След липсата на туристи: Задава ли се и водна криза по Черноморието?

Бум на строителство по морето, но без нови водоизточници, каза инж. Пламен Никифоров
Обновена: 13 авг 2020 10:44 | 13 авг 2020 10:39, Ния Христова
33

 

Ресорният министър Емил Димитров констатира, че е отчетено драстично ниско ниво на язовир "Камчия". От 100 млн. кубически метра в момента има само 60. Изготвен ли алтернативен план за водоснабдяване в Бургас и околните места и защо пресъхват големи язовири в страната?

"Язовир "Камчия" е един от основните източници за водоснабдяване на Черноморието. Той подава вода както към Бургас и Южното Черноморие, така и към Варна - Северното Черноморие. Разпределението е 40% към Варна и 60% към Бургас. По Южното Черноморие има още един язовир - "Ясна поляна", който се допълва от Ново Паничарево. Той е съвсем малък, но когато са изграждани тези язовири, легловата база в Южното Черноморие е няколко пъти по-малко, отколкото е сега", каза председателят на УС Научно-техническия съюз по водно дело инж. Пламен Никифоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че има бум в изграждането на туристическа инфраструктура по морето, но водоизточниците си остават същите.
 
"Характерно за този период на маловодие, когато количеството на вода, подпочвените води са най-малко, тогава е и най-голямото потребление. През летните месеци консумацията е най-голяма. И когато имаме поредица от няколко по-сухи години, а тази година даде много малко вода, тъй като имаше много малко сняг. Един от проблемите е остаряла инфраструктура, а другият - недостатъчно водоизточници", категоричен е експертът.
 
Инж. Никифоров изтъкна, че в България има около 3000 язовира, но само около 20 от тях се използват за водоснабдяване.
 
"Има около 15-20 язовира за водоснабдяване, включително по Южното Черноморие, някои от тях са започнати да се изграждат преди години, други са на фаза проекти, но те са занемарени и нищо не се прави по тях. Един от един тези язовири е "Индже Войвода", за който е започнало строителство заедно с пречиствателната станция, но той беше приватизиран преди 20 години. Държавата разбра своята грешка и започнаха стъпки са възвръщане на собствеността, но се смениха правителствата и нищо не се прави", допълни той.
 
Инж. Пламен Никифоров обясни, че строителството на този язовир е в начална фаза.
 
"Не всички язовири, които са изградени, могат да се използват за питейно водоснабдяване, тъй като техните чаши не са санирани. Има процеси, които влошават качеството на водата, така че трябва да се направи изследване дали тя може да се използва за питейни нужди и тогава да се направят необходимите съоръжения", уточни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 3 години
Ние в Перник минахме през тази Криза - Източиха Язовир Студена за да има Вода в Язовир Лобош (пчелина) , Народа се разбунтува и Избра Кмет от БСП - Станката - тоя е ПИЧ и не му дреме за БСП и ГЕРБ . Сега Язовир Студена е Пълен на 99% . Оказа се че ДПС и Доган имат Частен ВЕЦ на Язовир Лобош и трябва да има Приток за да работи - Притока е от Река Струма . На Язовир Цонево и Камчия има Частни ВЕЦ на ДПС - На всеки Язовир в България има Частен ВЕЦ на ДПС .
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма туристи, а има водна криза, ако бяха дошли туристи в морето ли щяха да се къпят след голяма нужда. Сега е моментът да се върне природата на морето. Почвайте да събаряте излишните хотели
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата е в България! Само се огледайте, водни режими, 2,5 млн българи зад граница, обезлюдени села, затворени училища, мега строителство в планини и плажове, поскъпване на всичко, изсичане на гори и то масово, на първо място по смърт на пътя, на първо място по изчезващо население, ... не криза а сме ударили дъното след само 30г управление на някой. Няма измъкване от тук, блатото
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувал съм, че 80% от водата се губи по трасето от язовира до град Бургас.Инфраструктурата, водопровода, са остарели. Основната причина е това.
1
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
никой не мисли в тази държава , да не говорим за ДС , те са на принципа след нас и потоп