Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери

От видео извън сградата могат да се чуят писъците на задържаните
14 авг 2020 22:15, Нели Христова
90
Стаите за мъчения – протестиращи в Беларус разказват за ада в наказателните лагери
Снимка: БГНЕС

Шести ден протестиращите в Беларус излизат на улицата. Организации за защита на човешките права, като Amnesty International предупреждават, че сме свидетели на "широко разпространено насилие". А докато външните министри на Европейския съюз организират среща, на която ще решат какви да са бъдещите санкции срещу Беларус, властите в страната обещаха да пуснат на свобода близо 7000 души, които са арестувани през последните дни.

През изминалата нощ част от тях напуснаха наказателния център, а пред вратите им ги чакаха журналисти и техните близки. Някои от тях са толкова стресирани, че отказват да разкажат какво им е било причинено.

"Пребиват хора свирепо, безнаказано и арестуват всеки, който им падне. Бяхме принудени да стоим в двора цяла вечер. Чувахме как бият жени. Не разбирам такава жестокост", разказва пред BBC един от тях, докато показва синините си. Освободените затворници споделиха снимки в приложението за съобщения Nexta, показващи натъртените и подутите си тела, включително и наранявания на гърба и задните части. Според Amnesty International някои от тях са били събличани голи, пребивани и заплашвани с изнасилване.

"Бивши арестанти ни казаха, че наказателните центрове са се превърнали в стаи за мъчения, където протестиращите са били принуждавани да лежат в мръсотията докато полицаите ги ритат и бият с палки", "каза Мари Стътерс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия.

В аудиото, споделено от журналист на BBC, могат да се чуят писъците, които идват от центъра за задържане "Окрестина" в столицата Минск. Освен това, група от петима експерти на ООН по правата на човека заяви, че реакцията на силите за сигурност на мирните протести е била сурова, с честа употреба на прекомерна, ненужна и безразборна сила.

"Властите са заинтересовани само в това бързо да разпръснат протестите и да арестуват колкото се може повече хора“, казаха те в съвместно изявление.

Никита Телиженко, журналист на руския новинарски уебсайт Znak.com, също публикува разказа си за трите дни в ада на наказателните лагери. Той описва как хората лежат на пода в център, струпани един върху друг, в локви кръв и екскременти. Часове наред не им е позволено да използват тоалетната или дори са мръднат, за да сменят позата си. Той споделя, че е видял сериозно ранени хора, със счупени крайници и големи синини, които не само не получили медицинска помощ, но дори били ритани още повече от охраната.

Свидетелствата на Телиженко се потвърждават от безброй публикации в социалните медии - снимки, видеоклипове, истории. Жена от Америка споделя, че докато била на гости на приятеля си в Минск, той бил арестуван. Тя твърди, че той не просто не протестирал, а спял в леглото си, когато полицията нахлува в апартамента му и го извела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
15
 
13
 
! Отговори
Kreti преди 3 години
Сега разкажете как Лукашенко закусва с бебенца , девойката целуваща полицаи се появи и в минск. цирк, цирк.
51
12
 
16
 
! Отговори
наблюдаващ преди 3 години
А,за жълтите жилетки(колко лабут изядоха,гумени куршуми,сълзлив газ, арести,ранени,убити)нещо много тихичко минаха коментарите.Макрон да не би да е диктатор или комунист?
50
3
 
8
 
! Отговори
Беда преди 3 години
Ето, така трябва да се действа, когато искат импийчмънт! Не като нашият мислител! Всички му се подиграват! Мутраците пълнят чекмеджаците, а на него за подигравка са му вменили отговорността да им се възхищава и ,,обединява нацията"!
49
12
 
9
 
! Отговори
Смях преди 3 години
В бившето Сесере се вършат само идиотщини...
48
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя ще свърши като Чаушеско... после и другия...
47
9
 
18
 
! Отговори
Tt преди 3 години
Това е краят на един диктатор . Въпрос на време . Спрете му парите . Много глупав диктатор вместо да си вземе семейството и отлети за Дубай с милионите си , се е вкопчил във власта. Типичен психопат , приматар като Ердоган и Ким
46
13
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ех, защо нашето Боколинче е такава мека китка. Другарете комунисти като го наричат диктатор, трябваше и той така да действа срещу платените наркомани на Черепа и Маджо. Те са всичко на всичко 100 човека, а вижте Лукашенско диктатора, истинския диктатор как действа - 7 000 човека ги е помлял от бой. Ай да ги видя сега дали пак ще се върнат да викат и да се правят на отворени. Ама не става вече тoлyпа, стар е и страхлив
45
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вай аллах, жив да не бях!Наказателни лагери...Шшшшш... момченца, я по-сериозно, студентата война свърши преди 30+ години, не на нас тия.Измислете нещо друго, на което ще ви повярват.
44
9
 
12
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
На либерастите им е необходим често лабут
43
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото като в България по времето на правешкия Шмекер.
42
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяхме в ЕС, това щеше да се случи, както в Беларус. Спиране на нета и бой. После ЕС прави намсикво, без ефект.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така в някакъв си сайт, дето подкрепя властта в България се появи новина с репресии или насилие към протестиращите? Странно...
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към тровете, дето държат на ББоросов и Лукашенко. Нacран държи гащите, само да е на власт.
39
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Белорусите МАСОВО не се хвърлят да го свалят, тия ги чака втора Северна Корея.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че всичко пророкувано в Откровение на Йоана се сбъдва.Слава на Бога.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринПожелавам ти лично ти да попаднеш на мястото на тези хора и да ти се случи "само" това, което казват, че им се е случило на тях. Нали казваш, че е само пропаганда, не би трябвало да се чувстваш засегнат по никакъв начин, защото на тях нищо не им се е случило.
36
2
 
12
 
! Отговори
Цирк Демокрация преди 3 години
До АнонимеН Колко човека уби демократичната общност в Париж ?
35
12
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Западната пропагандна машина се мобилизира и по отношение на Беларус ....
34
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ БЕЛАРУС ВЕЧЕ Е АНЕКСИРАН КЪМ НЕЯ!!!КОЙТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ЩЕ БЪДЕ БИТ ИЛИ ЛИКВИДИРАН
33
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автентичен комунизъм.Той е като тумор.Лечението е трудно.Пожелавам успех на хората в Беларус