEРБ за толкова вече тоалетна не прави...!
10
1
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 1 месец
Да вземат да обезопасят малко Езерния връх на Рилските езера. Кога ли някой изморен турист ще падне, и разплюска от 100 м. Височина
9
1
 
9
 
! Отговори
ГерберюгаПродажен преди 1 месец
Съсипаха България мутрагените
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!!! Нова подпорна стена, този път на Рила. Както казах, няма да остане незастроено място в България. След което те ще отидат в Емиратите, а ние ще се радваме на бетона. Супер.
7
1
 
10
 
! Отговори
Lili преди 1 месец
Нееееееееееееее. Няма нужда от строителство на езерата. Европейските милиони да отидат за пътища, няма нужда да се унищожава природата!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Официалната церемония с водосвет...А от утре на всеки лък и стрели се раздават и от други ден всички да ходят и да си хващат “яденето”! Набожни като бабички от “женския” пазар в София! До къде стигна България - о Боже, слез и си прибери вересиите! Такава е думата, но не е официална!
5
1
 
12
 
! Отговори
Бетон и багери ... преди 1 месец
... нещо като своеобразна "подпорна стена" за Седемте Рилски Езера .

На по-късен етап ще обявят и легловата база на "Информационния пункт" и ще пуснат обяви в джобс.бг за сервитьорки и камериерки за нуждите на Хотел 5 звезди - "Информационен пункт" Рилски Езера.
4
2
 
8
 
! Отговори
Усвояваме ударно преди 1 месец
Ако не знаете еу програмите са 2013-2020, скоро пресъхват и всичко ще е за ковид. Трябва да се бърза.
3
1
 
16
 
! Отговори
бързо в затвора! преди 1 месец
Айде пак багерите на езерата. Ревизоро е за затвора.
2
1
 
13
 
! Отговори
СпретеГерберюги преди 1 месец
Бaси майкaта пак.
1
2
 
14
 
! Отговори
Опаа преди 1 месец
Ох малееее, пак крадeне ще пада.