Пчелари настояват за субсидии заради слаба реколта от мед

Те отчитат нулева година
13 авг 2020 12:39, Ния Христова
18
Пчелари настояват за субсидии заради слаба реколта от мед
Снимка: БГНЕС

Пчелари от Бургаски регион отчитат нулева година, предаде БНР.

Други имат по-голям късмет и успяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев е от втората група. Слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, го принуждават да кандидатства по програмата de minimis. Той се надява да получи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична.

"Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лв и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни, заяви той.
 
Все повече пчелари са принудени да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно успяват да връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си:
 
"Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират".
 
От бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да могат хората, занимаващи се с пчеларство, да оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
18 кг мед са нужни на пчелно семейство да изкАра зимата ако не може да ни подпомогне държавата с пари да ни помогне с храна за пчелите за да не умрът от глад зимата Както беше по времето на Живков 50кг захар на семейство
14
0
 
4
 
! Отговори
Www преди 3 години
Няма пчели става страшно така че не се правете на многознаещи да бърборите само глупости да си чешат езиците
13
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 3 години
най-лесно е да бъдат подпомогнати като се ограничи вноса на некачествения и изкуствения мед , ама никой не иска това да се прави
12
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За земеделци, кравари и тия изобщо неме боли
11
0
 
7
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
ами тя кризата е за всички кво да кажат тези дет фалираха заради пандемията и са без доходи и нямат и субсиидии
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе какво? Ще намажат магистралата с мед и ще се хлъзгаме...
9
3
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Сушата е найстина голяма, а без вода нищо не става....мед извадихме около 20% от миналогодишния добив, какво да се прави.....в такива трудни моменти е добре да се помогне, ако държавата е приятел ще го направи...медът си го даваме на българи на ниски цени, защо сега те с данъците си да не ни подкрепят и така догодина пак да ядат мед ?!?
8
7
 
8
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 3 години
Браво! И аз съм доволен тази година, какво й е?! Какви малки добиви, какви глупости говорите бре, некадърници?!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не заслужават нищо , и аз отглеждам пчели от всеки кошер по 100лв изкарах и достатъчно нови отводки. Е като са некадърни да просят....
6
4
 
14
 
! Отговори
Ай сиктир преди 3 години
Познавам сума ти тарикати, които решиха да се захванат с пчели, без нищо да разбират от сектора. Някакви консултанти по европроекти имаха връзки и избутваха такива на килограм и беше юруш. Но като се прави нещо от неспециалисти и след един сезон ревнаха, че останали без пчели. Тези ревльовци са баш такива некадърни хрантутници на Евро софра
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Боко бе пчелари, той последния месец раздава пари като за последно. То не бяха млн тук и там. Разбира се нали си знаете 50% такса за тях и 50% си ги разделяте всички вие.
4
1
 
9
 
! Отговори
A преди 3 години
яма субсидии . Субсидии има за "голямите" артисти (т.е. хитреци). За производителите -грънци.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пчеларите заслужават помощ, без пчелите няма реколта. Пък и сушата, шантавото време и пестицидите им разказаха играта.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Туроператорите и ресторантьорите, както се разбра, издържат семейства. Защо и пчеларите да не издържат семейства?
1
5
 
10
 
! Отговори
Бай преди 3 години
Станишев е виновен, от него искайте