Всеки желаещ до 40 г. може да е доброволец в армията

Службата ще е за шест месеца, плаща се и заплата
12 авг 2020 17:25, Петя Славова
46
Всеки желаещ до 40 г. може да е доброволец в армията
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие поправки в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Законопроектът създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 (шест) месеца.

Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора, ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечеството.

С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

Открива се възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по- пълно изпълнение на функциите и задачите му.

Създават се условия за повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите.

Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.

Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: МСказармадоброволци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да няма да махат тези които са на двойна хранилка-заплата и пенсия едновременно?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеа мащеха БГ не се интересува от Мен то утре, когато Мащехата има нужда , а нема нужда !!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А истински пушки дават ли още в таканаречената армия?Наскоро гледах по телевизора в някакво военно училище ги учат да стрелят с някакви пластмасови по монитор!)))Пък и истинските са си опасни де...не се знае някога накъде ще се обърнат..я към Боко..я към Чоко..))
12
4
 
6
 
! Отговори
312 преди 3 години
Това е много добра социална мярка за безработните.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента да изкара армията на помощ на Протеста!!Да изгоним ГРОБ и мутрата Лойко!!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а какви са изискванията за министър на отбраната ?
9
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Правилно, вместо да си епилираш крачетата, ти, пращящият от интелект ша одиш да мааш с кубинките.Тъй кът гледам, май няма много мераклии да безделичат.
8
0
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Все по- видно става, че в България взеха да липсват хора за каквато й да е работа или дейност. Уж щяха да внасят работна ръка отвън, ама явно не могат да намерят луди за такива ниски заплати...
7
6
 
18
 
! Отговори
ЦИРКОФОБ преди 3 години
ГЕРБ унищожи армията!Полицейския режим на Бойко не търпи конкуренция и заплаха!Ако имахме армия отдавна да е подал оставка!
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРП и "патриотите" да си вкарат младите "активисти" и биячи в армията, а не да бият журналисти и граждани на партийни панаири
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки пуцулай да се запише и за военен. Така или иначе, през цялото си живуркане нищо няма да свърши, поне да скубе от две места, че рушветите рязко намаляха,фирмичките на жените им не вървят, глад ей.
4
7
 
10
 
! Отговори
Е преди 3 години
Значи Радев не става ! Така си и мислех..
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимъс Максимус преди 3 години
Да го направят като на Запад - 1 месец всяка година за запасняците, което им се води като платен отпуск от работодателя. Дават ти се и 5 допълнителни дни отпуск за този месец, така че имаш минумум 25 почивни дни в годината.Държавата ти плаща спрямо това, на което си се осигурявал за последните 2 години като среден доход и за компании, които участват с определен процент от броя на служителите си в дадена възраст - намалени данъци.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушечно месо за Американски интереси !!!!!
1
0
 
34
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Няма да намерите БЪЛГАРИН, който да ви работи ангария демек без пари.